AKMÜB Başkanı Güneş: "10 Yıl Önce Konut Alanlar Şanslı Ama Günümüzde Artık Konuta Ulaşabilmek Çok Zor”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AKMÜB Başkanı ve Ticaret Odası Meclis Üyesi Fatih Güneş, “Söz Konusu Aksaray” programında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 Gazeteci Dilek Eyüboğlu'nun moderatörlüğünde “Söz Konusu Aksaray” programının canlı yayın konuğu olan Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı (AKMÜB), Ticaret Odası Meclis Üyesi Fatih Güneş canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Aksaray kamuoyu tarafından da yoğun ilgiyle takip edilen yayın, 2 saat sürdü.

“Günümüzde Konuta Ulaşabilmek Çok Zor”

Artan inşaat maliyetleri, vatandaşın faize yönelmesi ve piyasadaki nakit sıkışıklığı ve enflasyon oranındaki yükselen fiyatlardan dolayı konut kredilerinin de kısıtlı ve yüksek faizlerle verilmesinden dolayı günümüzde ev almanın çok zor olduğunu belirten Güneş, “Müteahhitler olarak işlerimiz durağan ama emin adımlarla ilerliyoruz. Konut her zaman ihtiyaç, bundan 10 yıl önce konut alan vatandaşlarımız çok şanslı ama maalesef günümüzde konuta ulaşabilmek çok zor. Aksaraylı gurbetçilerimiz son birkaç yıldır yatırımlarını konut yönünde değerlendiremiyor. 50.000 Euro’ya bir konut alabiliyorlardı ama şimdi alamıyorlar” açıklamasında bulundu. 

“İnşaat Sektörünün Durgunluk Döneminde Olduğunu İnkâr Edemeyiz” 

İnşaat sektörünün çalışmaya devam ettiğini söyleyen Güneş, “Ülkemizde son 15 yılda inşaat sektörü, çok ciddi manada büyüdü. Milli gelirin neredeyse yüzde 15'ini inşaat sektörümüz oluşturdu. İnşaat sektörüne bağlı olarak tedarikçilerimiz küçük atölyelerden büyük fabrikalara dönüştüler. Bu büyük tesislerde bugün ülkemizin yüzde 15'ini oluşturan ihracat kalemlerine imza attılar, tedarikçilerimiz iç piyasadan çok dış piyasaya ürün verdiler” sözlerini kullandı. 

“İnşaat sektörünün bir durgunluk döneminde olduğunu inkar edemeyiz” diyen Başkan Fatih Güneş, “Bunun birçok nedeni var, en önemli nedenlerinden bir tanesi malumunuz deprem felaketi ile öncesinde bir pandemi dönemi geçirdik. İnşaat sektörü bu her iki büyük felakette çok büyük sıkıntılar yaşasa da yine dimdik ayakta” dedi.

“Yıl Sonuna Kadar 7 Bin Konut Satışı Bekliyoruz”

Türkiye’de ve Aksaray'da inşaat sektörünün 300'ün üzerinde paydaş firma ile çalıştığına dikkat çeken Fatih Güneş, “Son 15 yılda ülkemizde inşaat sektörü çok ciddi manada büyüdü ve ülkemizde konuta erişim kolaylaştı. Ciddi bir büyüme hızından sonra yaşanan iki felaket, sektörü yavaşlatsa da Aksaray'da emin adımlarla ilerlemekte. Sadece 2024 Ocak ayından günümüze 3.500 konut satışı gerçekleştirilmiş, 2023'ün sonlarında 7.000 üzerinde konut satışı gerçekleştirilmiş, bu yılın sonuna kadar yine konut satışında 7000 bandını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

“İhtiyaç Arttıkça Müteahhitlerimiz Projeleriniz Yükseltmeye Devam Ediyor”

Aksaray'ın son 12 yıl yıllık konut satışının 65000 olduğuna da söyleyen Güneş, “Konut her zaman bir ihtiyaç. Son 20 yıl içerisinde insanlarımız gerçekten çok uygun fiyatlara ev sahibi oldular. Yine yaşam tarzımız da değişti, artık büyük evlerde oturulmuyor, birlikte yaşanılmıyor. Anne babasından ayrılarak eve çıkmak isteyen yeni evlenen çiftler, bir taraftan da büyük dairelerden vazgeçip daha ekonomik ve pratik dairelere yerleşmek isteyenlerin ihtiyaçları arttıkça bu ihtiyaçlara cevap vermek için müteahhitlerimiz de emin adımlarla projelerini yükseltmeye devam ediyorlar” dedi. 

“Gayrimenkul Her Zaman Değerini Korur ve Üzerine Mutlaka Kazandırır” 

2014 yılında 3+1 dairenin 150 bin TL olduğuna dikkat çeken Başkan Güneş, “İnanın neredeyse vatandaşlarımız bundan 10 yıl önce bedavaya ev sahibi oldular. Şimdi aynı evin değeri 2,5 milyon TL. 2020 yılına kadar alt gelir grubu Aksaray'da ev sahibi oldu. Müteahhitler Aksaray'da ortalama yüzde 30-40 kâr marjı ile iş yapıyor. Halkımız şunu bilmelidir, gerçekten çok uygun maliyetlerle ev sahibi oldular. Bugün gelmiş olduğumuz süreçte artan enflasyon ve hayat pahalılığıyla maliyetlerin inşaat sektöründe afaki yükselmesinden dolayı müteahhitlerimiz mal varlığının üçte birini neredeyse kaybetti. Bugün geldiğimiz noktada vatandaşımız kazançlıdır. Gayrimenkul her zaman değerini korur ve üzerine mutlaka kazandırır” ifadelerini kullandı.

“İnşaat Emekçilerine Gerekli İlgiyi Göstermeyen Kişilerin Sektörümüze Zararı Büyüktür”

İnşaat sektöründe yaşanan personel sıkıntısının en önemli nedenlerinden bir tanesinin vatandaşların masa başı iş tercih etmelerinden kaynaklandığını da belirten Güneş, “Bugün ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi başta tarım, sanayi ve inşaat sektörü olmak üzere artık kalifiye eleman yetişmiyor. Maalesef şehir hayatı, masa başı iş, yarını düşünmeden çalışacakları bir ortam arayan vatandaşlarımız bu sektörlerden çekildi. İnşaat sektörü başta olmak üzere bütün sektörlerde kimse insanların milletiyle, ırkıyla uğraşmaz. Önemli olan işin yürümesidir. Her sektörde olduğu gibi bizim sektörde de döneminde inşaat emekçilerine gerekli ilgi, alakayı, desteği göstermeyen kişilerin de sektörümüze vermiş olduğu zararlar çok büyüktür. İnşaat emekçilerine hak ettikleri değeri vermedikleri için bugünlere geldik ama zaman değişiyor. Artık hiçbir şey eskisi gibi değil. Bugün inşaatta günlüğü 1500-2000 TL'ye personel bulmakta zorlanıyoruz, dolayısıyla inşaat emekçilerimizin hakları, sosyal güvenceleri anında ödenmek durumunda. Yoksa inşaata başlayamıyoruz” açıklamasında bulundu.

“İnşaat Sektörü Mesleki Çalışmalara Yabancı Uyruklu Vatandaşlar İlgi Gösteriyor”

Mesleki eğitimlerin önemine dikkat çeken Güneş, “Oda olarak bu tür çalışmalar yapıyoruz. İşin garip tarafı inşaat sektörü mesleki çalışmalara da yine yabancı uyruklu vatandaşlar ilgi gösteriyor” dedi. 

“Kentsel Dönüşümün, Aksaray’a Vizyon Açısından Çok Büyük Katkısı Olacak”

Aksaray'da kentsel dönüşümü önemsediklerini, müteahhitlerin bireysel olarak kendi istek dahilinde kentsel dönüşüm çalışmalarının içerisinde yer aldığını belirten Başkan Güneş, “Yaşanılan deprem felaketinde yapılan incelemelerde eski binalar daha büyük felaketlere neden oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile Aksaray Belediyesi'nin ortaklaşa yaptığı kentsel dönüşümün Aksaray'a vizyon açısından çok büyük katkısı olacak. Eski binaların yerine güçlü, sağlıklı, yaşanabilir, sosyal donatıları olan konutların yükselmesi her açıdan önemli ve büyük bir projedir. Ülkemizde ve Aksaray'da hızlı bir şekilde kentsel dönüşümün devam edebilmesi için gerek devlet gerekse müteahhitler çok büyük inisiyatif alıyorlar. Ülkemiz için önemli bir proje” ifadelerine yer verdi. 

“Aksaray, Cazibe Merkezi Haline Geldi”

Aksaray'ın geniş bir alan üzerinde büyümeye devam ettiğini söyleyen Başkan Güneş, “Aksaray sürekli göç alan bir ilimiz. Özellikle yaşanan deprem felaketinden sonra ve Marmara bölgesinde beklenen depremle birlikte Aksaray, cazibe merkezi haline gelmiştir. Aksaray enine boyuna büyümektedir. Aksaray'ın tarım, sanayi kenti olma yolunda emin adımlarının yanı sıra artık biz müteahhitler de turizm potansiyeli olan Aksaray'da çalışmalarımızı sürdürüyoruz” sözlerini kullandı. 

“Aksaray’ın Turizm Potansiyelinden Faydalanabilmesi İçin Otel İnşa Etmek Zorundayız”

ATSO Başkanı Ahmet Koçaş ve yönetim kurulunun Selime, Güzelyurt ve civarında etkili olabilecek bir turizm projesinin olduğunu ifade eden Güneş, “Şimdilik bir takım bürokratik engeller var ama biz bu projeden vazgeçmedik. Projemizi Güzelyurt tarafına kaydırdık, Aksaray'ın turizm potansiyelinden faydalanabilmesi için ciddi anlamda otel konaklama ve turizm, sosyal tesisleri de inşa etmek zorundayız” dedi.

“Vatandaşlarımız, Konut Edinme Hayali ile Ellerindeki Paraları Kaptırmasınlar” 

İnşaat sektörünün bankaların kredi musluklarını kapatması ve yüksek faiz koyması sebebiyle zorluk yaşadığını söyleyen Güneş, “Şu anki ekonomik sıkıntının yüzde 50-60'lık en önemli sebebi vatandaşlarımızın yüksek faizlerle elindeki paraları bankaya yatırmasıdır. Yine evini, arabasını satıp faize bankalara yönelen müteşebbisler ve vatandaşlar piyasanın nakde ulaşmasında çok büyük sıkıntılar yaşamalarına neden oluyor. Yüksek faiz ve banka kredilerine erişilememekten dolayı bazı fırsatçıların vatandaşlara kredi ile ya da taksitle altın gününe girer gibi ev gününe girme vaatleriyle konut sahibi edecekleri yönündeki reklamları görmekteyiz. Konut edinme hayali ile ellerindeki paraları kaptırmasınlar ve bu tür organizasyonları çok dikkatli araştırsınlar. Ülkemizde daha önceden buna benzer çeşitli sonuçları hüsranla biten organizasyonlar olmuştur. Vatandaşlarımız konut edinme hayaliyle incelemedikleri, emin olmadıkları bu tür organizasyonların içine girmesinler” açıklamasında bulundu.

“İşini En İyi Yapanlarla Aksaray’ın Vizyonunu, Misyonunu Geliştireceğimizi Düşünüyoruz”

Müteahhitler Odası’nın 260’a yakın üyesinin olduğunu ve üye olmayan kişilerle de sürekli istişare halinde olduklarını söyleyen Başkan Güneş, “Aksaray'a el birliğiyle neler yapabilirizi düşünüyoruz. Bulunmuş olduğumuz makamlar bize baki değil, işini en iyi yapanlarla Aksaray'ın vizyonunu, misyonunu geliştireceğimizi düşünüyoruz.

Şu anki mevcut Ticaret Odası Başkanı Ahmet Koçaş, yönetim kurulu üyelerimiz ve meclis başkanımızla uyum içerisinde çalışıyoruz. Aksaray için hayallerimiz ve projelerimiz var. İnşallah bunları hayata geçireceğiz. 2 dönemdir AKMÜB Başkanlığı görevimde bütün üyelerimizin İhtiyaç ve istekleri için çalıştım. Yeni dönemde üyelerimizin düşünceleri, görüşleri bizim için çok önemli. Onlarla istişare yaptıktan sonra yeniden AKMÜB Başkanlığına aday olup olmayacağımı açıklayacağım” ifadelerine yer verdi. Harun Atalay’ın Özel Haberi

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dinçer: “Şehrin İhtiyaçlarını Gidermede En Hızlı Aksiyon Alan Belediyeyiz’’Önceki Haber

Dinçer: “Şehrin İhtiyaçlarını Gidermede...

Belediyenin Sosyal Deneyi, Aksaraylının Yufka Yüreğini Ortaya ÇıkardıSonraki Haber

Belediyenin Sosyal Deneyi, Aksaraylının...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar