Başkan Köse: “Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi Arasında Yaşanan Karmaşa Kaygı Vericidir”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Köse: “Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi Arasında Yaşanan Karmaşa Kaygı Vericidir”
Aksaray Baro Başkanı Ferit Köse, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna hak ihlali kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını değerlendirerek, "Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında yaşanan karmaşa ve yetki anlaşmazlığının hukuk camiası açısından oluşturduğu olumsuzluk kaygı vericidir" dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinde kalmaya devam ediyor. Anayasa Mahkemesi ise bu konuda "hak ihlali" kararı verdi. Yargıtay 3. Dairesi, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

"Anayasa Mahkemesi Kararlarının Bağlayıcılığı Anayasal Hükümler Gereği Ortadadır"

Aksaray Baro Başkanı Ferit Köse ise bu karara tepki gösteren bir açıklamada bulunarak, "Anayasa Mahkemesi kararlarının hukuki niteliği ve uygulanma şartlarının hukuk çerçevesinde bağlayıcılığı Anayasal hükümler gereği ortadadır. Anayasa Mahkemesi’nin Anayasamızın 153.Maddesi ve 6216 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan bireysel başvuru hakkını esas alarak verdiği karar gerekçesine ve içeriğine katılıp katılmamak bir yana devamında bu kararı yok sayma ve göz ardı etme hakkı ve yetkisi hukuk devletinde hiçbir kurum ve kişiye tanınmamıştır" dedi.

 

"Yargıtay 3. Ceza Dairesi Kararı Açıkça Hukuka Aykırıdır ve Yok Hükmündedir"

Başkan Köse, "Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında yaşanan karmaşa ve yetki anlaşmazlığının hukuk camiası açısından oluşturduğu olumsuzluk kaygı vericidir. Anayasa Mahkemesi kararları bağlayıcıdır, uygulanmak zorundadır.(Anayasa Madde 153) Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı direnme kararlıda verilemez. Anayasa Mahkemesi kararına uyulmaması ve kararı verenler hakkında suç duyurusunda bulunulması yönündeki Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararı açıkça hukuka aykırıdır ve yok hükmündedir.  Verilen bu karar, tüm yargı kararlarının infazından takdiri olarak kaçınılabileceği yolunu açarak başta Anayasa Mahkemesi olmak üzere yargı organlarının işlevsiz hale gelmesine ve tüm vatandaşlarımız nezdinde değersiz görülmesine yol açacağı bilinmelidir" ifadelerini kullandı.

Aksaray Barosu olarak bu konuda açıklama yapma sorumluluğu duyduklarını söyleyen Başkan Köse, "Aksaray Barosu olarak bir hukuk kurumu olduğumuz bilinci ile hukukun üstünlüğüne sahip çıkma sorumluluğumuz gereği tüm kurumları hukukun yazılı kuralları ve genel teamülleri konusunda oluşmuş içtihat ve birikime evrensel sınırlarda sahip çıkmalarını bekliyor ve bu konuda çağrıda bulunuyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kaşlı: “Türk Nesilleri Atatürk'ü Her Daim Saygıyla Hatırlayacak Ve Hiçbir Güce Eğilmeyecektir”Önceki Haber

Kaşlı: “Türk Nesilleri Atatürk'ü Her Dai...

Başkan Karataş: “Atatürk'ü Anmak Kadar Anlamak da Çok Önemlidir”Sonraki Haber

Başkan Karataş: “Atatürk'ü Anmak Kadar A...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar