Aksaray Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Aksaray Teknopark) Genel Kurul Toplantısı Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda yapılan çalışmalar değerlendirildi.
Aksaray Teknopark Genel Kurul Toplantısı'nda fiziki ve idari çalışmalar üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.
ASÜ Teknopark Artık Aksaray Teknopark
"ASÜ Teknopark" kısaltmasını, şehrin tamamını da kapsaması adına “Aksaray Teknopark” olarak değiştirdiklerini söyleyen Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, “Biliyoruz ki; teknopark tek başına üniversitenin değil ve tek başına üniversiteyle yürüyemez. Teknoparkın kurulabilmesi, ayakta kalabilmesi, büyüyebilmesi ve önce Aksaray’a, sonra da Türkiye’ye gerçek manada katkıda bulunabilmesi için şehirle bütünleşmesi lazım” dedi. Bu konuda çok kararlı olduklarını ve çok ciddi adımlar attıklarını belirten Arıbaş, bina yapımının önemine dikkat çekti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının tam manası ile hazır olan, altyapısını kuran ve şehir dinamikleriyle birlikte kararlı halde bulunan teknoparklara yatırım yapmayı tercih ettiğini söyleyen Prof. Arıbaş, “Siyasiler, üniversite, yatırımcılar, müteşebbisler, yerel dinamikler… Hep birlikte ortaya bir çaba koymamız gerekiyor. Biz, tüm süreçleri en iyi biçimde yönetmeye çalışıyoruz ve kıymetli bir yere geldik” dedi.
Konuşmaların ardından gündem maddeleri üzerine görüşüldü ve Yönetim Kurulu seçimi gerçekleştirildi. Hızlı şekilde karar almak istediklerini ifade eden Arıbaş, "Genel Kurulumuz şehrin dinamiklerini eşit biçimde temsil eden bir yapıda. Yönetim Kurulumuz ise seri kararlar alabilmek için üniversite ağırlıklı bir biçimde kurgulandı" açıklamasında bulundu.
Üç Yıl Görev Yapacak Yönetim Kurulu Üyeleri İse Şu İsimlerden Oluştu:
Aksaray Teknoparkın Yönetim Kurulu Başkanlığına Alpay Arıbaş, Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine ise Yavuz Selim Çakmak seçildi.
Belediyesi adına Evren Dinçer, İl Özel İdaresi Adına Hakan Kılınçkaya, Ticaret Borsası adına Hamit Özkök, Ticaret ve Sanayi Odası adına Ahmet Koçaş, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü adına Serdar Öngün, Aksaray Üniversitesi adına Onur Can Türker, İsmail Bayraklı, İsmail Bilican ve Talat Baran
"Teknoparkın Anayasası Diyebileceğimiz İşletme Yönergesini Hazırlıyoruz"
Teknoparklar konusunda uzmanlaşan mali müşavirlik ve hukuk müşavirliği sözleşmelerinin imzalandığını ve kurumsal logo çalışmasının da tamamlandığını ifade eden Genel Müdür Doç. Dr. Onur Can Türker, "Önce ödevlerimizi tamamlayacağız, sonra da bakanlık yetkililerini çağırarak gerekli incelemelerin yapılmasını sağlayacağız. Ardından da ilk firmamızı kabul edeceğiz. Şu anda teknoparkın anayasası diyebileceğimiz ‘İşletme Yönergesi’ni hazırlıyoruz. Bu, yüzde 80 oranında hazır. Yönergenin hazırlanmasının ardından bir portal kuracağız. Bu portal firmalarla bakanlığı birbirine bağlayacak" dedi.
"160 Personellik Bir İstihdam Ortaya Çıkıyor"
Aksaray Teknopark, çevrimiçi ortamda ön başvurularını almaya başladı. Bu kapsamda 36 firma başvuruda bulunurken, 20'sinin firmasının olduğu ve 16'sının da ilk kez firma kuracağını söyleyen Türker, "27 başvuru sektörden, dokuz başvuru ise akademiden geldi. Biz, firmalardan kaç kişilik istihdam sağlayacaklarına dair bir öngörü almak istedik. Sektör için başvuruda bulunan firmalar 131, akademiden başvuranlar ise 29 Ar-Ge ve destek personeli istihdamı sağlamayı planladıklarını belirtti. Toplam 160 personellik bir istihdam ortaya çıkıyor. Sektörlerin genelini ise yazılım oluşturuyor" açıklamasında bulundu. Projelerin nasıl değerlendirileceği konusuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Türker, bu kapsamda bir akademisyen havuzu oluşturduklarını, şimdi ise bir sektör uzmanı havuzu oluşturmaları gerektiğini vurguladı. Bunun için Organize Sanayi Bölgesi, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ahiler Kalkınma Ajansından uzman talebinde bulunuldu.
Projelerin değerlendirileceğini ve sonrasında yönetim kuruluna sunulacağını belirten Türker, "Teknoparka firma değil proje girer. Kurul onay verirse projeleri mülakata çağıracağız ve bir kere de sözlü olarak dinleyeceğiz. Sonra, proje değerlendirmeleri için bir hakem ataması yapılacak. Hakemler, firmalar için dört akademisyen bir sektör uzmanından, kuluçka firmaları içinse bir akademisyenden oluşacak. Hakem projeyi değerlendirecek ve beş hakemden üçü onay verirse, onaylanan projeler yeniden yönetim kuruluna sunulacak. İstişarenin ardından da bölgeye kabul sağlanacak ve kira sözleşmesi imzalanacak" dedi. Haber Bülteni
Yorum Yazın