Bilim Ve Sanat Merkezi Öğrencilerinden Obruk Tehlikesine Karşı Efsane Proje

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bilim Ve Sanat Merkezi Öğrencilerinden Obruk Tehlikesine Karşı Efsane Proje
Aksaray Bilim Sanat Merkezi öğrencileri İbrahim Keçeli ve Tunç Kotuk, merkez öğretmeni Abdullah Atar danışmanlığında, Aksaray ve Konya arasında meydana gelen ve tarımsal faaliyetlerle yerleşim alanlarını tehdit eden obruklarla ilgili çözüm yolları üretmek amacıyla bir proje gerçekleştirdi. 

 Sultanhanı ilçesinde meydana gelen obruk oluşumlarının önlenmesini ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesini sağlamayı hedefleyen proje, tarımsal sulama suyu sağlamayı ve sulamada mazot ve elektrik enerji tüketimini azaltmayı da hedefliyor.

Enerji Kullanımını Azaltıyor

Proje kapsamında, Sultanhanı bölgesinden çiftçilerle görüşmeler yapılarak bölgenin mevcut durumu ve ihtiyaçları hakkında bilgi toplandı. Kızılırmak'tan alınacak suyun Ekecik Dağı'ndaki bir depoya pompalanması planlanırken, akabinde suyun sıvı basıncından yararlanarak sulama kanallarıyla enerji kullanımını azaltarak bölgeye getirilmesi öngörülüyor. Bölgeye enerji ihtiyacı duymadan sıvı basıncı ile gelen su, tarlalar için oluşturulacak basit su havuzlarından, güneş enerjisi sistemleri ile çalışan pompalarla tarımsal sulamada kullanılacak. Böylece yeraltı suyunun kullanımı en aza indirilirken zaman içerisinde obruk oluşumu tehlikesi de en aza indirilmeye çalışılacak.

Açık Sulama Sisteminde Su Kaybı Daha Çok

Proje başlangıcında çeşitli yöntemler üzerine değerlendirmeler yapılırken, açık kanallı sulama sistemlerinde su kayıplarının yüzde 25-40 aralığında olduğu tespit edildi. Borulu sulama kanalı sistemlerinde ise su kaybının daha az olduğu sonucuna varılırken, projede borulu sulama kanalı yöntemi tercih edildi. Öğrencilerimizin hazırlamış olduğu bu proje hayata geçirilirse; bölgedeki tarımsal faaliyetler çok düşük maliyetle yapılabilirken aynı zamanda bölgedeki yerleşim yerleri ve tarımsal faaliyetler için tehdit oluşturan obruk oluşumlarının da önüne geçme fırsatı elde edilecek.  Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
1919’da Egemenliğe Dayalı Köklü Bir İstikbal ÇizilmiştirÖnceki Haber

1919’da Egemenliğe Dayalı Köklü Bir İsti...

Milli Direnişin İlk Kıvılcımının 105. Yılı, Coşkuyla Kutlandı Sonraki Haber

Milli Direnişin İlk Kıvılcımının 105. Yı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar