© Aksaray Portal 2021

Yaldır: “Üretici Tarlaya Küserse Önümüzdeki Yıl Aç Kalırız”

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, çiftçilerin sorunlarına değinerek, “Üretici açısından korkunç bir yıl yaşıyoruz” dedi.

 İYİ Parti Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Turan Yaldır, gazetemize özel açıklamalarda bulunarak tarım ve hayvancılık konusunda önemli değerlendirmeler yaptı ve çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, üretici açısından korkunç bir yıl yaşandığını belirtti.

“Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Çiftçisine Bahşedilen Anlam Bu Olmamalıydı”

Hem TBMM Tarım Komisyonu üyesi olması hem de tarım ve hayvancılık mesleğiyle uğraştığı için sorunlara çok hâkim olduğunu ifade eden İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, “Gerçekten Cumhuriyetin 100. yılında Türk çiftçisine hükümet tarafından bahşedilen anlam ve görev asla bu olmamalıydı. 100 yıllık bir devletiz ve gelecek yüzyıl vizyonunu açıklıyor hükümet, geldiğimiz noktada bu vizyonun içerisinde tarımla hayatını geçindiren vatandaşlarımıza yer verilmemesi gerçekten hayretler verici bir durum” dedi.

“150 Milyonun Gıda İhtiyacını Karşılayan 2 Milyon Çiftçiye, 150 Milyon Bakamıyor”

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon insanın tarımdan geçindiğini belirten Yaldır, “Yaptıkları işle 85 milyon vatandaşımıza, 55 milyon turistimiz ve sayıları 10 milyonu aşan sığınmacıya bizzat üreticilerimiz bakmakla yükümlüler. Fakat yaptıkları işle 150 milyonun gıda ihtiyacını karşılayan 2 milyon çiftçimize, 150 milyon bugün geldiğimiz noktada bakamıyor. Yakın zamanda Tarım Bakanlığının açıklamış olduğu yeni tarım modelini hep birlikte görmüş olduk. Gelecek yıllara dair planlamayı bugünden açıklamak doğru bir politikadır fakat çiftçinin 2024 yılı cenazesi hala ortadayken yeni bir vizyon yeni bir gelecek planlaması açıklamanın da çiftçi de bir heyecan yaratmadığı ve doğru olmadığı kanaatindeyim” açıklamasını yaptı.

“Çiftçimize Yapılan Çok Büyük Zulümdür”

Üreticinin 2024 yılında tarlasına ne ekerse eksin zarar ettiğini söyleyen Milletvekili Yaldır, “Domates tarlada kaldı, patates tarlada kaldı, çekirdeğin hali içler acısı. Çekirdek geçen sene 40 TL'ye 50 TL'ye satılırken bugün 15 TL'ye 20 TL'ye satılıyor. Bu Allah'tan reva mıdır? Çiftçimize yapılan çok büyük bir zulümdür. Karpuzun hali ortada görüyoruz, yonca aynı şekilde çok ciddi bir zarar ettirdi üreticimize. Maliyetin altında satışlar, taban fiyatı uygulamasının arpada buğdayda çok büyük büyük sorun yaşatması, küresel ısınma, dolu afeti, yeraltı sularının çekilmesi gibi çiftçinin o kadar çok sorunu var ki; birinden kurtulmuş olsa diğer sorunla karşı karşıya kaldı. 2024 yılı da ne yazık ki üreticilerimiz açısından bu sorunların tamamının büyük bir yumak olmasıyla çok büyük zarar ettiği bir yıl oldu” sözlerini kullandı.

“Bu Sorunlar 4 Tane Genel Müdürle, Daire Başkanıyla Çözülmez”

Tarım Bakanlığının Ankara’dan karar aldığını, bunun yerine aracına binerek bizzat Anadolu’yu gezmeleri gerektiğini ifade eden Yaldır, “Bu sorunların, dört tane kravatlı takım elbiseli genel müdürle, daire başkanıyla ya da siyasi ile çözülebilecek sorunlar olmadığını söylüyoruz. 23 yıllık AK Parti iktidarları döneminde sayısı 10’u bulan belki daha fazladır Tarım Bakanı çözemedi bu sorunları, bu tarım bakanı da ne yazık ki kendisinden önceki tarım bakanları gibi aynı yoldan devam ediyor. Geldiğimiz noktada sanırım kendisi de bundan önceki tarım bakanları gibi tarihin tozu raflarına adını yazdıracak. Olan yine üreticimize olacak” dedi.

“Üreticimiz Tarlaya Küssün, Önümüzdeki Yıl Aç Kalırız”

Bakanlığın, yurt dışında arpa, buğday ve mısır gibi ürünlerin daha uygun olduğunu söylediğini ifade eden Milletvekili Yaldır, “Dolayısıyla dışarıda daha uygun fiyata varken Türkiye'de daha yüksek fiyat politikası yapamayacaklarını ifade ediyorlar. Bunu savunuyorlar, peki dışarıda böyle bir enflasyon var mı? Dışarıda uygun fiyata o ürünü imal eden Amerikalı, Güney Amerikalı, Rus, Ukraynalı çiftçiler bugün elektriği kaça mal ediyorlar, mazotu kaça mal ediyorlar, desteklemeleri ne kadar alıyorlar? Elbette girdi maliyetlerine de burada bakmak gerekiyor. Tohum, gübre, işçilik ne kadar? Ona göre bir fiyat politikası belirlemek gerekiyor. Kaldı ki bizzat AK Parti iktidarının çıkarmış olduğu bir kanun var, milli gelirinin yüzde 1'i çiftçilerin desteklemelerine ayrılacak diye. Bugün geldiğimiz noktada milli gelirin binde biri belki desteklemelere ayrılıyor. Dolayısıyla çiftçilerin üvey evlat muamelesi yaşadığı, çiftçilerin sahipsiz bırakıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu, üreticilerimiz açısından gerçekten çok üzücü, aynı zamanda korkutucu bir süreç. Çünkü üreticimiz bugün tarlaya, üretime küssün biz önümüzdeki yıl aç kalır, can çekişiyor olabiliriz” açıklamasında bulundu.

“Üretici Açısından Korkunç Bir Yıl Yaşıyoruz”

Çiftçinin tarlaya bir ürün ektiğini ve karşılığında da gelir elde etmesi gerektiğini ifade eden Yaldır, “Kazanç elde etmesi gerekiyor ki hem o içinde bulunduğu bir yılla alakalı geçimini sağlayabilsin, gübreciye, tohumcuya, elektriğe, mazota borçlarını ödemesi gerekiyor. Hem kendi ailesinin çoluğunun çocuğunun geçimini oradan sağlaması gerekiyor hem de sonraki yılın hazırlıklarını da o gelirin üzerinden elde etmesi gerekiyor. Ben soruyorum size, geçen yıl çekirdeği 40 TL'ye sattı şimdi 20 TL'ye satıyor satamıyor. 20 TL'ye dolayısıyla bu adam nasıl bir hazırlık yapacak? Siz bundan ne bekliyorsunuz? Kapya biber ekmiş adam, maliyeti 15 TL bugün 5 TL'ye satıyor. Çiftçi ne ekerse tarlada kalmış, yüzüne bakan olmamış. Arpa buğday keza aynı şekilde kimisi tefeciye götürüp vermiş kimisi yok pahasına malını satmış. Gelinen noktada üretici açısından korkunç bir yıl yaşıyoruz diyebiliriz” ifadelerine yer verdi. Haber: Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER