Aksaraylılar, sosyal medyada günde ortalama olarak 5 saat vakit geçirirken, sosyal medyada yayınlanan haberlere de yarı yarıya itibar ediyor.
Kimisi Instagram, kimisi Twitter, kimisi de TikTok kullanırken, sosyal medyada geçirilen zamandan şikayetçi olanlar da var.
Günümüz dünyasında sosyal medya artık kaçınılmaz olarak hayatımızın parçası haline geldi. Sosyalleşmeden haberlere kadar artık her şeyi sosyal medyadan halledip, sosyal medyadan öğreniyoruz. Peki Aksaraylılar, sosyal medyayı ne kadar kullanıyor ve sosyal medyada dolaşıma giren haberlere ne kadar itibar ediyor?
Aksaraylı vatandaşlar, Instagram, Facebook, TikTok ve Twitter gibi sosyal medya mecralarını kullanırken, bu tür platformlarda yaklaşık olarak 5 saat vakit geçiriyor. Genellikle vakit geçirmek için kullanılan mecralarda yayınlanan haberlere olan güven de pek fazla değil. Vatandaş, sosyal medyada gördüğü haberlere çok fazla güven duymazken gördüğü haberleri diğer kaynaklardan araştırmaya da özen gösteriyor.
En Çok Twitter'a Güveniyorum
Sabahtan akşama kadar sosyal medyada vakit geçirdiğini belirten Aksaraylı vatandaş Beyza Yağmur, "En çok Twitter'ı aktif kullanıyorum. Çünkü güncel haberler orada çok oluyor ve güveniyorum Twitter’a.
Sosyal medyadaki haberlere yarı yarıya güveniyorum, güvenmediğim haberleri kesinlikle farklı kaynaklardan araştırıyorum. Dediğim gibi Twitter'a daha çok güvendiğim için Instagram'da bir şey gördüğüm zaman hemen Twitter'a gidip güncel haberlerden bakıyorum. Sosyal medya evet güzel bir şey ama sağlıklı kullanıldığı derecede" dedi.
Sosyal Medyadaki Hiçbir Habere Güvenmiyorum
Çukurova Üniversitesi'nde Hukuk öğrencisi olduğunu belirten ve sosyal medyaya 4-5 saatini ayırıdğını belirten Aybike Oruç ise "Genelde Instagram'da vakit harcıyorum, TikTok kullanmıyorum, çok nadir Facebook kullanıyorum. En çok hukukla ilgili konuları takip ediyorum genelde, takip ettiğim kendi yakın arkadaşlarımın paylaştıklarına bakıyorum. Açıkçası sosyal medyadaki haberlere hiç güvenmiyorum. Güvenmediğim şeyleri de araştırma gereği duymuyorum takılmayın sosyal medyada" ifadelerini kullandı.
Sosyal medyayı bu zamana kadar hiç kullanmadığını belirten Afik Balcı ise "Yeni açtım geceleri sıkıldığım zaman video izlemek için giriyorum. Komik videolar izliyorum sadece. Sosyal medyada yapılan haberlere hiç güvenmiyorum" dedi.
Gençler Biraz Daha Boşlasa İyi Olur İletişimimiz Hiç Yok
Gençlerin sosyal medya kullanma oranını azaltması gerektiğini belirten vatandaş Muzaffer Ergin, "Ben sosyal medyayı hiç kullanmadım, sosyal medyayı gençler biraz daha boşlasa iyi olur, iletişimimiz hiç yok. Telefonu eline alıyor yürüdüğü yerde telefona bakıp gidiyor. Arkadaşlarıyla bir araya geldikleri zaman sohbet hiç yok, herkes telefonunu eline almış. Eski insanlarımız sosyalmiş şimdi insanlar telefonun içine giriyor. Önce televizyon şimdi telefon birbirimizi unuttuk. Selamlaşmayı unutmuşuz hep kendimizi ona vermişiz. isterim ki hepimiz bir araya geldiğimiz zaman iletişimimiz olsun konuşmamız olsun insanlığımızı kaybetmeyelim" değerlendirmesinde bulundu.
Günde 4 Saatimi Sosyal Medyada Harcıyorum
Sosyal medyaya günde ortalama olarak 4 saat vakit harcadığını, haberlerin ise yarısına güvenmediğini belirten Emrah Çelen, "Facebook kullanıyorum arada TikTok'a bakıyorum, sadece video izlemek için video çekip atmak için değil. Sosyal medyada gördüğüm haberlerin yarısına itibar etmiyorum. Güvenmediğim haberleri araştırırım, araştırmayı severim her konuda. Sosyal medya iyi bir şey ama niyet çok önemli. Niyetini bozarsan kötü, iyi niyetli kullanırsan iyi güzel şeyler öğrenebilirsin. Bilmediğin kaynaklardan bir şeyler öğrenip kültürünü medeniyetini artırabilirsin ama günümüzde iyi niyetli kullanılmıyor. Önceden böyle değildi saygı vardı. Otobüse bindiğinde şimdi 16 yaşındaki çocuk oturmuş 70 yaşındaki adam ayakta bekliyor. 'Buyur amca otur' diyen yok söylemeyle zor kalkıyor 'ben para verdim oturacağım' diyor. İyi para verdin de büyüğe saygı terbiyeyi niye unuttun? Zaman geçtikçe azıyor insanlar" yorumunu yaptı.
Sosyal Medyadaki Haberlere İnanmıyorum, Önce Araştırıyorum
12. sınıf öğrencisi Muhammet Ali Çelik ise, sınav olduğu için bu yıl sosyal medyada çok vakit geçirmediğini, normal şartlarda 4-5 saatini sosyal medyada harcadığını belirterek, "Genellikle Instagram ve WhatsApp’ı kullanıyorum. Ben biraz fanatik Fenerbahçeliyim o yüzden futbol, siyaset takip ediyorum. Sosyal medyadaki haberlerin doğruluğuna direkt inanmıyorum araştırıyorum birkaç yerden, ondan sonra inanıyorum, teyit ediyorum" dedi.
Vatandaş Yasin Çekiç ise, günde ortalama olarak 1-2 saatini sosyal medyada geçirdiğini belirterek, sosyal medyadaki haberlere güvenmediğini belirtti. Haber : Kemal Onur Atalay
Yorum Yazın