© Aksaray Portal 2021

"Yaşam Hakkı Olmazsa Diğer Hakların Hiçbirinin Anlamı Kalmaz"

Eski Yargıtay Ceza Hâkimi Engin Şafak, Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılarak, "Yaşam hakkı olmazsa diğer hakların hiçbirinin anlamı kalmaz" dedi.

Aksaray Üniversitesi bünyesinde bulunan ASÜ Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş gerçekleştirdi. İnsan haklarının insanın yaratılışı ile birlikte konuşulmaya başladığını söyleyen Arıbaş, Veda Hutbesinin insanlık tarihindeki en önemli ve ilk insan hakları bildirgesi olduğunu söyledi.

 

"Peygamber Efendimiz Magna Carta’dan Yaklaşık 600 Yıl Önce İnsan Haklarını İlan Etmiştir"

Rektör Arıbaş, "İnsan hak ve özgürlüklerinin ilk belgesi olarak ifade edilen Magna Carta 1215 yılında ilan edilmiştir. Ancak bu belge, kral, papaz ve baronlar arasında bir hak ve adalet bölüşümünü yansıtmaktadır ve sıradan insanlara cüzi haklar tanımıştır. Peygamber Efendimiz Magna Carta’dan yaklaşık 600 yıl önce insan haklarını en mükemmel şekilde ilan etmiştir" dedi.

 

"Batı Pek Çok Bildirge İmzalasa da Bunları Hayata Geçirememiştir"

1948 yılında Birleşmiş Milletlerin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni yayınladığını ancak Veda Hutbesinden 1316 yıl sonra bu metnin yayınlandığını ifade ederek, "Batı, her ne kadar insan hakları adına bir sürü belge imzalamış olsa da aslında bunları hiçbir zaman hayata geçirememiştir. Onların insan haklarından anladıkları sadece kendi haklarıdır. Bunu, yakın tarihte Bosna Hersek’te gördük. Şimdi de Filistin’de görüyoruz" diye konuştu.

 

"Kâinatın Merkezi İnsandır"

Arıbaş'ın konuşmasının ardından eski Yargıtay Ceza Hâkimi Engin Şafak, “Hukuki ve Evrensel Boyutlarıyla İslam’da ve Günümüzde İnsan Hakları” konulu sunum gerçekleştirerek, "Kâinatın merkezi insandır. Kâinat bize, biz de kâinata bürünmüş durumdayız. Emaneti insan dışında hiçbir varlık yüklenmemiştir. Bu emanet -müfessirlerin de ifadelerine göre- kitabımızdır" açıklamasında bulundu.

 

"Hiç Kimseye Bir Başkasının Suçunu Yükleyemezsiniz"

Hukuktaki “şahsilik” prensibinden örnek veren Eski Yargıtay Ceza Hâkimi Engin Şafak, "Hiç kimseye bir başkasının suçunu yükleyemezsiniz. Bu, güncel hukuki anlayışın bir prensibidir. Kur’an-ı Kerim’de de ‘Hiç kimse diğerinin günahını yüklenemez’ buyurulmaktadır. Ne babanın çocuğuna ne de çocuğun babasına günah aktarması söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

 

"İslami Metinlerde Evrensel Değerlere Temas Eden Buyruklar Söz Konusudur"

Veda Hutbesinde insan haklarına yapılan vurgulara parmak basan Şafak, "Kadın hakları, ırkçılığın reddi, kan davaları, canın korunması, faizin bütün insanlık için sıkıntı oluşturduğu, komşuluk hukuku, diğer canlıların hakları, anne- baba hakları… İslami metinlerde evrensel bu değerlere temas eden buyruklar söz konusudur. Magna Carta başta olmak üzere, Virginia Haklar Bildirgesi, İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi metinler, Peygamber Efendimizin Veda Hutbesinden çok daha sonraları ortaya çıkmıştır" dedi.

 

"Yaşam Hakkı Olmazsa Diğer Hakların Hiçbirinin Anlamı Kalmaz"

Yaşam hakkının temel bir hak olduğundan bahseden Şafak, "Yaşam hakkının korunması devletlere ve kişilere bir vazife olarak verilmiştir. Yaşama hakkı birincil haktır ve İslam dini de hayat dinidir. Bu nedenle yaşam hakkı İslam hukukunda çok özel bir noktada durmaktadır" ifadelerine yer verdi. Kimsenin başka bir kişinin yaşam hakkını ihlal edemeyeceğini söyleyen Şafak, Kur’an-ı Kerim’de insan öldürmenin tüm insanlığı öldürmek anlamına geldiğini belirtti. Konferansı Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, akademisyenler ve öğrenciler takip ederken, son olarak plaket takdimiyle etkinlik tamamlandı. Haber Bülteni

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER