© Aksaray Portal 2021

Ticaret Ve Sanayi Odasının Ayrılması Ve Seçim Sisteminin Değiştirilmesi Şart

Aksaray Organize Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı Serdar Öngün Yönetim Kurlu üyeleri Sıtkı Yılmaz Gani Tarhan, her hafta Perşembe günü sosyal medya üzerinden yayınlanan Moderatörlüğünü Dilek Eyüboğlu’nun yaptığı, Gazeteciler Recep Turan, Nazmi Çalışkan ve Harun Atalay’ın sorularını cevaplayarak, yeni nesil yayıncılığın yeni adresi  “ Söz Konusu Aksaray” programında canlı yayında önemli açıklamalarda bulundular.

Ticaret Ve Sanayi Odasının Ayrılması Ve Seçim Sisteminin Değişmesi Gerekmektedir

OSİAD Başkanı Öngün, Ticaret ve Sanayi Odalarının seçim sistemini eleştirerek; Ticaret ve sanayi Odalarının seçim sisteminde Organize Sanayide üretim yapan iş insanlarının şans bulmadığına dikkat çekerek “Ben ağır sanayide üretim yapan bir firmayım,  makine mühendislerinin bulunduğu guruptan seçime girmek zorunda kalıyorum. “ Organize sanayide devasa ihracat yapan firmalar kendi meslekleriyle alakası olmayan gruplarda seçime giriyor. Hal böyle olunca kimse kimseyi tanımıyor ve seçim sonunda sanayicinin Ticaret Ve Sanayi Odalarında temsili şans bulamıyor”  diyen Öngün, “Oysaki sanayiciler ve ticaret erbapları kendi gruplarında seçime girse adaletli bir seçim olur, her sektör kendisini temsil etme şansı bulur. Kısaca ticaret odasının seçim sitemi maalesef sanayiciyi çokta içine alamıyor.” ifadelerine yer verdi. Ticaret Ve Sanayi Odasının ayrılması azap değil rahmet olur diye düşünüyorum diyen Öngün, “İlimizde Ticaret ve Sanayi Odasın seçimlerine keşke tek listeyle gitsek,  işi ehline versek ortak kararla bizleri en iyi şekilde temsil edecek olan yönetimleri ile birlik ve beraberlikle seçmeyi çok aruz etmekteyim.  Keşke adaylarımız bir çatı altında birleşse, adaylarımız tek bir çatı altında seçime gitmesi çok güzel olurdu. Aksi hali ilimiz ticaretine ve sanayinse zara veriyor.” İfadelerini kullandı.

“Sanayicinin Sorunlarını Sanayiciler Çözer”

Sanayicinin sorun ve çözümlerini yine sanayicilerin bildiğini belirten İş insanı Gani Tarhan, “Ticaret odası sanayicilerin nesrinde? Ticaret ve sanayi odaları bizlerin dertlerine çözüm olamıyor. Ticaret ve Sanayi Odasının aynı çatı altında olduğu nadir illerden birisiyiz. Kesinlikle Ticaret ve Sanayi Odalarının ayrılması şehrin sanayisine ve ticaretine büyük katkı sağlar. Bizler tabipler odasına üye olabilir miyiz ? “ sözlerini kullandı.  İş İnsanı Sıtkı Yılmaz da, “Ticaret odası seçimlerindeki çarpıklık yüzünden alakasız meslek grupları bizleri temsil etmeye çalışıyor, bu çok üzücü bir durum.  Maalesef şu an için bu duruma yapılacak bir şey yok. Ama kim kazanırsa sanayicilerimize pozitif bir ayrım bekliyoruz’’ ifadelerinde bulundu.

“İş İnşalarımızın Sorunlarının Çözümleri Burada”

 Organize Sanayi İş İnsanları Derneği  (OSİAD)  Başkanı Serdar Öngün, 2014 Yılında organize sanayi bölgemizdeki iş insanlarını bir araya getirerek ve birlikte hareket ederek sorunlarımızı yeterli, yetkili insanlara ulaştırmak için çalışmalar yapmak için derneklerini i kurduklarını ifade ederek; “ OSİAD bugün organize sanayi bölgesinde 100 üzerinde üyesi olan ve organize sanayi bölgesinin %90’ına hitap eden,  organize sanayi yönetiminde 7 üyesiyle temsil edilen,  ticari hacmi iş dünyasının sorun ve çözümleri konusunda Aksaray’a yapılacak yatırımlar, iş alanları, istihdam konusunda ilimizin en önemli kuruluşu olmuştur ” dedi.

“Tüm İştirakçilerimizi OSİAD Çatısı Altına Davet Ediyoruz”

Organize sanayi bölgesinde bulunan tüm müteşebbislerin OSİAD’ da üye olmasının önemine vurgu yapan İş İnsanı Gani Tarhan, Aksaray Organize Sanayi İş İnsanları Derneğinin iş dünyası için önemli çalışmalara imza attığını belirterek, “ Aksaray organize sanayi kurulurken hepimiz burada birçok sıkıntılar yaşadık. Bizler OSİAD sayesinde ilimize gelen yatırımcı, iştirakçi iş insanlarının bu tür sorunlar yaşamaması için çalışıyoruz. Tüm iştirakçilerimizi OSİAD’ın çatısına bekliyoruz.  İştirakçilerimizin sorunlarının çözümü burada.  Aksaray için önemli bir kuruluş, umarız kıymeti bilinir.”  açıklamalarında bulundu.

“Aksaray’ın Bir İşsizlik Sorunu Yok İş Beğenmeme Sorunu Var”

 Aksaray’da işsizlik sorunun olmadığını belirten OSİAD Başkanı Öngün, “Aksaray’ın kanayan yarası maalesef ki işçi ya da kalifiye eleman bulamamak.  Bizler işçi bulduktan sonra işi beğendirmek için vasfına göre iş ortamını ayarlıyor, tüm olanakları sağlıyoruz.  Primle birlikte 12 bin ve 15 bin arasında değişen maaşlar veren firmalarımız var. Fakat Aksaray’ın gurbetçi potansiyeli ve tarım ağırlıklı olmasından dolayı sanayide işçi bulmakta müteşebbislerimiz zorlanıyor” dedi.

“Aksaray’ı İşçilerimiz İçin Cazip Hale Getirmeliyiz”

İş insanı Sıtkı Yılmaz, çıraklıktan adım adım yükselerek buralara kadar geldiğini söyleyerek, “Önceden okullarda başarısız olan çocuklar sanayide çıraklıktan başlayarak bir meslek öğrenirdi. Eğitim sistemiz maalesef ara eleman yetişmesine engel oldu.  Artık kalifiye eleman yetişmiyor,  gençlere iş beğendiremiyoruz. İşsiz yok ama iş beğenmeyen genç çok” ifadelerinde bulundu.

Aksaray’dan farklı illere birçok değerli usta ve kalifiye işçinin göç ettiğini söyleyen Öngün, “İlimiz sürekli dışarıya işçi göçü veren bir il. Oysaki bizler ustalarımıza, iş gücümüze ilimizde uygun barınma ve sosyal yaşamlarını iyileştirme projelerini hazırlarsak.  Aksaray sosyal alanda geliştirilirse bizler kaybettiğimiz işçilerimizi ve iş gücümüzü tekrar ilimize kazandırabiliriz.

Aksaray organize sanayi bölgesinde tekstil ağırlıklı işçi alımlarının yüksek olmasından kaynaklı,  diğer sektörlerin işçi bulamamasına değinen İş İnsanı Yılmaz, “ İlimizin sanayisi tekstile doydu. İlimize gelecek tekstil firmalarının farklı bölgelere yönlendirilmesi gerekmektedir. Aksaray şehir dışından sürekli göç alan bir şehir oldu,  bu da beraberinde barınma ve konut sorunu açığını ortaya çıkardı. Bu konuyla ilgili Aksaray Valimiz ve Belediye başkanımızın bir çalışma içinde olduğunu bilmekteyiz” açıklamasında bulundu.  

Aksaray 3. Organize genişleme alanında birçok yenilik olacağını söyleyen OSİAD Başkanı Öngün,  Organize sanayi bölgemizde alt yapı asfalt çalışmaları başta olmak üzer,  banka,  lokanta ve sosyal tesislerimiz ile ilgili sayın valimiz bir proje çizdirdi. Organize bölgemizde sosyal yaşamın tüm gereksinimleri en kısa sürede hayata geçeğini söyledi. Şehirlerin lokomotiflerinin Ticaret ve Sanayi Odaları olduğunu belirten OSİAD Başkanı Öngün Düzgün, “Bir yapıda çalışan Sanayi ve Ticaret Odalarının şehrin önünü açar,  yatırımcıyı getirir, iş gücünü eğitebilir.  Şehri çok farklı noktalara taşıyabilir.”  diyen Öngün,  Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök yönetimi ile birlikte bir odanın üyelerine verdiği hizmet ve yatırımları ile başarılı olacağının en güzel örneğidir. Hamit Başkanım başarınsın altında sadece ticaret borsası çatısı altında çalışıyor olması. Oysaki en geniş yelpazeli üyeye sahip bir kurum, Ticaret ve Sanayi Odası’nın da, Ticaret Odası ve Sanayi Odası olarak ayrılması gerekmektedir”  diyen Öngün, “Ülkemizde gelişmiş birçok il de böyle. Ticaret ve Sanayi Odalarının ayrılması her kesimin kendiişlerini daha kolay yapılmasına, sorunların daha kolay çözülmesine yardımcı olmaktadır’ dedi.

“Yük Treninin Gelmesi Bölgeye Ve Organize Sanayicisine Çok Büyük Destek Olur”

Organize sanayisinin en önemli sorunun nakliye ve lojistik olduğuna dile getiren OSİAD Başkanı Öngün, “200’e yakın fabrikamızın nakliye sorunu var. Üreticimizi çok fazla zorlamakta ve bu durum üretimin maliyetini artırmakta.  Bir an önce Ulu Kışla Aksaray arası yük treni projesinin bitirilmesi bölgemize yapılacak en güzel iyilik olacaktır. Yük treninin ilimize gelmesi için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.” OSİAD Başkanı Öngün,  Abi diye tabir ettiğimiz diğer STK’lar ile birlikte bu sorunu direkt muhataplarına ileteceklerini biliyoruz. Fakat süreç nedense bir çözüme kavuşmuyor, bizde kapalı kapılar ardında sizin gibi bu durumu sıkça gündeme getiriyoruz.  Bir an evvel yapılmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı. Öngün, “Yeni Sanayi sitesinin taşınması ile birlikte organize bölgemizin şehir içi ulaşım için 50 bine yakın bir taşıma söz konusu, şehir merkezine ulaşım için de çözüm beklemekteyiz.”  ifadesini kullandı.

“GES İle İlgili Mağduriyetlerin Çözülmesini Bekliyoruz”

Aksaray’da 19 firmanın yaklaşık 50 Milyon Euroluk bir yatırım yaparak GES projesine dâhil olduğunu söyleyen OSİAD Başkanı Öngün, “  Devletin teşvikiyle kurulan bu işletmeler GES’ deki düzenleme ile birlikte büyük sıkıntılara girdiler. Bu işletmeleri kuranlar çok büyük banka kredileri kullandılar, temlik verdiler.  Kimileri ellerindeki gayrimenkulünü satarak bu işe yatırım yaptılar, bir şekilde mağduriyetlerin giderilmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu. Haber: Harun Atalay

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER