Toplulaştırma Çalışmaları Devam Ediyor
GÜNDEM<p> Toprak ve su, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için her türlü faaliyetlerinde kullandığı, yeniden üretilemeyen ve üretiminde insanoğlunun katkısı olmayan vazgeçilmez öneme sahip kısıtlı doğal kaynaklardır. Artan nüfus baskısı ile toprak ve su kaynakları üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için toprak ve su kullanımını yurt çapında sürdürülebilir kılacak düzenlemeler yapmak gerekmektedir. </p>
Bu düzenlemelerden biri de dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayan alanların tarıma kazandırılmasıdır. Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir. Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
Arazi Toplulaştırma Çalışmalarında KOP Bölgesi
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “Ülkemizde 14,2 milyon hektar tarım alanı toplulaştırma yapmaya uygundur. Toplulaştırma çalışmaları açısından Konya ilinin yeri ayrıdır. Bilindiği üzere ülkemizde toplulaştırma çalışmaları 1961 yılında Konya ili Çumra ilçesine bağlı şu anda mahalle olan Karkın Köyünde başlanmıştır. Karkın Mahallesinde çeşitli dönemlerde toplam 8 adet toplulaştırma çalışması yapılmıştır. Son çalışma geçiş döneminde 10 bin 500 hektarlık alan tescil edilmiştir. 2018 yılında, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü görev sahasında yer alan Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinde toplam 59 proje devredilmiş, 36 iş aktif olarak devam etmektedir. Konya'da 174, Niğde'de 22, Aksaray'da 28 ve Karaman'da 41 olmak üzere toplam 265 köy/mahallede yaklaşık 1.075.000 hektar alanda çalışmalar devam etmektedir. Çalışmalar tamamlandığında tarla içi yol olarak Bölge dâhilinde yaklaşık 24 bin 830 km yol yapılacaktır.” dedi.
66 Bin 680 Hektar Alanda Tapu Tescil İşlemi Tamamlanmıştır
Konya Bölgesi dâhilinde devir işlemlerinin gerçekleştirildiği 28 Haziran 2018 tarihinden itibaren 2018 yılı sonuna kadar 73 milyon TL harcama gerçekleştirilerek 66 bin 680 hektar alanda tapu tescil işlemleri tamamlanmıştır. Parsellerin küçük ve şekilsiz olması nedeniyle yol ve sulama hatları parsel sınırlarını takip etmekte idi. Sulama şebekesi bazı parsellerden geçerken, küçük olan parseller tekrar bölünmekte idi. Toplulaştırma ile bunun önüne geçilmekte, parseller birleşmekte, kamulaştırmaya ayrılan ödenekler yatırıma yönlendirilmektedir. Bölge Müdürlüğü projelerinde KOS 1,2,3 Sulaması, Apa Hotamış Sulamaları gibi Ova’nın önemli sulamaları toplulaştırma projeleri ile birlikte yürütülmektedir. Atlantı Sulaması gibi yenileme projesi olan çalışmalarda arazi toplulaştırmada yol ve sulama hatları göz önünde bulundurulmaktadır.
Sulama Yatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak
Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte olduğunu belirten Genel Müdür Aydın, “Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri %90 oranında azalmaktadır” dedi.
Arazi Toplulaştırması Modern Sulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır
Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını ifade eden Genel Müdür Aydın, “Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “DSİ olarak ülkemizin suyunu da toprağına da sahip çıkıyoruz. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. Haber: M. Erhan Bölükbaş
İlginizi Çekebilir