© Aksaray Portal 2021

“Sinema Kültürünü Yaşatmak İçin Dijitalleşme Ve Ekonomiyle Mücadele Ediyoruz” 

Aksaray’da 12 senedir sinema işleten Ethem Sönmez, sektörün büyük zorluklar yaşadığını ifade ederek, “Sinema bir kültürdür, bu kültürü yaşatmak için biz de teknoloji ile dijital kanallarla korsanlarla ve en önemlisi ekonomi ile mücadele ediyoruz” dedi. 

 Ekonomide yaşanan gelişmeler insanların önceliklerini değiştirirken, teknolojiye ve korsan yayınlara yenik düşen sinemalar, artan maliyetler ve kiralardan dolayı ülke genelinde salonlarını kapatıyor. 

“Her Ne Kadar Zorlukları Olsa da Dayanmaya Devam Edeceğim” 

Aksaray'da 12 yıldır sinema işletmeciliği yapan Ethem Sönmez, Aksaray'a sadece ziyaret için geldikten sonra 12 yılın Aksaray'da geçtiğini belirterek, “Buraya iki aylığına gelmiştim, 12 yıl oldu. Aksaraylılarla 12 yıldır sinema salonlarımızda buluşuyoruz. Bu mesleğe aşığım, her ne kadar zorlukları olsa da kırmızı çizgimiz sonuna kadar dayanmaya devam edeceğim” açıklamasında bulundu. 

“Dijital Kanallarla, Korsanlarla ve En Önemlisi Ekonomiyle Mücadele Ediyoruz” 

12 yılı aşkındır Aksaray merkezde bir alışveriş merkezinde Aksaraylılara sinemayı sevdiren ve sinema kültürünü ayakta tutmaya çalışan Ethem Sönmez, “Çocukluğumdan beri bu işin içindeyim. Kendimi tanıdığımdan beri İstanbul Beyoğlu sokaklarında sinema sektörünün içinde olan birçok yapımcı ve ünlünün yanında, yöresinde bu işin mutfağından başlayarak bugünlere kadar geldik. Sinema sektörü bir taraftan teknolojik gelişmeleri ile kendini yenilerken, dijital kanallar ve korsanlarla da mücadele ediyor. Sinema bir kültürdür, bu kültürü yaşatmak için biz de teknoloji ile dijital kanallarla korsanlarla ve en önemlisi ekonomi ile mücadele ediyoruz. Bu işi severek yapıyorum, henüz ben de kırmızı yanmadı. Dayanabildiğim yere kadar dayanacağım” açıklamasında bulundu. 

“Birtakım Gelişmeler ve Sıkıntılardan Sonra Salonları Kapatmak Zorunda Kaldık” 

3 sene önce Aksaray’a bölgenin en iyi 2 salonunu kazandırdıklarını söyleyen Sönmez, “Çok büyük masraflar yaptık. Ama gelin görün ki yaşanan birtakım gelişmeler ve sıkıntılardan sonra salonları kapatmak zorunda kaldık. Şu an burada bulunan salonlarımızda sinema severlere ve Aksaray halkımıza hizmet etmeye devam ediyoruz” sözlerini kullandı. 

“Sinema Sektöründe En Güzel Filmler Genelde Sonbaharda Vizyona Girer” 

Sinema sektöründe de sezonların olduğunu söyleyen Sönmez, “Yazın genelde animasyon filmleri ve Amerikan yapımı filmleri sinemalarda gösterilir. Yaz dönemlerinde sinema salonları durgunluk yaşar. Genelde çocuklara yönelik gösterimler yapılmaktadır. Bizim sezonumuz Kasım ayından itibaren başlar, kış sezonunda daha aktif ve yoğun bir sezon geçiririz. Sinema sektöründe en güzel filmler genelde sonbahar sezonundan itibaren vizyona girer” ifadelerine yer verdi. 

“Yapımcılarımızın Açgözlülüğü Sinema Sektörünü Zora Sokmaktadır” 

Pandemiyle birlikte sinema sektöründe gerileme başladığını ve gerilemenin ekonomik kriz ve artan maliyetlerle hızlandığını söyleyen Sönmez, “Ben de dönem dönem film yapımcılığına soyundum. Hatta iki güzel de filmin yapımcılığına imza attım. Sinema sektörü genel olarak Amerikalıların ve Batılıların tekelindedir. Hem bu yapımcıların ülkemizde şubeleri bulunmaktadır. Dünya genelinde vizyona giren filmler, Türkiye'deki şubelerine gelir ve dağıtılır. Bizim yerli yapımcılarımız gerçekten son yıllarda güzel filmler çıkartıyorlar. Yalnız yapımcılarımızın açgözlülüğü de yine sinema sektörünü zora sokmaktadır” dedi.

Emekliler, SİSAY Üyesi Sinemalarda İndirimli Bilet Alabiliyor 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve SİSAY arasında yapılan anlaşmaya göre emeklilik kimlik kartlarını ibraz etmeleri şartıyla SİSAY üyesi salonlarda yüzde 30 indirimli bilet çalışmasına da değinen Ethem Sönmez, emeklilerin sinemaya çok fazla rağbet göstermediğini belirterek, “Sinemalara can suyu anlamında güzel bir organizasyon. Ama malum yaşanan ekonomik nedenlerden dolayı insanlar hele hele emeklilerin başka öncelikleri var. Kültür Bakanlığı'nın iyi niyetli çalışması hakkında buradan emeklerimize çağrıda bulunuyorum. Onlar yaş itibariyle sinema kültürünü daha yakından tanırlar ve bilirler. Sinema kültürlerini yaşatmak için hazır böyle güzel de bir indirim varken emeklilerimizi sinemaya davet ediyorum” açıklamasını yaptı. 

“Aksaray Halkı En Çok Komedi ve Türk Yapımcıların Filmlerini Tercih Ediyor” 

Aksaraylıların film zevki hakkında da konuşan Sönmez, “İlimizdeki önemli kuruluşlar ve STK'lar zaman zaman toplu biletler alıyorlar. Okulların ve üniversitelerin açılması ile sektörümüz hareketleniyor. Vizyondaki ilgi gören filmleri sinemamızda sinema severlerle buluşturmaya gayret ediyoruz. Bizim yaptığımız gözlemlere göre Aksaray halkı en çok komedi ve Türk yapımcıların yaptığı yerli filmleri daha çok tercih ediyorlar. Animasyon filmleri de yine küçükler kadar büyüklerin de ilgisini çekiyor” ifadelerine yer verdi. Haber: Dilek Eyüboğlu

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER