Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, aile hekimlerinin sağlık sisteminde büyük paya sahip olduğu ifade edilerek, hekimlerin sağlık hizmetlerinin ilk durağı olduğu belirtildi.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, aile hekimlerinin sunduğu önemli hizmetlere yönelik açıklama yapılarak, sağlık sistemine olan katkılarına değinildi. Yeni getirilen aile hekimliği sistemiyle vatandaşlara daha fazla katkı sunulabileceği ifade edilirken, riskli gruplardaki hastalarının takibinin daha iyi şekilde yapılacağı vurgulandı.
“Gerektiği Ölçüde Gezici Sağlık Hizmeti de Sunmaktadır”
Bireylerin ve aile fertlerinin ikametlerine yakın alanlarda bulunan aile hekimliklerinin büyük öneme sahip olduğu belirtilen açıklamada, “Aile hekimlikleri, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak vermektedir. Aynı zamanda gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti de sunmaktadır” denildi.
“Akılcı İlaç Kullanımını Teşvik Eden Bir Yapı Oluşturulmuştur”
Aile hekimliği sisteminin daha faydalı hale getirilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni düzenlemelere de değinilirken, “Vatandaşlarımızın sağlığa erişimde ilk adımı aile hekimleriyle atmaları, onların koruyucu sağlık hizmetlerinden ve düzenli takip avantajlarından faydalanmaları öncelikli hedefimizdir. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin kaliteli ve sürdürülebilir bir şekilde sunulması için aile hekimliğinin işlevselliğini artırmak kritik önemdedir. Yeni yönetmelik bu doğrultuda geliştirilmiş, hem vatandaşlarımız hem de sağlık çalışanlarımız açısından memnuniyet hedefleyen düzenlemeler getirilmiştir. Bu kapsamda; aile hekimine kayıtlı kişi sayısı 4.000 kişiden 3.500 kişiye indirildi. Sağlık taramaları, kronik hastalıkların takibi, lohusalık dönemindeki annelerin takibi ve akılcı ilaç kullanımının teşvikine yönelik düzenlemeler yapıldı. Maalesef ülkemizde, bin kişiye düşen günlük antibiyotik kullanım miktarı, OECD ortalamasından 2,5 kat daha yüksektir. Bu küresel sağlık sorununa çözüm bulmak amacıyla, akılcı ilaç kullanımını teşvik eden bir yapı oluşturulmuştur. Aile sağlığı merkezlerinin fiziki olanakları geliştirilecek ve nüfusun fazla olduğu bölgelerde yeni aile hekimliği açılacaktır” ifadeleri kullanıldı.
“Hastalıkların Erken Aşamada Tespit Edilmesi Sağlanacaktır”
Hastalıkların azaltılması hedefiyle riskli gruplar ya da kronik hastalığı bulunanların, 65 yaş ve üstü kişiler ile yenidoğanların sıkı takibinin yapılacağı vurgulanarak, “Kronik hastalık ve kanser taramaları daha etkin bir şekilde yürütülecek ve bu sayede hastalıkların erken aşamada tespit edilmesi sağlanacaktır. Lohusalık dönemi sıkı takip gerektiren hassas bir dönemdir. Yeni düzenlemeyle birlikte aile hekimleri, lohusalık dönemindeki kadınların sağlık durumlarını düzenli olarak takip edecektir. Hem anne hem de yenidoğan yakından takip edilecek. Aile sağlığı merkezlerinde ailelere sağlık danışmanlığı hizmeti sunulacaktır. Vatandaşlarımızın sağlık sorunları önce aile hekimleri tarafından değerlendirildiğinde hem daha doğru bir tedavi planı oluşturulmakta hem de sağlık sisteminin üzerindeki gereksiz yük azaltılmaktadır” sözlerine yer verildi. Haber Bülteni
Yorum Yazın