© Aksaray Portal 2021

Uzmanlar Açıkladı! Yüksek Emekli Maaşı İçin Bunlara Dikkat!

Emeklilik döneminde yüksek maaş alabilmek için uzmanlar neler yapılabileceğini açıkladı. İşte yüksek emekli maaşı için ipuçları...

 Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş için, yüksek maaş almak büyük öneme sahip. Uzmanlar, emekli maaşını etkileyen faktörleri ve yüksek maaş alabilmek için neler yapılabileceğini açıkladı. 

İşe giriş tarihi, çalışma süreleri ve enflasyon oranları gibi birden çok faktör, emekli maaşının hesaplanmasında etkili rol oynuyor. Özellikle brüt maaşın asgari ücretin iki katından fazla olması durumunda, daha yüksek emekli maaşı alma şansı doğuyor. 

Emekli Maaşı Hesaplaması Üç Dönemde Değerlendiriliyor

Emekli maaşları hesaplanırken 9 Eylül 1999 öncesi, 9 Eylül 1999 ile 1 Ekim 2008 arası ve 1 Ekim 2008 sonrası dönemler ayrı ayrı değerlendiriliyor. Bu dönemlerdeki aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları da birbirinden farklı olabiliyor. 

Yüksek Emekli Maaşı İçin Yapılabilecekler

Uzmanlara göre yüksek emekli maaşı alabilmek için brüt maaşın yüksek tutulması önemli bir etken. Maaşınız ne kadar yüksek olursa, emekli maaşınız da bir o kadar yüksek olacaktır. 

Öte yandan BAĞ-KUR’lular, primlerini tavan ücret üzerinden ödeyerek daha yüksek emekli maaşı elde edebiliyor. Bir diğer kıstas ise iki yerde sigortalı olarak çalışmak. Hem BAĞ-KUR hem de SSK’lı olarak çalıştığınızda, prime esas kazancı artırarak emekli maaşınızı artırabilirsiniz.  Yüksek maaş alabilmenizi sağlayacak bir diğer önemli şey ise ayda 30 gün olarak sigortanızın ödenmesidir. Emekli maaşınızın yükselmesi açısından 30 günlük prim büyük önem arz eder. Sigortalı olunan son 3,5 yılın SSK'lı geçmesi, emekli maaşını da daha avantajlı hale getirir.

Emeklilik Başvurusu İçin Bunlara Dikkat!

Emeklilik başvurusu sırasında bakmakla yükümlü olunan kişileri eksiksiz belirtmek, maaşın artmasına olanak tanır. Haber: Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER