Aksaray’da şu günlerde vatandaşlar arasında yeni bir muhabbet başladı. Üreticiler, toprak kalitesini artırdığı belirtilen “Solucan Gübresi”ni konuşuyor.
Organik tarım uygulamaları alanında başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde hızla yayılan solucan gübresi üretimi, Aksaray’da da yaygınlaşmaya başlıyor. Uzun süreli arayışlara giren vatandaşlar solucan gübresi üretebilmek için yer zeminlerini ayarladıktan sonra şehir dışından solucan siparişi verdiği öğrenildi. Organik tarımın giderek yaygınlaşmasıyla adından sıkça söz edilen solucan gübresi üretimi girişimci Diş Hekimi Sadrettin Saman tarafından Sultanhanı kasabasında üretim tesisi kurarak solucan gübre üretimine başladı. Çiftçiler bu gübreyi henüz yeni tanındığını ifade eden Sadrettin Saman, “Toprak solucanlarının yapılarında onları zararlı patojenlerden korumak için sölem sıvısı adı verilen bir çeşit vücut salgısı bulunuyor. Bu salgı dışkılarına da geçiyor.
Bu canlıların dışkıları organik solucan gübresi olarak tarım arazilerinde kullanıldığında, sölem sıvısı tıpkı solucanları koruduğu gibi o toprakta yetişen bitkileri de koruyor. Böylece üretilen zirai ürünler herhangi bir kimyevi bileşene ihtiyaç duymadan hastalıklara karşı çok daha dirençli bir yapıya sahip oluyor. Aslında tabiatta bulunan bütün toprak solucanları, kendi yaşadıkları alanda bu görevi yerine getiriyor ve tarım açısından faydalı oluyor. Yapılan çalışmalar, toprak solucanlarının yoğun olduğu zirai alanlarda verimin çok daha fazla olduğunu ve özellikle bitki köklerinde oluşan hastalıkların yok sayılacak kadar az olduğunu gösteriyor. Toprak solucanlarının sindirim sisteminden geçerek tekrar toprağa karışan bileşenlerin tarım açısından fenni gübrelere nazaran çok daha faydalı olduğu ifade ediliyor. Bu bileşenlerin yüzde 100 organik olması sebebiyle ekolojik dengeye ve insan sağlığına hiçbir zararı olmayışı bilim adamlarını bu alanda daha fazla çalışmaya itiyor. Toprak solucanları tarafından tüketilen organik atıklar, bu canlıların sindirim sisteminden geçerek dışkı olarak dışarı çıkmasıyla elde edilen toprak rengindeki kokusuz bileşene organik solucan gübresi deniyor. Toprak renginde olan solucan gübresinin, rahatsız edici bir görüntüsü ve kokusu da bulunmuyor.” dedi.
“Solucan, Toprak Yapar”
Solucan gübresinin hiç bir bitki ayırt etmeden işe yaradığını söyleyen Sadrettin Saman, “Solucan gübresi çok önemli bir gübredir. Solucan gübresi bir bitkinin ihtiyacı olan, bütün bitkilerin daha doğrusu ağaçla ve ya sebzeler hiç fark etmez bütün bitkilerin ihtiyacı olan mikrofloraları, amino asitleri içine bulundura bir gübre çeşididir. Daha doğrusu toprağın özüdür. Yani buna gübre dememiz aslında biraz yanlış. Çünkü solucan toprak yapar, Türkçesi bu. Dünyada kabul edilen en kaliteli toprak çeşidi nedir, humustur. Solucanın gübresi humustur yani Türkçesi humustur. Humusunda içinde bir bitkinin ihtiyacı olan makro, mikro, izolomentler ve bunun haricinde ilave olarak doğal antibiyotik ve doğal büyüme hormonu mevcuttur. Kimyasal gübrelerle üretilen ürünler daha sağlıksız, dayanımı az, gıda değeri düşük ürünlerdir. Bunu tüketen insanlar, canlılar kendilerini halsiz hissederler ve çabuk hastalıklara kapılırlar. Bugün gelinen nokta bunu zaten çok açık bir şekilde ispatlıyor” dedi. Solucan gübre üretim tesisini gezerek incelemelerde bulunan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami Zabun, solucan gübresinin tarım açısından faydalarının çok olduğunun altını çizerek ekonomi yönünden de kazanç getiren bir işletme olduğunu belirtti. Aksaray’da üreticiler için çok önemli bir projenin hayata geçtiğine dikkat çeken Zabun, farklı bir işletme kurarak ve diğer girişimcilere de güzel bir örnek teşkil eden işletme sahibini tebrik etti. Haber: Ziya Koçak
Yorum Yazın