"Aile Ne Kadar Güçlüyse Toplum ve Devlet O Kadar Güçlü Olur"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Aile Ne Kadar Güçlüyse Toplum ve Devlet O Kadar Güçlü Olur"
81 ilde uygulanan ‘Türk Yüzyılında Aile’ temalı Aile Çalıştayı Aksaray Valiliği koordinesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce hayata geçirilen Çalıştayda, ‘Aile, eşitlik ve adalet, Aile, sosyal kalkınma ve refah, Aile, hayat boyu gelişim ve öğrenme, Aile, çevre ve iklim, Aile, teknoloji ve dijitalleşme, Aile odaklı sosyal hizmetler’ konularına yer verildi. Yapılan çalıştaya akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşlarının katılım sağladı.

 

"Aile Ne Kadar Güçlüyse Toplum ve Devlet O Kadar Güçlü Olur" 

Çalıştayda açıklamalarda bulunan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, "Aile ne kadar değerli, ne kadar kıymetli. Anayasamızın 41. maddesinde aile özellikle koruma altındadır. Aile devlet bütünleşmesi anayasal bir güvence altına alınmıştır. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kurumsal önem arz eden düzenleme yoktur diye biliyorum. Ülkemizin devletin aileyi koruma altına alması, çok özel düzenlemeler yapması, harekete geçmesi ve bir anayasal düzenleme ile garanti altına alması aileye verilen önemi gösteriyor. Bizim toplumuzda aile bambaşkadır, iç içedir. Baba, anne, babaanne dede, kardeş, torun bizde çok kıymetlidir. Biz sokakta gördüğümüz kişilere, tanımasak bile amca, dayı, hala, teyze, abi, kardeş diyoruz. Aile değerleri bizde üst düzeydedir. Bizlerin, Türk toplumu olarak bir arada olmamız, kardeşçe yaşamımıza aile bağlarının güçlü olmasına bağlıdır. Aile ne kadar güçlüyse toplum ve devlet o kadar güçlü olur” dedi. 

Çocukların iyi yetiştirilmesinin büyük öneme sahip olduğunu belirten Aydoğdu, "Dünya çok gelişiyor. Elektronik sistemler, teknoloji çok iyi gelişiyor. Bunlar bir yandan çok iyi şeyler ama bir yandan internet dediğimiz, sosyal medya dediğimiz araçlarla bütün gençlerimiz, bütün çocuklarımız tüm dünyayla saniyesinde buluşabiliyor. Bu açıdan bu oluşumlara karşı gençlerimizi, çocuklarımızı, ailemizi korumamızda bu çalıştayın konularından biri olacak" dedi.

 

"Uyuşturucu Konusu Çok Önemli" 

Uyuşturucu ile mücadelenin çok büyük önem arz ettiğini ifade eden Kumbuzoğlu, "Son zamanların en tartışılan konusu devlet olarak, ülke olarak en üst mücadele konularımızdan biri uyuşturucu konusudur. Bu ara bu konu üzerinde valilik olarak gayret ediyoruz. Emniyetimizle, jandarmamızla, bütün kurumlarımızla yaptığımız çalışmalarla mücadele ediyoruz. Uyuşturucu konusu çok önemlidir. O yüzden özellikle en başta konuşulacak konu sağlık konusudur. Bedensel sağlık konusu çok önemlidir. Küçük yaşta bir çocuğumuzun uyuşturucu şebekesinin ağlarına takılmasına fırsat verdik mi diğer başlıkların bir önemi kalmıyor. Bu açıdan bizim ilkokul, ortaokul ve lise çağlarında okuyan çocuklarımıza gençlerimize sahip çıkmamız lazım. Uyuşturucu bir kez bağımlılık yaptı mı arkası geliyor. Aile toplum ilişkilerini ele almamız gerekiyor. Özellikle çocuğun şekillenme yaşları 0-12 yaş arasında devam ediyor. Anne ve babaya çok büyük görevler düştüğü gibi öğretmenlerimize çok büyük görevler düşüyor. Sizlerin de bilim insanları olarak gençlere tavsiyeleriniz olacak. Gençlerinde kendi kendini geliştirmesi ve koruması çok büyük önem arz ediyor. Biz burada her şeyi tartışırken öğretim üyeleri olarak gençlere önerileriniz olacak” dedi.

 

"Çocuklarımızı Her Bakımdan Donatmamız Gerekiyor" 

Çocukların edineceği arkadaşların önemli olduğunu belirten Kumbuzoğlu, özellikle gençlik döneminde çocukların karakterini doğru etkileyecek arkadaşlıklar kurmanın daha iyi olacağını ifade etti. Anne ve babalara düşen sorumlulukları da vurgulayan Kumbuzoğlu, "Çocuklarımıza adaletin önemini, manevi duyguları onlara öğretmek, çocuğun sosyal durumu içerisinde aynı zamanda manevi değerlerini milliyetçi ve maneviyat kısımlarını da desteklemek gerekiyor. Maddi ihtiyaçların yanında insanın bir de ruhsal ihtiyaçları var. Onları gidermek, ailenin, okulların, devletin ve hepimizin görevidir. O yüzden gençlerimizi ve çocuklarımızı her bakımdan donatmamız gerekiyor" dedi.

 

"Kitap Okuma Alışkanlığını Kazandırmalıyız" 

Eğitimin çok önemli olduğunu, devamlılık gerektirdiğini, ömür boyu eğitimin gerekli olduğunu belirten Vali Kumbuzoğlu, "Kitap okuma alışkanlığı çok kıymetli. Bu alışkanlığı kazandırmalıyız. Ben kitap alışkanlığı olan çocukta sıkıldım diyeni hatırlamıyorum. Yeter ki kitap okuma alışkanlığı olsun. Kitap okuyan bir kişi hangi yaş olursa olsun konuşması bakışı yorumları farklı olur. İnsanları daha kolay anlar. Daha zengin cümleler kurabilir. Aile hayat boyu gelişim ve öğrenme harika bir başlık. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz İsrafil Aktürk ve ekibini takdir ediyorum. İsrafil Aktürk donanımlı bir kişi ve ekibiyle birlikte Aksaray için bir şans" değerlendirmesinde bulundu.

 

"Özgüven Çok Önemli" 

Konuşmasının devamında Kumbuzoğlu, çocukların özgüvenli olmasının şart olduğuna dikkat çekerek, çekingen bir toplum olmaması gerektiğini, bu özgüveni ailelerin çocuklara aşılamasının önemli olduğunu belirtti. Özgüvenli çocukların hayata önde başladığını belirten Kumbuzoğlu, insanın sosyal bir varlık olduğunu ve bu nedenle de konuşmaya, iletişime açık olmanın değerli olduğunu vurguladı. Ailelerin birbirine bağlı olmasının şart olduğunu ifade eden Vali Kumbuzoğlu, "Komşuluk ilişkileri ve aile bağlarının güçlü olması çok önemli. Bizim dinimizde aile, akraba ziyaretleri çok önemli.

 Zekât verilirken bile en yakınından başlamak gerekiyor. Bunları da işlememiz gerekiyor. Aile bağlarının geliştirilmesi çok önemlidir. Şehirde yaşıyorsak köylerimizi bol bol ziyaret etmemiz gerekiyor. Ailelerin bunu hem anlatması hem de uygulamaya geçirmesi gerekiyor. İstişare çok kıymetlidir" dedi. Haber: Sedef Nazlı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Özdemir, CHP İl Başkanlığına Adaylığını İlan EttiÖnceki Haber

Özdemir, CHP İl Başkanlığına Adaylığını...

Karaveli: “Baskıyı Artırdık Ama Rakibimizin de Tehlikeli Pozisyonları Oluştu”Sonraki Haber

Karaveli: “Baskıyı Artırdık Ama Rakibimi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar