Yalan Haber Ve Dezenformasyonla Mücadele Eğitimi Tamamlandı
EĞİTİMBasın ilan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, “Haber yapım süreçleri hiç olmadığı kadar kolaylaşmıştır. Neredeyse tek bir cihaz ile haber yapılır ve yayılır hale getirilmiştir. Maalesef bu durum kendini gazeteci olarak tanımlayan insan sayısında ciddi bir artışa neden olmaktadır. Ama sizler de bizler de biliyoruz ki gazetecilik zor bir meslektir” dedi.
Basın İlan Kurumu öncülüğünde, Aksaray Valiliğinin katkıları ile düzenlenen ‘Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele Eğitimi’ kapsamında ilimizde yerel ve ulusal basın temsilcileri ile kamuda basın ve halkla ilişkiler bölümü çalışanlarının katıldığı bir haftalık uzaktan eğitim programının tamamlanmasının ardından, özel bir otelde katılımcılara sertifikaları verildi.
“Yalan Haberle Mücadele Ediliyor”
Gazeteci Cihat Zafer Demirel'in konuşmacı olarak katıldığı Yalan Haber ve Dezenformasyonla Mücadele Eğitimi’nin son gününde katılımcılara yalan haber ve yalan haber ile mücadele ile ilgili brifing veren Gazeteci Demirel basın, sosyal medya, internet haberciliğine ilişkin düzenlemeler içeren Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin ciddi bir çalışma sonucu meclis komisyonlarında görüşüldüğünü söyledi. Demirel bu yasanın birçok hak ihlalinin, itibar suikastının ve yalan haberin önüne geçeceğini söyleyerek “Ülkemiz ne çektiyse yalan haber üzerinden çekmekte” dedi. Bu yasa ile yayıncı kuruluşların internet haberciliği ve sosyal medya kullanıcılarının bilgi ve haber üretme konusunda azami emek harcayacaklarını belirterek yanlış ve eksik bilgilerle kamuoyunu ve kurumları yıpratacak yanlış haberin önüne geçilebileceğini ya da asgariye inebileceğini belirtti.
“Doğrunun Öne Çıkması İçin Mücadele Vermeliyiz”
Sertifika programına Vali Hamza Aydoğdu, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat, Konya Bölge Basın İlan Müdürü Ali Aktaş ve kurum müdürleri katıldı. Programda konuşan Konya Basın İlan Müdürü Ali Aktaş “Yalan 9 doğru bir hızla koşar öngörüsünden hareket ederek doğrunun yalanla ayrılabilmesi için 9 defa tekrarı gerekmektedir” dedi. Aktaş “Her alanda olduğu gibi insanlık tarihinde de bir hakikat medeniyeti olarak yerini almış bir toplumun ve inancın temsilcileri olarak hakkı tutup kaldıran olmak için, mesajı bilgiyi üreten, yayan ve maruz kalanlar olarak her zaman gerçeği aramalı, doğrunun öne çıkabilmesi için çaba sarf etmeliyiz. İşte bu eğitimle temel amaçla bilgi üreten, oluşturan sağlayıcılarla; yayan gazetecilerle ve haberciliğin doğru bilgi ve hakikat haberciliği üzerinde nasıl buluşabileceğinin yollarını aramaktayız. Çözüm odaklı çalışmalarımızda katkı sağlayan basınımızın her ferdine, çalışmalarımıza ortak olan ve kapısını sonuna kadar açan Aksaray Valisi Sayın Hamza Aydoğdu'ya şükranlarımızı sunuyorum. Kısa bir süre önce aramıza katılan Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcımız Mesut Onat Bey'e de sizlerin huzurunuzda görevinin hayırlı olmasını diliyor, programımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
“Güçlü Demokrasi İçin Olmazsa Olmazımız”
Basın ilan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat da yaptığı konuşmada uzun zamandır üzerinde çok konuşulan basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin Basın Kanunu’ndaki düzenlemelerin mecliste olduğunu hatırlattı. Onat “İhtiyacımız olan ve zamanında gelen kanun teklifinin iyilikler ve güzellikler getireceğine inanıyorum. Bu kanun teklifinin hazırlanmasında çaba gösteren her kesime sonsuz teşekkür ediyorum. Haber yapım süreçleri hiç olmadığı kadar kolaylaşmıştır. Neredeyse tek bir cihaz ile haber yapılır ve yayılır hale getirilmiştir. Maalesef bu durum kendini gazeteci olarak tanımlayan insan sayısında ciddi bir artışa neden olmaktadır. Ama sizler de bizler de biliyoruz ki gazetecilik zor bir meslektir. Kamu yararını gözetmek kamuyu aydınlatmak gibi anlamlı bir amacı olan gazetecilik; İletişim Başkanı Sayın Fahrettin Altun’un ifadesi ile, demokratik ve hukuku değerlere sahip çıkan meslek ilkeleri ve toplumsal sorunların iradesiyle çalışan, kişilik haklarına saygı gösteren bir basın camiası, güçlü bir demokrasi için olmazsa olmazımızdır. 4. kuvvet olarak da anılmakla birlikte, kimi savaşların çıkışına, kimi zaman savaşların sona erdirilmesinde, hükümetlerin değişmesinde sıradan insanların fenomen, fenomenlerin ise sıradan insanlar haline gelmesini her birimiz görmekteyiz. Peki bu nasıl gerçekleşmektedir? Bazen pireyi deve yaparak, bazen odağımızı bir iğnenin ucuna çevirip bütünü görmemizi engelleyerek, bazen ağlanacak hallere güldürerek yapmaktadır. Buradaki eğitimimizde literatür bu tür çalışmaları dezenformasyon veya enformasyon olarak sıralıyor. Yanlış, yanlı ve yalan haberin hazırlanması ve bunların servis edilmesi çoğu zaman manipüle amaçlı yapılmış haberleri görmekteyiz.
Basın etiği ile uyuşmayan, kitleler üzerinde infial yaratmak üzere yapılmış yalan haberlerden bu ülkenin, az canı yanmamıştır. Bakınız darbeler tarihine medya üzerinden yürütülen itibar suikastlarının, üstü örtülen gerçeklere, olmayanı olmuş gibi gösterme çabalarına, aynı ucuz şuursuz hatalara düşmemek için basın ahlak yasası ve haber doğrulama mekanizmalarına her zaman sahip çıkmamız gerekmekte” dedi.
“Tuzaklardan Korunmanın Yolu”
“Burada asıl basın mensuplarına çok iş düşüyor” diyen Onat “Sizlerin özenerek yaptığı geleneksel gazetecilik tecrübelerinizi, dijital alanlara da aktarmanız gerekmekte. Tıklanma, çokça ziyaretçi alma, hızlı haber vermek gibi dijital habercilik tuzaklarından korunmanın en güzel yolu, sizin haber yapımı sürecindeki tecrübeniz ve elbette Basın Kanunu olacaktır” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından Vali Hamza Aydoğdu katılımcılara sertifikalarını verdi. Haber: Harun Atalay
İlginizi Çekebilir