Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla bölgenin ihtiyaç ve önceliklerini belirleyerek, koordine eden ve bu doğrultuda kalkınmayı esas alan destekleri planlayan KOP İdaresi Başkanlığı, 2011-2020 yılları arasında Aksaray’a 129 proje için 104 milyon 207 bin TL finansman sağladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgeyi oluşturan illerde yürütülen tarım ve tarımsal altyapıdaki değişim ve dönüşümünü güçlü bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Değişen Türkiye şartlarına uygun olarak imalat sanayi ve bu sektörlere yönelik beşeri fiziki altyapıyı güçlendirecek, AR-GE, Savunma Sanayi, Dijitalleşme, İnsan Kaynakları, Lojistik, Ticaret, Ulaşım ve Enerji gibi sektörleri güçlendirmeyi, Eğitim, Sağlık, Kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmayı hedefleyen KOP İdaresi, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak, yenilikçi bir yaklaşımla bölgenin rekabet gücünü geliştirmek ve bölgenin ekonomik sosyal kapasitesini güçlendirerek çok ortaklı proje yönetimi ile birlikte kamu kaynakların daha etkin kullanımı için paydaş kurumlarla daha sıkı iletişim içerisinde olmayı önemsiyor.
Bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Aksaray’a gelen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Evren Dinçer ve Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin’i makamlarında ziyaret etti. Ardından Ticaret Borsası Toplantı salonunda Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında gerçekleştirilen değerlendirme ve istişare toplantısına katılan Şahin, katılımcılara İdarenin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
“Aksaray kabuğunu kıracak”
Aksaray’ın, çok yakın bir zamanda uygulamaya geçecek tarım-hayvancılık ve turizm projeleri ile bambaşka yere gideceğini söyleyen Vali Hamza Aydoğdu, tarım şehri Aksaray’ın üretimde bir çok sektörde ilk 10’da yer aldığını hatırlatarak İhtisas Tarım Organize Sanayi Bölgesinin hayata geçirilmesi ile kentin bambaşka bir yere gideceğini ifade etti. Her alanda üretim yapılarak katma değer sağlanmasının önemini vurgulayan Vali Aydoğdu; “Derdimiz şu; yatırım, üretim olsun hem Aksaray hem Türkiye kazansın. Aksaray’da marka değeri olacak büyük projelerin altyapısını oluşturuyoruz. Bunların en önemlilerinden olan İhtisas Tarım Organize Sanayi Bölgesi bu kenti çok başka yerlere götürecek. Bu şehir kabuğunu kıracak. Tarımsal üretim, hayvan varlığı artışı süt ve süt ürünleri üretimi ve diğer birçok bitkisel üretimde ilk 5, ilk 10’da yer alan tarım şehri Aksaray turizmde ve ürettiği ürünleri marka değeri kazandırarak geleceğe emin adımlarla ilerliyor. KOP İdaremize de Aksaray’a verdikleri desteklerden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
“Aksaray’ın Çok Sektörlü ve Eşzamanlı Kalkınmasını Önemsiyoruz”
Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesi genelinde 2011 yılından bu yana toplam 1 Milyar 265 Milyon 430 bin TL tutarındaki önemli bir bütçeyi yönettiklerini, tüm destekler arasında en büyük payı 956 milyon 760 bin TL ile tarım projelerinin aldığını söyleyen KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, yağış ve su varlığı bakımından Türkiye'nin en yetersiz alanlarının başında gelen KOP Bölgesinin, elinde bulundurduğu çok geniş tarım alanlarına karşılık su ve toprak kaynakları arasındaki dengenin son yıllarda kullanılabilir su potansiyeli aleyhine bozulduğuna dikkat çekti. Tarımsal ve çevresel sürdürülebilirlik için herkesin üzerine düşen birtakım görevleri olduğunu ifade eden KOP Başkanı Şahin, “Aksaray, KKH olarak nitelendirdiğimiz Konya Kapalı Havzasının önemli illerinden birisi. Ayrıca KOP İdaresinin ilk kuruluş kanununda yer alan 4 ilden birisi. Bu nedenle Aksaray ilimizin çok sektörlü ve eşzamanlı kalkınması bizim için son derece önemli. 2011-2020 yılları arasında bugüne kadar Aksaray’a 129 proje için 104 Milyon 207 Bin 753 TL hibe finansman desteği sağladık. Bölgenin su kısıtı gerçeğini de göz önünde bulundurduğumuzda; 84 Milyon 265 Bin 925 TL ile en büyük desteğin kısa adı KÖSİP olan Küçük Ölçekli Sulama Programında yer alan 77 projeye ayrılması bölgenin tarımsal ekonomisi adına önemli bir kazanım olmaktadır” diye konuştu.
“Katma Değeri Yüksek Ürün Çeşitliliği için çalışıyoruz”
Daha modern Türkiye için farkındalık, sürdürülebilirlik ve katma değeri yüksek ürün çeşitliliğinin zorunlu olduğunu vurgulayan KOP Başkanı Şahin; “Türkiye’yi diğer Avrupa devletlerinden ayıran en büyük gücümüz genç nüfusumuz. Bu beşeri sermayenin daha nitelikli hale gelmesi adına tarımsal farkındalık ve eğitim alanlarında yaptığımız desteklerimiz devam ediyor. KÖSİP Projeleri ile 14 bin 947 hektar tarım alanı modern sulama sistemine kavuşturulmuş, 8 adet hayvan içme suyu göleti yapılmış oldu. KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) kapsamında 13 projeye 5 Milyon 144 bin TL destek sağladık. Desteklenen proje başlıkları arasında; bahçe tesisi kurulumu, yem bitkileri ve mera, canlı hayvan, hayvan sağlığı ve hijyen, gübre yönetimi, anıza ekim mibzeri, mantarcılık, sulama ve fertigasyon projeleri, araştırma ve eğitim alt yapısının iyileştirilmesine yönelik projeler bulunmaktadır. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı kapsamında Aksaray ilinde 12 projeye 6 Milyon 469 Bin TL destek verildi. Bu program kapsamında; örtü altı tarım, bağcılık, yem bitkileri ve mera, arıcılık, portatif ağıl ve karavan, koyun yıkama makinesi, ürün işleme eleme paketleme tesisine yönelik projeler desteklenmiş oldu. KOP Bölgesinin Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi projesi kapsamında desteklenen projeler ile 1 Hayvan Pazarı ve yem karma makinesi alımı sağlandı. KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi (KOP OKUYOR) kapsamında farklı kategorilerde kütüphanelerin yanı sıra, millet kıraathaneleri, kitap temini ve çeşitli donanım desteği verildi. Konya Ovası Projesi Sosyal Gelişim Programı (KOPSOGEP) kapsamında ise çeşitli üretim atölyeleri ve mesleki eğitimler desteklenmiştir. Ayrıca kültür ve turizm sektöründe 2 projeye de 2 Milyon 276 Bin TL destek verilmiştir” şeklinde konuştu. Haber Merkezi
Yorum Yazın