Aksaray İçin Uzmanlardan “Bu Son An” Uyarısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray İçin Uzmanlardan “Bu Son An” Uyarısı
Konya Ovası'nda yer altı sularının hızla çekilmesi, uzmanları harekete geçirirken, suyun geçen yıla göre 20 metreden fazla düştüğü tespit edildi. 

 Küresel ısınmanın etkisi ve suyun bilinçsizce kullanımı sebebiyle Konya Ovası’nda yer altı sularının hızla azaldığı görülürken, son yapılan ölçümlerde su seviyesinin 20 metreden fazla düştüğü tespit edildi.

“Bu Son An, Obruk Her An Oluşabilir”

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, "Vatandaşların suların bulanık akması, yer altından sesler gelmesi gibi belirtilere karşı çok dikkatli olması gerekiyor. Bu son an, obruk her an oluşabilir" diyerek uyarıda bulundu.

Obrukların sadece Konya'yı değil, Aksaray gibi yer altı suyu seviyesinin hızla düştüğü komşu illeri de tehdit ettiğine dikkat çekilirken, Karapınar'da geçen yıl oluşan bir obruğun hemen yanında yeni bir obruk daha oluştu. 

Obruk Oluşumunda Hızlı Artış

Konya'da kayıtlı obruk sayısı 600'ü aştı ve bu sayının yılsonuna kadar 650'ye ulaşması bekleniyor. Ancak uzmanlar, kayıtlara geçmeyen çok sayıda küçük obruk olduğunu ve gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Arık, "Obruk oluşumunu azaltmak için yer altı suyu kullanımını daha dengeli hale getirmeliyiz. Aksi takdirde, obruk sayısı artmaya devam edecek" dedi.

Bu Belirtiler Obrukların Habercisi Olabilir

Konya'ya yakınlığı nedeniyle Aksaray'ın da aynı tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor. Suların bulanık akması, yer altından sesler gelmesi, anormal su birikintileri, yüzeyde çökmeler gibi belirtiler, obruk oluşumunun habercisi olabilir. Uzmanlar, bu belirtileri fark eden vatandaşların hemen yetkililere haber vermesi gerektiğini belirtiyor. Obruklar, tarım arazilerine, yerleşim yerlerine ve altyapıya ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle, erken uyarı ve önlem almak hayati önem taşıyor.  Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tedavi Edilmeyen Yaz İshalleri, Birçok Hastalığa Sebep OlabilirÖnceki Haber

Tedavi Edilmeyen Yaz İshalleri, Birçok H...

Aksaraylı Prof. Dr. İlhan Ece, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Oldu Sonraki Haber

Aksaraylı Prof. Dr. İlhan Ece, Selçuk Ün...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar