© Aksaray Portal 2021

Saraçoğlu: “İlim, Bilime Işık Tutar”

Aksaray Valiliği ve Aksaray Üniversitesi (ASÜ) iş birliğinde düzenlenen söyleşi kapsamında Kimyager, Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, öğrencilerle buluştu.

Saraçoğlu: Bu Dünyada Vizyon Kazanmak İstiyorsanız FKB'yi İyi Bileceksiniz 

Aksaray Valiliği ve Aksaray Üniversitesi (ASÜ) iş birliğinde düzenlenen söyleşi kapsamında Kimyager, Biyoteknoloji ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, öğrencilerle buluştu. 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) öğrencileri, Aksaray Valiliği ve ASÜ koordinesinde Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ile bir araya geldi.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğin açılışında Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş kısa bir konuşmada bulunarak, üniversitenin toplumsal sağlık çalışmalarına değinerek, topluma yönelik hizmetleri her geçen gün geliştirdiklerini söyledi.

 

"Geleneksel Tıp ve Modern Tıp Birbirini Destekleyicidir"

Modern tıbbın yanı sıra geleneksek tıbbın da olduğunu ifade eden Arıbaş, "Modern tıbbın doğuşu da geleneksel tıp uygulamalarına, gözlemlere, tecrübelere, usta-çırak ilişkisine dayanmaktadır. Günümüzdeki modern tıp ile geleneksel, yani ampirik bilgiye, gözleme, usta-çırak ilişkisine dayalı tıp birbirinin rakibi değildir. Aksine birbirini bütünleyicidir, destekleyicidir" dedi.

 

"Geleneksel Tıbbın Bilgi Sahibi Olanların Kontrolünde Yürütülmesi Gerektiği Kanaatindeyiz"

Geleneksel tıbbın modern tıpla birlikte yürümesi gerektiğini söyleyen Prof. Arıbaş, "Art niyetli insanların bilgisizce tedaviye kalkışmaları son derece mahsurludur. Aslında Dünya Sağlık Örgütünün tüzük hazırlama girişimi de bu sebepledir. Geleneksel tıbbın, modern tıp ve modern farmakoloji alanında bilgi sahibi olanların kontrolünde yürütülmesi gerektiği kanaatindeyiz" ifadelerine yer verdi.

 

"Kendilerinin Öncülüğünde Anadolu'da Binin Üzerinde Tohum Toplandı"

Açılış konuşmasında bulunan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu da Prof. Dr. Saraçoğlu’nun kendini bilime, bilgisini de milletine adamış, akademik çalışmalarıyla, alternatif tıp alanında “Çare Adamı” olarak bilindiğini ve anıldığını ifade ederek, "Değerli hocamız, Sayın Cumhurbaşkanımıza uzun yıllar Başdanışmanlık da yapmış halen de Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Ata tohumu ve ata toprağı kavramları değerli hocamız İbrahim Saraçoğlu’nun söylemleri ile yeniden gündeme geldi. Kendilerinin öncülüğünde, Anadolu'da binin üzerinde tohum toplandı. 'Enerjisiz yaşanabilir. Ancak, tohumsuz asla', 'Anadolu’yu hiçbir gönle sığdıramazsınız. Onun sığdığı yer sizin gönlünüzdür.' Bu sözler, sayın hocamıza ait. Aslında, Sadece bu ifadeler bile, hocamızın hassasiyetini ve meselenin önemini anlamamız için yeterli gelebilir" dedi.

 

"Günümüzde Gıda Güvenliği En Önemli Şeydir"

Konuşmaların ardından kürsüye gelen Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, tarımsal alanların bütünlüğü ve gıda güvenliğine vurgu yaparak, "Günümüzde gıda güvenliği en önemli şeydir. 2000 yılında insan genom haritası açıklandı. Gen teknolojisi ile tüm hastalıklara çare bulunduğunu açıkladılar. Ama hala gen tedavisi ile yüzde yüz tedavi olan bir hasta göremiyorsunuz" dedi.

 

"Bu Dünyada Vizyon Kazanmak İstiyorsanız FKB'yi İyi Bileceksiniz"

Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarını FKB kısaltması ile anlatan Saraçoğlu bu üç harfin temsil ettiği açılımın ülkeyi koruyacak en önemli alanlar olduğunu söyleyerek, "Bu dünyada bir vizyon kazanmak istiyorsanız FKB’yi iyi bileceksiniz. Bunlar temel kanunlardır. Aksi takdirde vizyon kazanmak çok zor. Bilgi ve tecrübe dünyada satın alamayacağınız tek şeydir. Allah’ın bize gönderdiği iki kitap var. Birisi yüce kitap Kuran, diğeri yaratıcının eseri doğa. Doğayı anlayabilmemiz için Fizik, Kimya ve Biyoloji yani FKB temel kanunlarını çok iyi değerlendirmemiz lazım. Çünkü doğa da Allah’ın bir kitabıdır" açıklamasında bulundu.

 

"Hür Düşünmeliyiz"

Türkiye'deki birçok ata tohumunun ABD ve bazı AB üyesi ülkelerde çoğaltılarak yeniden Türkiye'ye satıldığını söyleyen Saraçoğlu, "Hür düşünmeliyiz; İlim ışığında bilime sınırlama getirmez, hayal gücünü arttırır. İkilemde bırakmaz, önünüzü acır zincirlerini kırar. Şartlandırılmış, elimiz kolumuz bağlanmış formüllerden kendimiz kurtarmamız lazım. Zıplamamız gerekiyor. İlim bilime ışık tutar" ifadelerini kullandı. Hastalıklara karşı önerdikleri kürlerden örnekler vererek katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Aksaray’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasını sonlandırdı.

Etkinliğin ardından Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş; günün anısına Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na hediye takdiminde bulundu. Program katılımcılarla fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER