Şirketlerimizde Kurumsal Risk Yönetimi Sistemi
AKSARAY
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mahmut ESER Kurumsal Risk Yönetimi Sistemi hakkında verdiği bilgiler; Şirketlerin işletmelerin günümüzde, şirket karar ve stratejilerinin belirlenmesinde risk yönetimi bakış açısının kullanılmasının daha etkin bir yönetim anlayışı olarak değerlendirilmesin kurumsal yönetim kaynaklı birçok kurala uyum sağlanmış olacaktır. Dünya dinamikleri her geçen gün hızla değişmektedir. Bu nedenle, etrafını iyi gözlemleyen, reaktif bakış açısından daha çok proaktif bakış açısına sahip kurumların daha başarılı ve hayatlarını uzun yıllar sürdürebildiklerini görebiliyoruz. Proaktif bakış açısına sahip olmak aslında oluşabilecek olumlu/olumsuz fırsat ve tehditlerin önceden düşünülmesini ve buna göre aksiyonlar alınmasını gerektirmektedir. Amaç konulan hedeflerin ve vizyonun gerçekleştirilmesidir.
Bu yolda kurumların hedeflerini gerçekleştirmelerine etki edecek herhangi bir olayın/durumun meydana gelme olasılığı risk olarak tanımlanmaktadır. Bu bizim Kurumsal Risk Yönetiminin, Şirketi etkileyebilecek potansiyel olayları tanımlamak, riskleri şirketin kurumsal risk alma profiline uygun olarak yönetmek ve şirketin hedeflerine ulaşması ile ilgili olarak makul bir derecede güvence sağlamak amacı ile oluşturulmuş; şirketin yönetim kurulu, üst yönetimi ve tüm diğer çalışanları tarafından etkilenen ve stratejilerin belirlenmesinde kullanılan, kurumun tümünde uygulanan sistematik bir sürecinin olması gerekmektedir.
Bazı durumlarda Şirketlerin Risklere Bakış açısı ; doğru zamanda doğru riskleri alarak kazanca dönüştürmek olmalıdır. Piyasa riskleri, kredi riskleri, faaliyet riskleri, yasal riskler, bilgi riski, çevresel riskler, ülke riski, temel iş ile ilgili riskler, fiyat riskleri, doğal riskler, finansal raporlama riskleri, kontrol riski v.b.. Hepsi birbirinden farklı olan bu riskler farklı risk tanımlamalarına sahiptir, çünkü beklenen sonuç her bir faaliyet için farklıdır. Şirketlerin günümüzde ve gelecekte karşılaşabilecekleri sayısız risk bulunmaktadır. Bu riskleri en etkili ve verimli şekilde yönetmek ise bir sistematik gerektirmektedir. Genel olarak ‘Kurumsal Risk Yönetimi’ faaliyetleri ve uygulamaları en az 10 yıldır iş dünyasında aktif olarak uygulanıyor.
Özellikle finansal hizmetler ve enerji sektörleri gibi bazı sektörlerde, sektöre özgü birçok risk, karmaşık olasılık modelleri ve sofistike analiz yöntemleri kullanılarak, yüksek düzeyde ustalık ile yönetilir. Hizmet ve tüketici ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren bazı şirketler de dahil olmak üzere diğer şirketler, üzerinde daha az düşünülmüş risk yönetimi yaklaşımlarına sahipler ve bu doğrultuda daha sistematik uygulama gereksinimleri ortaya çıkmaktadır. Ancak; tüm riskleri akıllıca yöneten , riski tüm perspektifleri ve kaynakları kullanarak yeterli bir şekilde değerlendiren ve ele alan, bir şirketin karşı karşıya olduğu tüm risklerin görülmesini önleyen organizasyonel engelleri aşan ve potansiyel olarak büyük önem taşıyan riskleri sistematik olarak önceden görüp, bunlara entegre bir karşılık hazırlayan çok az sayıda şirket olduğu görülüyor.
Evet, finansal hizmetler sunan şirketler faiz oranları, döviz ve kredi riski konularında kapsamlı bir anlayışa sahip olabilirler; ama doğal afetler, terörist saldırıları ve iş sürekliliğine yönelik diğer tehditler gibi ciddi olaylara karşı acil durum planları geliştirmedikleri için bu gibi olaylara bağlı olarak kaçı önemli kayıplar yaşamıştır? Doğru, birçok şirket e-ticarete geçiş yapılacağını tahmin etmiştir; ama elektronik müşteri verilerini yeterince iyi koruyamadıkları için kaçı itibarlarını ve müşterilerini kaybetmiştir? Hem mevcut varlıklarına, hem de gelecekteki büyümelerine yönelik riskleri en etkili ve verimli şekilde yöneten kurumlar uzun vadede, riskleri bu kadar etkili ve verimli şekilde yönetemeyenlere kıyasla daha yüksek bir performans sergileyecektir.
Özetle, Kurumsal Risk Yönetimi metodolojisi organizasyonlara, gelişmiş risk yönetimi becerileri gerektiren özel alanlarda Kurumsal Risk Yönetimi’nin amaçlarını ve potansiyel faydalarını ön plana çıkaran iş konuları geliştirmelerine yardımcı olmakta kullanabiliriz. Günümüzde yaşadığımız birçok olumsuzlukları firmalarımız aşırı kredi gibi olayların önüne kurumsal risk yönetimi sistemiyle geçilmesiyle beraber şirketlerimizin daha uzun süreli ticaret hayatında kalmasını sağlayabiliriz.
TÜM HABERLER