© Aksaray Portal 2021

Yavuz Sultan Selim’in Eşine Şifa Olan Osmanlı Macunu, Aksaray’da

20 senedir Osmanlı macunu satarak geçimini sağlayan Çelik Yıldır, şimdi de Aksaray’da şifa dağıtıyor.

 Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın her yıl bahar geldiğinde halka saçılmasını talep ettiği Osmanlı macunu, 20 senedir macun satarak geçinen Çelik Yıldır sayesinde, şimdi de Aksaray’da şifa dağıtmaya devam ediyor. 

“Mesir Macunu Acı ve Baharatlı Olur, Osmanlı Macununun İçinde Şeker Vardır”

Aksaray’da pek bilinmeyen Osmanlı macunu, renk renk çeşitleriyle vatandaşların da dikkatini çekiyor. Mesir macunu ile Osmanlı macunu arasında farklılık olduğunu ifade eden Çelik Yıldır, “Mesir macunu daha acı olur ve daha çok baharatlı olur. Osmanlı macununun içerisinde zencefil, karanfil, tarçın, tatlandırıcı aromalar ve şeker vardır. Ben bu işi 20 yıldır yapıyorum.  Osmanlı macununu kendimiz hazırlıyoruz. Aksaray'da iki aydır satışını yapıyorum. Pazara gidip satış yapıyorum. Şimdi de caddede satış yapıyorum. Bir şekilde satışlarımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Limonu macuna sürüyorum ki lezzet versin” ifadelerini kullandı. 

“50 TL’den Satışını Yapıyoruz”

Osmanlı macununun şifalı olduğunu söyleyen Yıldır, “Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan rahatsızlanınca hekimden ilaç alınması beklenir ve o ilaçla şifa bulan Hafsa Sultan onun halka dağılmasını istiyor. O günden bugüne kadar biz de geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Osmanlı macunu ise seçeneğine göre değişerek 50 TL’den satışını yapıyoruz” dedi.

Haber: Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER