© Aksaray Portal 2021

Yeni Eğitim Dönemi Öncesi Kırtasiye Alışverişi Ne Kadar Tutuyor? 

Okulların açılmasına çok az bir zaman dilimi kalırken, öğrenciler ve velileri kırtasiye alışverişine başladı. Peki, bir öğrencinin kırtasiye alışverişi ne kadar? İşte detaylar...

 2024-2025 eğitim öğretim yılı, 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak. 20 milyondan fazla öğrenci ders başı yapmak için gün sayıyor. Yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kalırken öğrenciler ve velileri de kırtasiye alışverişine başladı. 

Anadolu Ekspres Gazetesi ve Ekspo TV olarak, sokağa çıkıp kırtasiye alışverişi için hem kırtasiyecilerin hem öğrenci velilerinin hem de öğrencilerin nabzını tuttuk. Kırtasiyeciler yoğunluktan memnun olurken, vatandaşlar ise hayat pahalılığından dert yanmaya devam ediyor. 

Kırtasiye Alışverişi 1400 TL’den Başlıyor

36 senedir kırtasiyecilik yapan Resul Aslan, fiyatlara ilişkin bilgilendirmelerde bulunarak, “Ana sınıfından başlayalım. Ana sınıfının normal bir köy okulları için ortalama alışverişleri 1400- 1500 TL civarında tutuyor. Merkez okuldakiler 3000- 3500 TL arasında tutuyor. 1, 2, 3 ve dördüncü sınıf ortalama fiyatları 1400 TL -2000 TL arası değişiyor. 5, 6, 7, 8. sınıflar 2500- 3000 TL arası değişiyor. Liselerde o kadar fazla bir alışveriş olmuyor. Bir çanta, iki defterle şu anda idare ediyor öğrencilerimiz. Geçen yılki ürünlerimiz daha uygundu. Bu sene biraz pahalı ama pahalı olmasının nedeni de mesela çantalar 300 TL, imitasyon çantalar var 200-250 TL. Orijinal çantalarımız var kaliteli onlar da 750-800 TL civarında değişiyor. Kuru boya, pastel boya mevcut. Bazı markalar var mesela 20 çeşit boyası var, en uygunu 30 TL, 300 TL'ye kadar çıkıyor. Sulu boya, kuru boya, keçeli boya da sulu da aynı. Markalı ürünlerimizin çok yüksek fiyatları var. Veliler genellikle bir daha almayalım diye devamlı kaliteli ürünlerden alıyorlar” dedi.

Velilere çağrı yapan deneyimli kırtasiyeci, “Büyük mağazalar diyor ki 40 sayfa defter 4 TL. Müşteri geliyor bizim buraya ‘40 sayfa defter ne kadar’ diyor. Biz de ‘6 TL’ diyoruz. ‘Üç mağazada bunlar çok uygun’ diyorlar. Velilere özellikle söylüyorum siz 40 sayfa defter kullanmıyorsunuz sadece 40 sayfa defteri beyninizde yer ediyor. Bu mağazalarda bunlar çok uygun fiyatlı diyorlar. Şu anda en pahalı kırtasiye bu üç mağazadan daha uygun fiyatta. Bütün arkadaşlarımız kırtasiye ürünlerini uyguna veriyorlar ama bir algı olmuş. Sadece defteri baz almayalım. Şimdi kuru boya mesela orijinali 60 lira bunun, adam 25 liraya satıyor. Vatandaş diyor ki ‘Orada 25 TL niye sende 40 lira?’ Veliler dikkat etsinler sahte ürün almasınlar” açıklamasını yaptı. 

“İşlerimiz Çok Güzel, Önceye Göre Daha İyiyiz”

21 senedir kırtasiyecilik yapan Haluk Karakılıç ise, “Aksaray'ın bütün okullarını gezip, herkese hizmet etmeye çalışıyoruz. İşlerimiz çok güzel. Önceye göre daha iyiyiz. Tüketici, ürünleri kırtasiyelerden alması gerektiğini öğrendi. Hani bu bir milyonculara değil de 12 ay boyunca hizmet alacağı yeri artık belirledi. Büyük bir çoğunluğun uğrak yeri oldu artık, mahallenin bakkalı gibi diyelim kırtasiyeler de oturdu artık. Velilerin en çok düşündüğü şey bütçe. Biraz daha uygun hale getirdik biz, örnek veriyorum çantalarımız 400 TL'den başlar 1500-2000 TL'ye kadar çanta olur. Defterlerde genelde artık kaplama olayı bitti hazır kaplı geliyor. Velilerimiz mutlu oluyorlar. Onlar da ortalama onunla beraber 1.500 ile 3000 arası değişecektir. Benim kendi tahminim ilkokul da ortaokul da aynı o civarda olacaktır. Liselerde biraz daha kırtasiye ürünü azalıp kaynak kitabına çok yön veriyorlar. Kültür kitaplarına ağırlık veriyorlar. Onların da 2000 lirayla 3000 arası değişeceğini düşünüyorum ben” dedi.

Öğrenci velilerinin doğru yerlerden alışveriş yapması gerektiğini söyleyen Karakılıç, “Ayıplı mallardan uzak dursunlar. Ürünün nerede üretildiğini, nerede satıldığını takip etsinler. 12 ay boyunca hizmet eden kişiye ürünü götürün hemen teslim alınır. Kartlarda taksit imkanlarımız var, yeri geldiği zaman yardımcı oluyoruz, ay sonunu bekliyoruz. Veli gelip parasını ödeyebilsin, çocuğu da mağdur olmasın diye” yorumunu yaptı.

“Enflasyondan Etkilendiğini Düşünüyoruz Ama Alacağız Mecburen”

2 öğrenci velisi Mevlüt Sapmaz ise “Maliyetini hesaplamadık ama ihtiyaç listesine göre alıyoruz. Defter aldık, tarih atlası, kalem, oyun hamuru, dosya, elişi kağıdı...  Bunların bir kısmı evde, ablasından kalanlar var, onları almıyoruz. Olanları da eksiklerimizi de buradan temin ediyoruz. Daha kasaya uğramadık ama tabii ki enflasyondan etkilendiğini düşünüyoruz ama alacağız mecburen, tabii ki kırtasiye ihtiyaçlarını erteleyemeyiz” şeklinde konuştu.

“Fiyatlar Biraz Pahalı, Olduğu Kadar Ne Yapalım?”

9. sınıfa geçtiğini söyleyen öğrenci Mustafa Er ise, “Henüz hiçbir şey almadım öğretmenler daha bir şey söylemediği için. O yüzden bekleyip okul açıldıktan sonra almak planlıyorum.  Giyim eşyalarımı falan aldım. Fiyatlar biraz pahalı, olduğu kadar ne yapalım? Turizmde aşçılık okumayı istiyorum” dedi.

“Okumak İstiyorsanız Paranız Olacak Öyle Bir Gerçek Var”

11. Sınıfa geçen Ümmühan Kalkan ise henüz alışveriş yapmadığını belirterek, “Fiyatların çok pahalı olduğunu düşünüyorum. Orta gelirli bir insana bile zor yetiyor. Biz üç kız kardeşiz, yani durumu kötü olanlar, üstüne özellikle de ilkokul çocuğu olanlar için bence çok kötü bir durum. Çok pahalı birçok şeyi alamıyoruz. Aldığımız kalitesiz olabiliyor yani çoğu şeyden kaçınmak zorundayız. İlkokula gidiyor benim küçük kardeşim çok fazla şey istiyorlar, gereksiz şeyler istiyorlar ve çok pahalı olduğunu düşünüyorum. Bir defter 100 lira yani, olmamalı bence. Test kitabı istiyorlar, set istiyorlar 1000 TL. Okullar yönlendirmese de test kitapları pahalı. Okumak istiyorsanız paranız olacak öyle bir gerçek var” ifadelerini kullandı. Kemal Onur Atalay’ın Özel Haberi

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER