© Aksaray Portal 2021

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Çip Taktırmayanları Uyardı: Sağlığınızı Tehdit Eden 200'ü Aşkın Hastalık Var

Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, hayvan sahiplerini çip taktırmaya çağırırken, "Çipler sayesinde toplum sağlığını ciddi katkı sağlıyoruz. Hayvanlardan insanlara bulaşacak 200'ün üzerinde hastalık bulunmaktadır" dedi.

Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan evcil kedi, köpek, gelincik ve sokak hayvanların kayıt altına alınması için 31 Aralık 2022'de sona eren sürenin ardından evinde evcil hayvan besleyenlerin çip taktırmamasının cezai sorumluluğu olduğunu söylerken, çip taktırmanın neden bu kadar önemli olduğunu açıkladı.

 

İnsan Sağlığını Tehdit Edecek 200'ü Aşkın Hastalık Var 

Çip işleminin insan sağlığı için büyük öneme sahip olduğunu belirten Yıldız, evcil hayvanlar ve sokak hayvanlarının üzerinden insan sağlığını tehdit edecek 200'ü aşkın hastalık olduğunu belirterek, "Bizim asıl amacımız toplum sağlığını etkileyen hastalıkları bertaraf etmek. Çok yaygın olduğu için bu örneği vermek istiyorum hayvanlardan insanlara bulaşan çeşitli hastalıkları engelleyebilmek için bu uygulamayı yapmamız gerekmekteydi. Belediye sınırları içerisinde bulunan yerlerde başıboş hayvanlar ya da sahipli hayvanlar sokağa bırakıldığında yetki ve sorumluluk belediyelere ait oluyor. Bu hayvanlar belediyenin oluşturmuş olduğu ekiplerle toplanarak rehabilitasyon merkezlerinde toplanıyor. Yine köylerde ve kasabalarda İl Özel İdaresi Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kurmuş olduğu özel ekiplerle toplanarak çipli hayvanların sahiplerine haber ulaştırılıyor. Evcil hayvan almak isteyenlere 7 günlük süre tanıyoruz, 'biz hayvanınızı bulduk bu merkezdedir geliniz bu hayvanınızı teslim alın.' Eğer hayvan sahibi hayvanı almak istemezse ek bir süre daha tanıyoruz. Tekrar gelmezse başka bir sahip bulup hayvanı sahiplendiriyoruz. Kayıt altına aldığımız sokak hayvanlarımızı da her türlü aşılarını yaptıktan sonra sahiplenmek isteyenler varsa sahiplendiriyoruz. Bu uygulama sayesinde hayvanlara yapılacak her türlü kötü davranış, beslenme ve hayvanlardan geçecek sağlık problemlerinin önüne büyük ölçüde geçtik" dedi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın insan sağlığını korumanın yanında hayvanları da koruma altına almak için çip düzenlemesine gittiğini belirten Başkan Önder Yıldız, "Bizler de Veterinerler Hekimler Odası ve serbest veteriner olarak kedilerin, köpeklerin ve gelinciklerin kimliklendirilmesi, kayıt altına alınması ve bu hayvanların bir şekilde bakanlık envanterine kayıt yapılması için bir uygulama yöntemi kullanılıyoruz. Biz de bu çalışmaya elimizden geldiğince katkı sağlıyoruz" dedi.

 

Çip Sayesinde Hayvansal Hastalıkların ve Evcil Hayvan Hırsızlığının Önüne Geçiyoruz 

Evcil hayvanların ve sokak hayvanlarının canlarını acıtmadan uyguladıkları bir yöntemle deri altına çipleri yerleştirdiklerini ifade eden Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Yıldız, "Bu çip sayesinde hayvanları bakanlığımızın bünyesinde kayıt altına alarak hayvanın sahibini, hayvanın ırkını, aşılamalarını, parazit uygulamalarını, toplum sağlığını riski edebilecek zoonoz hastalıklardan korumak için gerekli tedbirlerin alındığı listeyi resmi web sitesine kaydediyoruz. Bu yöntemle toplum sağlığını tehdit edecek hayvansal hastalıkların önüne geçerken bir taraftan da evcil hayvanların hırsızlığını önlüyoruz. Evcil sokak hayvanlarına takmış olduğumuz çip sayesinde GPRS uygulamasından hayvanların yer tespitini ve kaybolma çalınma olaylarının tespitini ortadan kaldırıyoruz" dedi.

 

Aksaray'da Başıboş Hayvanları Kontrol Altına Almak İçin Yapılacakları Birlikte Belirledik 

Aksaray Tarım ve Ormanlık İl Müdürlüğü ile Veterinerler Hekimler Odası arasında bir protokol yapıldığını belirten Yıldız, "Aksaray'da tüm başıboş hayvanları kontrol altına almak için yapılacak uygulamaları birlikte belirledik. Sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ile ilgili bir sözleşme imzaladık, bir yol haritası belirledik, uygulamaya başladık" açıklamasında bulundu.

 

1 Milyon 100 Bin Küçükbaş, 600 Bin Kedi, 400 Bin Köpek Yavrusunu Kayıt Altına Aldık 

Bu sayede küçükbaş hayvan sayısını da bildiklerini belirten Yıldız, "2022 30 Aralık itibariyle Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon 100 bin civarında küçükbaş hayvanımıza çip taktık. 650 bin kedi, 400 bin civarında köpek yavrusunu bu şekilde kayıt altına aldık. Türkiye'de çok fazla gelincik yok. Bu sayede Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde kimliklendirilmiş koruma altına alınmış sokak ve evcil hayvanımız bulunmakta" açıklamasında bulundu.

 

2023 Ocak Ayından Sonra Çiplenmesi İçin Müsaade Ettik 

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, Tarım Bakanlığının özellikle evcil hayvanlara çip zorunluluğu getirdiğini vurgulayarak, "Pandemi süreci ile birlikte mikrop partiküllere ulaşmamız zorlaştı. Dolayısıyla veteriner hekimleri bir beyanname doldurtarak bu hayvanların 2023 ocak ayından sonra çiplenmesi için müsaade ettik. Şu an bu süreç devam ediyor. Beyanname aldığımız kişilerin çip taktırma işlemi Tarım ve Orman Bakanlığı ile Veteriner Hekimlerimiz tarafından takip ediliyor. Evcil hayvan sahiplerimizden sembolik bir ücret alarak çip takma işlemlerimizi yapıyoruz" ifadelerine yer verdi.

 

Sokak Hayvanlarının Sahiplendirilmesi İçin Çalışmalarımız Devam Ediyor 

Uygulama sırasında bir çip krizi yaşandığını, bu sorunu Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çözdüğünü belirten Yıldız, şu anda Aksaray'da çip sorunu olmadığını, uygulama konusunda başarılı olduklarını belirtti. Aksaray'daki sokak hayvanlarının yer aldığı rehabilitasyon merkezlerinin daha da genişletilmesi gerektiğine vurgu yapan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Aksaray'da sokak hayvanlarımızın bulunduğu rehabilitasyon merkezlerimizi biraz daha genişletip profesyonelleştirerek ya da mümkünse yeni rehabilitasyon merkezleri oluşturarak profesyonel daha büyük bir işletmeye dönüştürebilirsek çok hızlı bir şekilde üreyen sokak hayvanlarımıza daha sağlıklı hizmet verebiliriz. Buralarda rehabilite edilen sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi için Aksaray Valiliği, Tarım Orman İl Müdürlüğümüz ve Aksaray Üniversitesi ile bu yönde görüşmelerimiz ve çalışmalarımız devam ediyor."

 

18 Yaşını Doldurmayan Gençlerimiz Velileri Sayesinde Hayvan Sahibi Olabilir 

Evcil hayvan sahibi olmak isteyen birçok gencin müracaat ettiğini söyleyen Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, "18 yaşını doldurmayan gençlerimiz ancak velileri sayesinde hayvan sahibi olabilirler. Tabi ki evcil hayvanlarına bakabilirler" açıklamasında bulundu. Haber: Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER