Ahilik Haftası Coşkuyla Kutlandı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ahilik Haftası Coşkuyla Kutlandı
37. Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde Aksaray’da büyük bir coşkuyla kutlandı. 15 Temmuz Milli Meydanı’nda 37. Ahilik Haftasıyla etkinlik düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlik daha sonra halk oyunlarıyla devam etti. 

 Programda yılın ahisi Mehmet Teke, yılın kalfası Bünyamin Erk ve yılın çırağı Zekiye Nur Altunkaya seçildi. Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer ve Milletvekili Hüseyin Altınsoy tarafından hediyeleri takdim edildi.  

“Ahilik, Dostluk ve Yardımlaşmadır”

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan yaparak, “Ahilik; ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini 13. Yüzyılda Anadolu topraklarına yayan bir düşence sistemidir. Ahilik, dostluk ve yardımlaşmadır. Ahilik hile yapmamak, fahiş fiyata mal satmamak demektir.

Ahilik yalan söylememektir. Esnafların da halkın hak ve hukukuna riayet etmesi kısacası Ahiliğin özetidir” dedi.

“Akıl ve Ahlak ile Çalışıp, Bizi Geçen Bizdendir”

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise, “Ahilik yüzyıllardır esnafların ve toplumun yaşadığı, yaşattığı bir gelenektir. Bu geleneğin sadece çırakların kalfa, kalfaların usta olması olarak açıklanamaz. Ahilik aslında şu an en çok ihtiyacımız olan ticaretteki etik kuralların oturması, oluşması, alacak verecek ilişkileri, müşteri memnuniyeti ve esnafların birbiriyle olan ilişkilerini içinde barındıran yine Ahilik kurallarına uyan bir esnaf için gözü kapalı olarak bununla alışveriş yapılır, buna gidilir, bununla yola çıkılır diyebileceğimiz bir kurallar manzumesidir. Bu yönüyle Ahilik sadece geçmişte uygulanmış nostaljik bir şey değildir. İnsanlar var olduğu sürece devam edecek erdemli bir toplumsal harekettir. Güven duygusunun tesisi ile toplumsal huzurun önemli bir dinamiğini oluşturur. Barış ve sevgi iklimine zarar veren, hile, yalan, kıskançlık gibi duyguları içinde barındırmaz. İşin ehline verilmesi, ehlince yapılması planlar. Bu büyür bir inceliktir. Ahi Evran-ı Veli hazretleri asırlar önce, ahiliği insani ve İslami prensipler üzerine bina ederek aslında hiçbir zaman eskimeyecek evrensel değerler oluşturmuştur. ‘Akıl ve ahlak ile çalışıp, bizi geçen bizdendir” dedi. 

Ahilik geleneğinde çırak, kalfa ve usta dönemlerinin anlatıldığı gösteri sonrasında yılın ahisi seçilen Mehmet Teke’ye şet kuşanma töreni icra edildi. Törende Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Belediye Başkanı Evren Dinçer de şet kuşanırken, törenin sonunda katılımcılara ahi pilavı ikram edildi.

Programa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan yanı sıra, Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, AK Parti Milletvekili Hüseyin Altınsoy, Belediye Başkanı Evren Dinçer, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, birim amirleri ile meslek odaları başkanları, davetliler ve vatandaşlar katılım sağladı. Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Hisseli Tarım Arazilerini Masrafsız Birleştiriyoruz”Önceki Haber

“Hisseli Tarım Arazilerini Masrafsız Bir...

Zabıta Ekiplerinden Kantin Ve Büfelere DenetimSonraki Haber

Zabıta Ekiplerinden Kantin Ve Büfelere D...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar