“Tam Sulama Sezonu, Elektrik Zammı Geri Çekilmelidir”
GÜNDEMAksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, 2024 yılının çiftçinin yüzünü güldürmediğini ifade ederek, “Tam sulama sezonu, elektrik zammı geri çekilmelidir” dedi. Başkan Koçak, 202 senesinde çiftçilerin büyük zorluklarla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, üreticilerin yaşadığı sorunlara ses oldu.
Çiftçinin kuraklıkla mücadele ettiğini, artan maliyetlerle boğuştuğunu dile getiren Başkan Koçak, son yapılan elektrik zammına karşı da hükümete seslendi.
2024 yılında kar yağmadığını, hastalıkların arttığını ve verimin düştüğünü söyleyen Koçak, TMO’nun hububat taban alım fiyatlarının da mutlu etmediğini, fiyatların güncellenmesi gerektiğini fakat yetkililerin duymazdan geldiğini söyledi.
“Elektrik Zammı Geri Çekilmelidir”
Elektrik fiyatlarına yapılan zammın geri çekilmesinin önemli olduğunu belirten Koçak, “Tam sulama sezonu, elektrik zammı geri çekilmelidir. Ülkemizde seracılık ve hayvancılığın gelişmesi, sulanan alanların artmasıyla tarımsal üretimde elektrik kullanımı arttı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, 2024 Haziran ayı itibarıyla tarımsal sulama abone grubu için elektrik birim fiyatı 256,46 kuruştur. EPDK tarafından; enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle nihai elektrik perakende satış fiyatlarında artış yapılacağı açıklandı.
Açıklamaya göre, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrik fiyatlarında, mesken abone grubu için yüzde 38, tarımsal faaliyetler abone grubu için yüzde 30, kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için yüzde 38 ve yüksek kademesi için yüzde 20 oranında artış olacak. Bu yıl hava sıcaklıkları normallerin üzerinde seyrediyor, çoğu il ve ilçelerde ekstrem sıcaklıklar gerçekleşiyor. Aşırı sıcaklar, bu aylarda ekili ve dikili sulanan tüm ürünlerde sulama ihtiyacını artırdı. Çiftçilerimiz artan su ve elektrik bedellerini ödemekte zorlanıyor. Hal böyle iken, elektrik fiyatlarında yapılacak yüzde 30 oranındaki artış, sulanan ürünlerde maliyetleri daha fazla artıracak, üretimde sürdürülebilirlik riske girecektir. Gıda güvencesinin sağlanması ve korunması için tarıma pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği hiçbir zaman unutulmamalıdır” dedi.
“Buğday ve Arpaya Çok Düşük Fiyat Açıklandı”
2024 yılında yağışların yetersizliğine de dikkat çeken Koçak, “2024 yılından ümitliydik ancak kar yağışının yetersiz oluşu, bahar yağışlarının da zamansız oluşu verim kayıplarına neden olurken bir de buğday ve arpaya çok düşük fiyat açıklandı. İlgili birimlere, bakanlıklara, siyasilerimize fiyatların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini hem genel merkezimiz nezdinde hem de yerelde dile getirmemize rağmen maalesef fiyatlar güncellenmedi” açıklamasını yaptı. Süt üreticisine de değinen Koçak, “Süt üreticisi olarak süt fiyatları oldukça düşük. Üreticilerimiz pazar sorunu da yaşıyor, acilen çözüm bulunmalı” sözlerine yer verdi. Haber: Sedef Nazlı
İlginizi Çekebilir