Aksaray Sempozyumu'nda, Aksaray'ın 100 Yılı Konuşuldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray Sempozyumu'nda, Aksaray'ın 100 Yılı Konuşuldu
Aksaray Üniversitesinin (ASÜ) ev sahipliğini yaptığı “Uluslararası Aksaray Sempozyumu” yapıldı. Sekizinci yılına ulaşan etkinlikte bu sene; tarım, hayvancılık, ekonomi, siyaset, mimari, spor, madencilik, sanayi, ticaret, tarih, ilahiyat, sanat, müzik ve edebiyat alanlarında 39 bildiri yer aldı.

Sempozyumun açılış töreni, ASÜ Konferans Salonu’nda yapıldı. İl protokolü, akademisyenler ve öğrencilerin takip ettiği sempozyumun teması “1923’ten 2023’e Aksaray” oldu.

 

"Sempozyumun En Temel Amacı Aksaray'ı Her Yönüyle Tanıyabilmek"

Üniversitelerin bir yandan bulundukları şehirlerin birikimiyle, kültürüyle, altyapısıyla geliştiklerini ifade ederken, yeni teknolojilerle bulundukları şehri de geliştirdiklerini belirten ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Aksaray'ın var olan birikimini evrensel dinamiklerle buluşturduklarının altını çizdi.

Geçmişi bilmenin geleceğe güvenle bakmayı sağladığını söyleyen Arıbaş, "Şehrimizin aydınlık geleceği için Aksaray’ı çok daha iyi tanımamız gerekiyor. Sempozyumun düzenlenmesinin en temel amacı da bu; Aksaray’ı her yönüyle iyi tanıyabilmek" açıklamasında bulundu.

 

"İnsanın Yüceltildiği Bir Ortamda Kardeşlik ve Sevgi Tecelli Eder"

Aksaray'ın birçok önemli şahsiyeti yetiştirdiğini vurgulayan Arıbaş, "Türk-İslam kültürünün en önemli özelliği ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışıdır. Eşrefi mahlûk olan insanın yüceltildiği bir ortamda, kardeşliğin, sevginin, barışın, huzurun ve bilimin tecelli etmesi de kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı. İsrail'in Filistin'e yaptığı saldırılara da değinen Arıbaş, "Bu haksız cinayetlere maruz kalan, şehit olan Filistin halkına bir kere daha Allah’tan rahmet diliyoruz" dedi.

 

"Sempozyumun, Şehrin Hafızası Olmak Gibi Bir Anlamı da Var"

Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu da sempozyumun heyecan verici olduğunu belirterek, "Yapılan tartışmalar bir kitaba, yani kaynağa dönüşecek ve insanlığın hizmetine sunulacak. Bu çok değerli. Aksaray Sempozyumunun şehrin hafızası olmak gibi bir anlamı da var. Ekolojik yapı, edebi bilgiler, yerel mimari, mutfak, türküler, besteler, tıbbi atıklar, geri dönüşüm, kadın yaşamı, aile… Pek çok husus bu sempozyumun konusudur. Amacımız Aksaray’ı en iyi biçimde tanıtmak" açıklamasını yaptı.

 

Bildiri Sayısı 460'a Ulaştı

Açılış töreninde Somuncu Baba Tarih ve Kültür Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ramazan Ata da konuşma yaparken, sempozyum ve tarihçesine değindi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından iki sunum yapıldı. Kürsüyü ilk olarak Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haşim Şahin alarak, "Selçuklu ve Erken Osmanlı Dönemi Aksaray Şehrinin İlim ve Kültür Hayatımızdaki Yeri" konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, “Somuncu Baba’nın Terbiye Metodundan Günümüze Yansıyan Eğitim Değerleri” başlıklı sunumu gerçekleştirildi. Tören, etkinliğin düzenlenmesine katkı veren isimlere, protokol mensuplarının belge ve plaket takdim etmesiyle sona erdi. Uluslararası Aksaray Sempozyumu kapsamında sunulan bildiri sayısı, bu yılki 39 bildiriyle beraber, toplam 460’a çıktı. Haber Bülteni


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gece Gündüz Demeden ÇaldırıyorlarÖnceki Haber

Gece Gündüz Demeden Çaldırıyorlar

El Yapımı Yürüteç, 20 Sene Sonra Yürümesini SağladıSonraki Haber

El Yapımı Yürüteç, 20 Sene Sonra Yürümes...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar