<p>Uzun tarihi geçmişi ve zengin kültürel mirası ile kültürel dokunun en çok hissedildiği şehirlerden biri olan Aksaray’da tarihi cami ve türbelere de ilgi artıyor. Tapduk Emre, Yunus Emre, Somuncu Baba, Yusuf Hakiki Baba, Cemaleddin-i Aksarayi, Pir Sultan Aksarayi gibi ilim adamlarıyla ‘Evliyalar Şehri’ olarak anılan Aksaray, ziyaretçi akınına uğruyor.</p>
Aksaray; Selçuklu Sultânı 2. Kılıçarslan’dan itibaren İslâmiyet’e beşiklik eden, seyyahlar tarafından yeşilliği ve ırmakları ile övülen bir Orta Anadolu Şehri olarak Türkiye’nin gözde turistik alanları arasında yerini almaya başladı.
7 BİNDEN FAZLA EVLİYA MEZARI VAR
Yedi binden fazla evliyanın yattığı ifade edilen Aksaray için Evliya Çelebi Seyahatname’sinde “Dârü’l-Ervah denilen bu yere nice defalar nur inmiştir. Üzüntülü olan bir kimse burayı ziyaret etse üzüntüsü gider” ifadelerini kullanarak Aksaray’ın önemini gözler önüne serdi.
Bahsi geçen Ervah Kabristanlığı’nda nice büyük evliyaların yattığı ifade edilirken mezarlıktaki en eski mezarın ise milâdî 1250 yılına ait olduğu biliniyor. Aksarya’da bulunan Bedir Muhtar Mezarlığı’nda ise Kadiri Tarikatı’nın şeyhlerinin yattığı vurgulanıyor.
TÜRBELER DİKKAT ÇEKİYOR
Aksaray’da tarihi camii ve konakların yanı sıra çok sayıda türbe de mevcut. Tarihi bir şehir olduğunu her alanda hissettiren Aksaray, il sınırları içinde barındırdığı türbelerle de dikkat çekiyor. Mevcut türbe ve kümbetlerin bazıları restorasyondan geçerken, bazılarının da restore edilerek güzel bir görünüme kavuşması ve turizme kazandırılması bekleniyor. Tarihin önemli âlim ve velilerinin türbeleriyle de dikkat çeken Aksaray’da, 64 türbe Salihler şehir olduğunu da gözler önüne seriyor. Haber: Harun ATALAY
Yorum Yazın