Ailesinin Kabul Etmediği Hollandalı Müslümanın Cenazesine Aksaray Sahip Çıktı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk kültürünü çok beğendiğim Müslüman oldu ailesi ve Hollanda Hükümeti kabul etmedi o da Aksaray Bedir Muhtar mezarlığında ebedi ihtirâhına çekildi

 Bedir Muhtar Mezarlığı’na defnedilen Hollandalı Müslüman Johan Grund, Türk kültüründen ve İslam dininden etkilenerek Aksaray’a gömülmek istedi. Hollanda tarafından ülkeye kabul edilmeyen Grund, daha sonra vasiyet bıraktığı gibi Aksaray’da toprağa verildi.

Aksaray’da Bedir Muhtar Mezarlığı’nda defnedilen Hollandalı Johan Grund’un ilginç hikâyesine Anadolu Ekspres Gazetesi olarak ayna tutmak istedik. Hollandalı Johan Grund, Türk bakıcısı Perihan Pirins'ten etkilenerek Türk kültürü ve İslamiyet’e ilgi duyması ile Türkiye'ye gelerek yaşamaya başladı. İslamiyet’i kabul eden Grund, Aksaray'da 74 yaşında vefat ettikten sonra Hollanda hükümetinin kendisini kabul etmemesi üzerine, Bedir Muhtar Mezarlığı’na defnedildi. 

Uzun yıllardır Hollanda'da yaşayan Aksaraylı Perihan Pirins, Hollanda'da tek başına yaşayan Johan Grund ile 2008 yılında tanışarak ona bakmaya başladı. Türk kültürü ve İslam dinini daha yakından tanımak istediğini söyleyen Hollandalı Johan Grund, bakıcısı Perihan Pirins ile Türkiye'ye gitmek ve orada yaşamak istediğini söyleyince; Perihan Pirins de Johan Grund’u Aksaray'a getirdi.

Cenaze İşlemlerinden Etkilenince Aksaray’a Gömülmek İstedi

Aksaray Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Murat Arslan, bu konuda gazetemize yaptığı açıklamada, “Hollandalı Johan Grund, hemşehrimiz Perihan Hanım ile tanışıp çalışmaya başladıktan sonra Müslümanlık dinine ilgi duymaya başlamış ve 2008'de Aksaray'a gelerek İslam dinini kabul etmiş ve Müslüman olmuş. Aksaray'da yaklaşık 10 yıl kalan Perihan Pirins'in Aksaray Valiliği karşısındaki evinde kalan Johan Grund’ Perihan Hanım bir nevi bakıcılık yapmış, aralarında baba kız muhabbeti oluşmuş. 2017 yılında Perihan Pirins’in annesi öldükten sonra Perihan Hanım'ın annesinin cenaze defin işlemlerinden etkilenen Johan Grund, 25 Nisan 2018 yılına kadar Perihan Hanım’ın yanında kalmış. Perihan Hanım, Grund'u babası gibi severmiş. Perihan Hanım'a ‘Vefat ettiğim zaman beni buraya defnedin’ demiş” açıklamasını yaptı.

“Müslüman Olduktan Sonra Gönlünde Kalan İsteği Ölmeden Önce Belirtmiş”

Yasalar gereği yabancı ülke vatandaşlarının vefat etmesi durumunda kendi ülkelerine gönderildiğini ifade eden Müdür Arslan, “Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesinde ölüm raporunu alarak Hollanda Konsolosluğu ile irtibata geçtik. Grund’un aile bireyleri ve Hollanda Konsolosluğu oğlu ve akrabaları Johan’ın cenazesini kabul etmiyorlar. Kabul etmediklerinden dolayı da Türkiye'de defin olması için Aksaray Bedir Muhtar Mezarlığı’nda yerini hazırlatıyoruz. Perihan Pirins hanımefendi de burayı beğeniyor. Aslında Johan Bey'in gönlünden geçen de tam olarak burada kalabilmekmiş. Hem Türkiye'de kalmak hem Müslüman olduktan sonra gönlünde kalan isteği arzusunu ölmeden önce birkaç defa da belirtmiş. Johan Bey’in de istediği olmuş oldu. Belediye Başkanımız Evren Dinçer, Johan Grund’un mezarlığını bizzat kendisi yaptırdı” ifadelerine yer verdi. Özel Haber: Harun Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Siyah Beyazlılar’da Kaptan İle Yola DevamÖnceki Haber

Siyah Beyazlılar’da Kaptan İle Yola Deva...

Ortaköy’e 75 Yataklı Hastane GeliyorSonraki Haber

Ortaköy’e 75 Yataklı Hastane Geliyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar