“Anız Yakmayalım, Toprağımızı Ve Geleceğimizi Koruyalım”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Anız Yakmayalım, Toprağımızı Ve Geleceğimizi Koruyalım”
Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, anız yakma konusunda çiftçileri bilgilendirdi. Kurumdan yapılan açıklamada, anız yakma uygulamasından kaçınılması gerektiği ifade edilirken, bu işlemin hem toprağa hem de çevreye zarar verdiği belirtildi. 

 İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, üreticilere anız yakmanın zararları konusunda uyarı yapıldı.

“Lütfen Anız Yakmayınız”

Anız yakmanın birçok olumsuzluğa sebebiyet verdiği belirtilirken, "Toprağımızı, çevremizi korumak aynı zamanda büyük yangınlara sebebiyet vermemek için lütfen anız yakmayınız. Toprağımızı, geleceğimizi koruyalım” denildi.

Anız Yakma Nedir?

Anız yakma, hasat sonrası tarlada kalan bitki artıklarının (anızın) ateşe verilerek yakılması işlemidir. Bu uygulama, tarımda bazı çiftçiler tarafından, toprağı temizlemek ve sonraki ekim için hazırlamak amacıyla yapılıyor. Ancak, anız yakmanın birçok olumsuz etkisi bulunuyor.

“Anız Yakma, Yaşayan Birçok Bitki ve Hayvan Türünü Yok Ederek, Biyoçeşitliliği Azaltır”

Müdürlük tarafından anız yakmanın olumsuzluklarına da yer verilirken; “Anız yakma, toprağın organik madde içeriğini azaltarak, verimliliğini düşürür. Organik maddeler, toprağın su tutma kapasitesini ve yapısını iyileştirir. Anız yakma, toprağın yüzeyindeki bitki örtüsünü yok ettiği için, toprağı rüzgâr ve su erozyonuna daha duyarlı hale getirir. Yüksek sıcaklık, toprağın üst katmanındaki yararlı mikroorganizmaları öldürerek, toprağın biyolojik dengesini bozar. Anız yakma, atmosfere büyük miktarda karbondioksit ve diğer zararlı gazlar salarak, hava kirliliğine ve sera gazı etkisine katkıda bulunur. Anız yakma, kontrolsüz şekilde yapılırsa, büyük yangınlara neden olabilir ve çevredeki tarım arazilerine, yerleşim alanlarına zarar verebilir. Anız yakma, tarlada yaşayan birçok bitki ve hayvan türünü yok ederek, biyoçeşitliliği azaltır” denildi.

Anız yakmanın birçok ülkede yasak ve sınırlı olduğu da ifade edilirken, “Bunun yerine, anızın toprağa karıştırılması veya kompost yapılarak organik gübre olarak kullanılması gibi daha sürdürülebilir tarım yöntemleri teşvik edilmektedir” ifadelerine yer verildi. Haber: Sedef Nazlı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Benzin Ve Motorin Zammı Rafa KalktıÖnceki Haber

Benzin Ve Motorin Zammı Rafa Kalktı

Korkunç İddia! Belediye Ekipleri Köpekleri İğneyle Öldürüp, Yavruları Çöplüğe AttıSonraki Haber

Korkunç İddia! Belediye Ekipleri Köpekle...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar