Aksaray’da Risk Yükseldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray’da Risk Yükseldi
<p><strong>T&uuml;remiş Uyardı &ldquo;Binaları G&uuml;&ccedil;lendirin&rdquo;</strong></p><p>Elazığ&rsquo;ın Sivrice İl&ccedil;esi&rsquo;nde meydana gelen 6.8 b&uuml;y&uuml;kl&uuml;ğ&uuml;ndeki depremin ardından Pazar g&uuml;n&uuml; &ouml;ğlen saatlerinde bilan&ccedil;o a&ccedil;ıklandı.</p>

75 binanın tamamen yıkıldığı depremde 35 kişi yaşamını yitirdi. 45 vatandaş göçük altından sağ kurtarılırken bin 607 kişi ise yaralandı. Bölgede 645 binanın ağır hasarlı olması nedeniyle binalara girilemediği ifade edildi. İYİ Parti Aksaray İl Başkanı Jeoloji Mühendisi Özhan Türemiş deprem sonrası açıklanan bilançoyu değerlendirdi. Aksaray ile ilgili çekincelerini dile getiren Türemiş, Deprem Yönetmeliği’ne uygun bina üretimlerine dikkat edilmesi konusunda uyardı.

Jeoloji mühendisi olması nedeniyle konuya bilimsel açıdan yaklaşan Türemiş, depremde can kayıplarının binalar nedeniyle gerçekleştiğine dikkat çekerek Aksaray’da Deprem Yönetmeliği öncesi üretilen binaların gözden geçirilerek eksiklerin tamamlanması gerektiğini, ihtiyaç duyan binaların güçlendirmelerinin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. 

 “Risk 5. Seviyeden 2. Seviyeye Yükseldi”

 Aksaray’ın Tuz Gölü Fay Zonu üzerinde olması ve son yapılan araştırmalarda deprem riski bakımından 5. Seviyedeyken, 2. Seviye riskli bölge olarak ilan edilmesi nedeniyle bir an önce hazırlıkların tamamlanması gerektiğini ifade eden Türemiş “Tuz Gölü Fay Zonu bin yıla yakın süredir deprem üretmemiş riskli faylardan bir tanesi.  Yaklaşık 200 Km’lik bir uzunluğa sahip ve kırılması halinde 6 ve üzeri deprem üretme riski yüksek. Aksaray’ın zemini ise deprem açısından risk teşkil eden bir zemin. Bu nedenle üzerinde üretilen tüm binaların deprem riskine karşı önlem alınmış bir şekilde yapılması gerekiyor” dedi.

 Zemin Etüdü Ve Deprem Yönetmeliği Uyarısı

Türkiye’nin yüzde 99’unun deprem riski ile yaşamayı öğrenmesi gerektiğini ifade eden Başkan Türemiş “İlimizde Deprem Yönetmeliği öncesi üretilen binalar gözden geçirilerek gerekli güçlendirmeler yapılmalı. Binalar zemin etüdleri yapılarak üretilmeli ve Deprem Yönetmeliği’ne uygun projeler hayata geçirilmeli. Depremle yaşamayı öğreneceğiz. Jeolojide bir kural vardır “Geçmiş geleceğin aynasıdır.”

Bu da geçmişte bir yerde deprem, sel  ya da herhangi bir afet olmuşsa gelecekte de olacaktır anlamına gelir. Tuz Gölü Fay Zonu üzerinde yapılan çalışmalarda yaklaşık bin yıl önce bu Fay Zonu’nun 6’nın üzerinde deprem ürettiği gözlemlenmiştir.

Bu Fay Zonu aktif ve enerjisini uzun süredir boşaltmadı. Maden Tetkik Arama (MTA)’nın yaptığı çalışma neticesinde açıkladığı Diri Fay Haritası’nda Aksaray’ımız risk alanı olarak 5. Dereceden, 2. Derecede Deprem Bölgesi’ne yükseltilmiştir. Hepimiz üzerimize düşen görevi yerine getirerek felaket yaşanmadan önlemimizi almalı ve can kaybının önüne geçmeliyiz” ifadelerini kullandı. Haber: Harun Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadın Girişimcilerden Anlamlı ProjeÖnceki Haber

Kadın Girişimcilerden Anlamlı Proje

Lider’de Aileler TribündeSonraki Haber

Lider’de Aileler Tribünde

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar