Aksaray’da Ahilik Haftası, Çok Sayıda Etkinlikle Kutlanacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray’da Ahilik Haftası, Çok Sayıda Etkinlikle Kutlanacak
AESOB Başkanı Doğan Ceylan, Ahilik Haftası’nı kutlayarak, yazılı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamına gelen ahiliğin, 13. Yüzyıldan itibaren Türkler arasında yaygın hale geldiğini ifade eden Ceylan, Ahilik Haftası’nı tebrik ederek, vatandaşları yapılacak kutlamalara davet etti.

 Aksaray Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan, Ahilik Haftası kapsamında bir açıklama yaparak, tüm Aksaraylıları yapılacak etkinliklere davet etti. 

“Ahilik Ahlak Demektir, Hile Yapmamak Demektir, Fahiş Fiyata Mal Satmamak Demektir”

Ahiliğin çok büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Ceylan, “Ahilik, iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan, akıl, ahlak, bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilattır. Ahilik ahlak demektir, iş ahlakı demektir. Ahilik hile yapmamak demektir, fahiş fiyata mal satmamak demektir. Ahilik yalan söylememek demektir. Ahilik; esnafın diğer esnaf kardeşleri ile paylaşması demektir.  Esnafların da, halkın hak ve hukukuna riayet etmesi demektir. Kısaca Ahiliğin özeti budur” dedi.

“Ahiliğin Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulduğunu ifade eden Ceylan, “Asıl hedefi akıl, ahlak, bilim ve çalışma olan Ahiliğin kurucu Ahi Evran-ı Veli aynı zamanda 32 meslek dalının da piridir. Ahilik bu yapısal özelliği ile Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynamıştır.  Ahi Evran Hazretleri tarafından; ustalıktan kalfalığa geçen kişilere, bir törenle şed bağlanırdı. Böylece fütüvvet yoluna giren usta, ahilik felsefesine göre ‘Eline, diline, beline sahip ol. Kalbini, kapını, alnını açık tut’ ilkesine bağlı kalırdı. Ahilik Teşkilatı, bu felsefesi ile iş ve ticaret hayatı içerisinde yer alanları, doğruluk, güvenilirlik, cömertlik, tevazu gibi temel prensipler şemsiyesi altında birleştirerek, güzel ahlakın ticaret hayatında vazgeçilmez olduğunu mensuplarına her daim telkin etmiştir. Ahi Evran’ın kalbini, kapını, alnını açık tut sözünün ışığında esnaf ve sanatkarlarımız yemediğini yedirmez, giymeyeceğini satmaz, komşusu siftah etmediyse kendine gelen müşteriyi ona gönderir, sokakta kavgayı ayırmaya ilk koşan odur, yol bilmeyene adres tarif eden odur, veresiye defteriyle zorda olana yardım eden yine odur. Doğru ve dürüst ticaretin, üretmenin ve paylaşmanın adı, aynası olan ahilik, yüzyıllardır esnaf ve sanatkarımızda vücut bulmuş, bulmaya da devam edecektir” sözlerine yer verdi.

“Etkinliklere Halkımızın Katılım Sağlaması Son Derece Önemlidir”

Ahiliğin gelecek nesillere de aktarılması için çalışmaya devam edeceklerini belirten Ceylan, “24 Eylül 2024 Salı günü saat 11.00’de 15 Temmuz Demokrasi Meydanı (Valilik Önü) yapılacak kutlama törenine ve hafta içerisinde düzenlenecek, diğer etkinliklere tüm halkımızın katılım sağlaması son derece önemlidir. Yapılacak olan kutlama programına tüm hemşehrilerimizi davet ediyoruz” dedi. 

Ceylan’ın açıklamasına göre; 23 Eylül 2024 Pazartesi 15.30-17.00 arası kutlama komitesince Valilik Makamı, Belediye Başkanı ve Birlik Başkanı ziyareti, 16.00’da Masa Tenisi Turnuvası, 24 Eylül 2024 Salı 10.30'da 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda Çelenk koyma, protokol konuşmaları, folklor gösterisi, ödül töreni, şed kuşatma töreni ve Ahilik pilavı dağıtımı, 25 Eylül 2024 Çarşamba 11.00'de Uluırmak Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde Ahilik konulu konferans,  26 Eylül 2024 Perşembe esnaf ziyareti, 27 Eylül 2024 Cuma Haci Bektaş Kurşunlu Camiinde Ahi Evran-ı Veli ve Ebediyete irtihal etmiş esnaf ve sanatkarlar için mevlit okunması etkinlikleri gerçekleştirilecek. Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kamu Spor Oyunları Turnuvasında Kazananlar Belli OlduÖnceki Haber

Kamu Spor Oyunları Turnuvasında Kazananl...

Balıklar Tezgâhlara İnse De Fiyatlar İnmediSonraki Haber

Balıklar Tezgâhlara İnse De Fiyatlar İnm...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar