Zarar Hayli Fazla
AKSARAY
Aksaray, son yılların en kurak kışını geçiriyor. Yağış azlığı nedeniyle kuraklık tehdidi oluştu. Geçen yıla göre yağışlarda ortalama yüzde 30 düşüş gözleniyor. Yağışların azlığı çiftçileri tedirgin ederken termometreler ise 15 dereceyi gördü. Aksaray’a diğer Şubat aylarına göre çok az yağış aldı.
Geçen yıla göre bu yıl yağış miktarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Meteoroloji'ye göre yağış miktarında geçen yıla oranla ortalama yüzde 30 düşüş sözkonusu. Şubat ayında termometreler 15 dereceyi gördü. Normalin üzerindeki sıcaklıklar ve yağış azlığı bölge halkını tedirgin ediyor.
Yağış Beklenmiyor
Aksaray Ovası 2014-2015 sezonunda rekor oranda yağış almıştı. Yağış nedeniyle birçok ilçede toprak suya doymuştu. Yağış fazlalığı nedeniyle zarar gören ürünler bile olmuştu. Ancak şu an yağışlarda ciddi bir düşüş sözkonusu. Yağışlardaki azalma üreticiyi kaygılandırıyor.
Bölge çiftçisi bu yılın ilk iki ayında yağış sevinci yaşayamadı. Kuraklık korkusu her geçen gün büyüyor. Önümüzdeki günlerde de ciddi bir yağış beklenmiyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden çiftçiyi rahatlatacak bir açıklama gelmedi. Hava sıcaklıkları normalin üzerinde seyredecek.
Sıkıntılı Günler Bizi Bekliyor
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri, bölgenin yeterli yağış almadığını, bu durumun halkı endişelendirdiğini belirterek, "Sonbaharda hemen hemen hiç yağış almadık. Sıkıntılı günler bizi bekliyor. Libya'dan gelen bir sıcak hava dalgası var. Kurak dönemde zarar verici soğukları görmedik. Bu nedenle don zararı oluşmadı. Bu da sevindirici tarafı" sözlerini kullandı.
Ciddi Bir Sıkıntı Kapıda
Yağış noktasında umutlu olduklarını belirten çiftçiler ise, "İnşallah önümüzdeki dönemde istediğimiz yağışları alırız da muhtemel zararı en aza indiririz. Hububatta sıkıntı var. Gübre atımı başladı. Yağışsız dönemde gübre atılması da sakıncalı. Gübrenin bir kısmının bu dönem, bir kısmı ise yağış sonrası vermeyi düşünüyoruz. Son olarak ciddi bir sıkıntı kapıda bizi bekliyor” ifadelerini kullandı.
Tohumda Bozulma Var
Kuraklık endişesinin arttığını söyleyen çiftçiler, "Sulanmayan arazilerde tohumda bozulma var. Yüzde 20-30 dane kaybı var. Buğday ve arpa çıkışlarını yapamadı. Havalar böyle giderse sulu tarlalarda sulama başlar. Kuraklık endişesi artıyor. Yağışlar yeterli değil. Hububat ekim alanlarında zarar hayli fazla. Önümüzdeki dönemde yağış olursa toparlanma olur. Beklenen yağış gelmezse zarar büyük olur" açıklamasında bulundu. Haber: Ziya Koçak
TÜM HABERLER