Dünyanın halı restorasyon merkezi olarak ünlenen Aksaray’ın Sultanhanı İlçesi pandemi nedeniyle büyük kayıplar yaşadı. Geleneksel halı üretimiyle çok sayıda ustanın yetiştiği Sultanhanı’nda, yaklaşık 50 civarı halı restorasyon atölyesinde 500’den fazla ustanın el emeği ile çalıştığı sektörde işler durunca işçiler ücretsiz izne ayrılmaya başladı.
Sultanhanı ilçesinde yaklaşık 32 yıldır halı restorasyon mesleğini icra eden Halim Neşeli sektörün sorunlarını anlattı. Neşeli “Sultanhanı ilçesinde Yaklaşık 32 yıldır halı restorasyon ve tamir işleriyle uğraşıyorum. İlçemizin normalde gelir kaynaklarından biriside halıcılık üzerine, restorasyon üzerineydi. Geçmiş zamanlarda bizim ilk başladığımız dönemlerde tabi popülerliği yüksekti sonra daha daha yükseldi. Yurtdışına açılmalarla çeşitli esnaflar diyelim işte buradaki insanlarda daha çok açılımlar oldu daha da büyüdü, daha gelişti, yani o dönemlerde 2 bine yakın çalışanında olduğu oldu sonra biraz düştü ama çalışan oldu, çok popülerdi ilçemizin gelir kaynaklarından bir tanesiydi çiftçiliğin yanı sıra. Tabi zaman içerisinde bazı şeyler değiştiği gibi bizim işimizde biraz değişti, yıllar geçtikçe biraz azaldı, daha sonra bu üçüncü aydan sonraki pandemi dönemi biraz daha bizim bu durumumuzu kötü duruma getirdi” dedi.
“Ayakta Durmaya Çalıştık”
“Ülkede her işte olduğu gibi, halıcılık restorasyon yurt dışı bağlantılı olduğu için biraz daha başka işlere nazaran daha çok etkilendiği biz düşünüyoruz” diyen Neşeli “Çünkü esnaf olsun, müşteriler olsun giriş çıkış sıkıntıları yaşadılar yaşanıyor halada yaşanmakta. Yani sirkülasyon oluyor kargoyla gidip gelme durumları oluyor ama tabi müşteri kendisi gelmediği için bire birde diyalogda olmadığı için tabi biraz zayıflamalar oluyor. Hep oldu bugüne kadar hep ayakta durmaya çalıştık. Yani ben şahsen kendimin 4 tane çalışanım vardı şu an 1 kişi kaldı. Kalan 3 kişi elinde işi bitirdikçe veya elimizdeki stok işleri bitirdikçe onları izine ayırdık geçici süreyle. Tabi durum düzelirse tabi ne olacağını bilemiyoruz ama durum düzelirse ilerde tekrar çağırma isteğimiz var yani çalışmak istiyoruz. Pandemi süreci hepimize zor geçiyor, bize de zor geçiyor, sağlık açısından, iş açısından benim yanı sıra başka arkadaşlar civar arkadaşlarda Komşularımız diyelim onlarda mesela yüzde 40, 50. Yani atölyenin durumuna göre onlarda da azalmalar oldu, bazı yüzde 60 da olabilir. Yurt içinden idare etmeye çalışıyoruz bizim işimiz restorasyon işi daha çok yurt dışı bağlantılı olduğu için yani yurt içinde şu anda idare etmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Haber: Harun Atalay
Yorum Yazın