<p><strong> “Bilinçli Toplumlar Depremden En Az Etkilenenlerdir”</strong></p>
Aksaray AFAD Müdürü Cezmi Türkmen Aksaray ve bölgesinin daha öncelerde denizel bir yapıda olduğunu belirterek çökeltinin çok fazla olduğunu, jeolojik yapısının sisli bir yapıda olması ve Bakanlığın yayınladığı yeni deprem haritası içerisinde diri olan Tuz Gölü Fay Hattı’nın yanında gösterilmesi nedeniyle deprem riskinin yüksek olduğunu dile getirdi. Tuz Gölü Fay Hattı’nda daha önce ciddi bir çalışma yapılmadığını belirten Türkmen “200 km’lik Tuz Gölü Fay Hattı’nda üniversitelerimizle ciddi bir çalışma yaptık ve eylül ayında bu raporu yayınlayacağız. Maden Tetkik Arama Enstitüsünün yaptığı çalışma soncunda bu bölgede 5.5 büyüklüğünde 3 tane deprem olduğu netleşti. Yalnız bu depremlerin hangi yıllar arasında olduğu netleştirilmeye çalışılıyor. Bu çalışmanın sonucunda bölgemizde hangi dönemlerde bir kırılma ve enerji boşalmasını net bir şekilde görebileceğiz” dedi.
“Bölgemizin Deprem Riski Analizini Hazırlıyoruz”
İl Özel İdaresi Üniversite ve AFAD ile ortak bir projede kabuk hareketlerini takip ettiklerini belirten Cezmi Türkmen “Şu an 2 sabit, 24 tane de manuel istasyonumuzla kabuk hareketlerini takip ediyoruz. Bu sayede Tuz Gölü Fay Hattı’ndaki değişimi tespit etmeye çalışıyoruz. MTA’dan gelen raporla birlikte ortak bir çalıştay yaparak Tuz Gölü Fay Hattı’ndaki tüm bilgileri toplayıp, bilim adamlarıyla ortak bir çalıştay sonunda Risk Raporunu hazırlayıp kurumlarla ve kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu. Sadece deprem değil bir çok doğal analizlerin yapılması gerektiğini söyleyen Türkmen “Aksaray’da bir çok afete dönüşebilecek alanda risk analizini kurum olarak bitirmek üzereyiz” ifadelerini kullandı.
“Her Zaman Deprem Olacakmış Gibi Hazırlıklı Olmamız Şart”
“Deprem ne zaman olacağını tahmin edemediğimiz doğal bir afet” diyen AFAD Müdürü Türkmen “Vatandaşlarımızın depreme her an hazılıklı olmaları gerekiyor. Deprem öncesinde aile olarak bir planlama yapılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Türkmen “Deprem esnasında ailenin ev içinde iseler nerede duracaklarının önceden belirlenmesi, deprem gündüz oluyor ise çocuklar okullarda, baba iş ve anne iş ya da evde ise depremden sonra nerde toplanacaklarının önden belirlenmesi gerekmekte. Yine ev içinde yaşam alanlarında sarsıntı esnasında aile fertlerine zarar verecek eşyaların sabitlenmesi can ve mal kaybına engel olacaktır” dedi. Depremde tüp, doğal gaz ve su vanalarının nerde olduğunu tüm ev halkının bilmesinin de önemli olduğunu söyleyen Türkmen “Kurum olarak biz her sene düzenli olarak eğitim kursları düzenliyoruz. Geçtiğimiz sene 24 bin 100 kişiye başta depremden ve diğer doğal afetlerden korunmak üzere kurslarımızı verdik. Bu sene de bu kurslarımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.
“Deprem Esnasında Sakin Olmamız Gerekmektedir”
“Her fert için bir afet acil çantası olması gerekmekte. Depreme yakalandığımız zaman eğer evdeyseniz vücudunuza gelecek parçaları önlemek ve kütle küçültme dediğimiz harekete girerek paniğe kapılmamamız gerek” diyen Türkmen “Vatandaşlarımızdaki yaygın kanı deprem olduğu zaman binalarının yıkılacağını yönünde. Oysa ülkemizde çeşitli illerde meydana gelen depremlerde binaların sadece yüzde 5’i yıkılmakta. Diğer yaralanmalar ise deprem esnasında panik yapan vatandaşlarımızın camdan ya da balkondan atlamasıyla gerçekleşen yaralanmalar. Deprem esnasında olabildiğince sakin ve soğuk kanlı davranmanız panik yapmamanız gerekiyor” diye konuştu.
Türkmen deprem geçtikten sonra afet çantalarını ve aile fertlerini alarak
asansörü ve sonradan yapılmış yangın merdivenlerini kullanmadan hızlı bir şekilde binanın terk edilmesi gerektiğini de söyledi. Aksaray’da 87 noktada afet alanı belirlediklerini söyleyen Türkmen “E Devlet üzerinden tüm vatandaşlarımız bu afet alanlarının yerini öğrenebilirler. Bu alanlara deprem esnasında ve diğer ani afet durumlarında gidebilirler” ifadelerini kullandı.
“Afet Çantaları Bizi 72 Saat Hayata Bağlar”
Afet çantalarının önemine vurgu yapan Türkmen “Afet çantalarında 3 gün yetecek su, kuru gıda, bilgi kartı, not defteri, kalem, evde ihtiyacınız olan ve alamadığınız evraklar, fener, diş macunu, diş fırçası, radyo, sabun, düdük, ıslak mendil, termal battaniye, ilk yardım çantası, yağmurluk, çöp poşeti, çok amaçlı çakı, terlik ve tuvalet kağıdı bulundurmak temel ihtiyaçlarınızı 72 saat karşılamak için yeterli olacaktır” dedi. AFAD İl Müdürü Cezmi Türkmen “Afet çantasını her ferdin mutlaka edinmesi gerekmektedir. Afet çantası sadece depremde değil beklenmedik bir çok doğal afette en büyük desteğimiz olacaktır” şeklinde konuştu. Haber: Harun Atalay
Yorum Yazın