Tarım ve Orman Bakan Yardımcı Ebubekir Gizligider bir dizi ziyaretler yapmak üzere Aksaray’a geldi. İlk olarak Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nu makamında ziyaret eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, daha sonra Ziraat Odası Toplantı Salonunda “Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” toplantısına katılarak Aksaray’ın dört bir yanından gelen çiftçilere açıklamalarda bulundu.
Başkan Koçak: “Yeni Desteklemeler Konusunda Müjdeler Bekliyoruz”
Toplantıda ilk olarak Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak yaptığı konuşmada, “2024 sezonu çiftçimiz için çok iyi geçmedi. Gerek kuraklık gerekse mahsullere verilen fiyatlar gerekse çiftçinin elinde kalan satamadığı mahsuller, bu sene çiftçimizi bir hayli yordu. Biz bugün burada yeni desteklemeleri sizlerden dinleyeceğiz ama fiyat konusu ve özellikle ayçiçeği alımı konusunda sizden müjdeler bekliyoruz. Aksaraylı çiftçimizin bolca ayçiçeği bulunmaktadır. Çiftçimize destek konusunda Tarım Kredi Kooperatiflerimizin çiftçilerimizin ürünlerini almasını talep etmekteyiz. Çiftimizin 2024 sezonu çok zorlu geçti. İnşallah 2025'te bakanlığımızın çiftçilerimize gerekli desteği sağlayacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
“Türkiye’nin Mutlaka Planlı Üretime Geçmesi Lazım”
Koçak’ın ardından açıklamalarda bulunan Bakan Yardımcısı Gizligider, tarım politikalarında yapılan değişiklikler, iklimde değişikliği, su rezervlerinin azalmasıyla birlikte kurak bölgelerde alternatif tarıma yönelik çiftçileri bilgilendirerek, “Türkiye'nin mutlaka planlı üretime geçmesi lazım. Dünyadan bağımsız değiliz, bir gayrisafi yurtiçi hasıla var. Tarımda biz bu yıl Fransa'yı ve Rusya'yı geçtik ve 68,5 milyar dolara ulaştık. 2050'ye gittiğimizde bugünden 2050'ye doğru gidersek görünen o ki gıda paneline dayalı üretim artışı yüzde 70 oldu ve gıda üretimi için en az yüzde 15 daha fazla sürecek” dedi.
“Mısır Üretiminde Konya Havzası İkinci, Bu Çılgınlık Arkadaşlar”
Su konusuna dikkat çeken Gizligider, “Sürdürülebilirlik dediğimiz o büyülü kavram, önümüzdeki süreçte her noktada karşımıza çıkacak. Mısır üretiminde Konya havzası ikinci, bu çılgınlık arkadaşlar. Olmaz yani hiç kızmayın ama olmaz. Su yok ama en çok suyu isteyen mısır üretiminde birinci sınıf. Kafamıza sıkıyoruz ama ölmez miyiz acaba diye bunu mu deniyoruz? 2030 itibari ile Türkiye'nin su fakiri ülke olması söz konusu. Eğer hiçbir tedbir alınmazsa 2030 itibari ile 1000 altına düşeceğiz ve su fakiri ülke olacağız” ifadelerini kullandı.
“İsteyenin İstediği Yerde İstediği Ürünü Ekmesine Son Vermek İstiyoruz”
50 derece hava sıcaklıklarının yaşanacağı dönemin çok uzak olmadığının söylendiğini belirten Gizligider, “Devlet de bunları öngörüp kendi vatandaşlarının, kendi çocuklarının, kendi torunlarının geleceğini hesaplamaya çalışıyor. Ürün ekerken dikkat etmemiz gereken işler var, en başta su, toprağın özelliği, iklimin özelliği. Dolayısıyla isteyenin istediği yerde istediği ürünü ekmesi ve geldiğimiz noktada yaşadığımız sıkıntılara son vermek istiyoruz.
Diyeceğiz ki ‘Sen burada şu ürünleri ekebilirsin. Bunları yaparsan destek var. Arkandayız. Ama öbür türlü başka bir yola girersen ben bunun sana teminatını veremem.’ Bu şekliyle hem ürün desenimizi planlayacağız” sözlerini kullanarak, bakanlık tarafından belirlenen ürünleri ekenlere ekstra destek sağlanacağını ve böylece su sıkıntısı olan bölgede bol su isteyen ürünlerin üretiminin kısıtlanabileceğini ve yerine az su isteyen ürünlerin artırılabileceğini belirtti. Söz konusu yeni desteklerin proje aşamasında olduğunu da vurgulayan Bakan Yardımcısı Gizligider, ekim yapan üreticilerin desteği 2026 yılında alacağını söyledi.
“Çiftçinin Zarar Etme İhtimalini Ortadan Kaldıracağız”
Planlı bir üretimle birlikte çiftçilerin zarar etme ihtimalini de ortadan kaldıracaklarını belirten Gizligider, “Buğday unu ihracatında dünyada açık ara birinciyiz. Hayvan sayısında açık ara Avrupa’da birinci sıradayız. Türkiye'nin stratejik ürünlerinin başında buğday geliyor. Gururla söyleyelim ki dünyada en büyük ikinci makarna fabrikası Türkiye'de. Bakanlık olarak üreticinin yanındayız” dedi. “Aksaray Bambaşka Bir Örnek Olarak Kendini Gösterecek”
Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu da konuşmasında, “Ebubekir Gizligider, Bakan Yardımcısı olarak sürekli destekledi bizleri. Kapalı sulama sistemi, bu projenin bir alt ayağı. Çok önemli bir başlangıç yapıldı. O konudaki destek ödemesinden dolayı teşekkür ederim. Kendisinin OSB’lerimize çok büyük desteği var. Valilik olarak bütün kurum ve kuruluşlarımızla, özellikle Aksaray Tarım İl Müdürlüğü ve tüm ilçelerimizdeki tarım uzmanlarımızla biz bu projeyi destekleyeceğiz, bunun sözünü veriyoruz. Dediğiniz 3 yıllık süreyi en iyi şekilde değerlendirerek, Aksaray’ın bambaşka bir örnek olarak kendini göstereceğine inanıyorum” sözlerini kullandı.
Konuşmaların ardından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, toplantıya katılım sağlayan çiftçilerin talep ve önerilerini dinledi ve ardından toplantı sona erdi. Haber: Harun Atalay
Yorum Yazın