© Aksaray Portal 2021

Tedavi Edilmeyen Yaz İshalleri, Birçok Hastalığa Sebep Olabilir

Aksaray’da son zamanlarda karın ağrısı, ishal, mide bulantısı şikayetleriyle hastanelere başvurma oranı artarken, uzmanlarda uyarı geldi. 

 Son haftalarda Aksaray'da şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, ishal gibi şikayetlerin oluşturduğu vaka sayılarında artış gözlemlendi. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi ile birlikte tüketilen sıvı eksikliği başta olmak üzere içme sularının hijyenik olmamasından kaynaklı şikayetlere dayalı olarak, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisi başta olmak üzere Aksaray'da bulunan birçok özel hastanelerin acil servislerine birçok kişi aynı sebeplerden akın ediyor. 

Yaz İshallerine Karşı Dikkat

Mide bulantısı, karın ağrısı, ishal ya da kusma gibi şikayetlerle hastanelere başvuran hastaların artmasıyla birlikte, uzmanlardan uyarı geldi. Uzmanlar, yaz ishallerine viral parazit ya da bakterilerin neden olabileceğini ifade ederek, “Bulantı, kusma, ishal, sık ve gevşek dışkılamamak, karın ağrısı, yüksek ateş gibi bulgulara daha ileri boyutlarda şok ve dehidrasyon yani vücuttaki sıvı kaybına bağlı şok belirtiler eklenebilir” dedi.

Artan sıcaklarla birlikte vatandaşların zorunlu olmadığı sürece sokağa çıkmaması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, normal su tüketiminin bu aylarda 2 katına çıkartılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, özellikle normal şebeke sularının arıtma cihazları olmadan ya da kaynatılmadan içilmemesi gerektiğini söyledi. 

Geçen Yıla Göre Vaka Sayısı Azaldı

Aksaray İl Sağlık Müdürü Abdurrahman Güleç, mevsimle birlikte Aksaray'da artan ishal, karın ağrısı ve bulantı gibi şikayetlerin artması üzerine konu hakkında açıklamalarda bulunarak, yaz aylarında bu tür vaka artışlarının normal olduğunu belirterek, 2023 yılı Ağustos ayında 6 bin kişinin aynı şikayetlerle başvuru yaptığını, bu yıl bu oranın 4 bini aşmadığını ve vaka sayısının azaldığını söyledi. Haber: Harun Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER