© Aksaray Portal 2021

Sanayi Esnafı: “Rezil Ettiler Bizi Kepaze Ettiler Hakkım Hepsine Haram Olsun”

Aksaray'ın bir türlü çözülemeyen yeni sanayi ikinci projesinde 250 esnaf dükkan başvurusu yapamadı. Aksaray Sanayi Esnafı Murat Oruçlar, "6 yıldır bu ikinci etabı beklerken bir umutla ikinci etap projesine başvurularımızı yapmayı ümit ederken karşılaştığımız fiyatlar karşısında esnaf olarak şok olduk çünkü biz birer fabrikatör değiliz” dedi. CHP İl Başkanı Hacı Ali Keleş, Merkez İlçe Başkanı Ayfer Zengin, Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Cansu Bülbül ve Milletvekili Aday Adayı Ali Abbas Ertürk, sanayi esnafını ziyaret ederek sorunlarını dinledi.

Biz Birer Fabrikatör Değiliz

Aksaray Sanayi Esnafı Murat Oruçlar, "Sanayinin ilk etabından dükkan alamayan esnaflardan birisiyim. 250 esnafımız dükkan alamadı. İkinci etap projesi gerçekleşti. 6 yıldır bu ikinci etabı beklerken bir umutla ikinci etap projesine başvurularımızı yapmayı ümit ederken karşılaştığımız fiyatlar karşısında esnaf olarak şok olduk çünkü biz birer fabrikatör değiliz. 100 metre kare dükkanın 2 milyon-2 milyon 200 bin lira gibi bir bedelle iki yıl içerisinde ödenmesi isteniliyor. Bizim bu bedeli sanayi esnafı olarak ödememiz asla mümkün değildir çünkü aylık ödemelerimizin 60-70 bin lira bantları olacağı söyleniyor. Bugün 10-15 bin lira aylık kazançlarımıza şükür derken bu paraları bizim ödememiz asla mümkün değil. Bu çıkan fiyatlar yine cebinde parası olan yurt dışı kaynaklı, Aksaray’da ikamet eden ve ya çarşıda sarraf olarak tarif ettiğimiz veya üst makam mevki olarak gördüğümüz Aksaray grubundaki bazı vatandaşlara yarayacağını düşünüyoruz. Daha önceki yapılan projedeki ile şu an yapılan proje arasındaki fiyat farkı neredeyse tam 17 katına ulaşmış durumda. 2017 yılında yapılan sanayi ile şu anki mevcut istenilen rakam şu an 17 katı. 115 -120 bin lira bugün 2 milyon liraya dayanmış durumda ve biz bu yüzde 1700’lük olayda altı yıl içerisinde nasıl bir enflasyon gerçekleşti nasıl bir inşaat maliyetleri artış oldu, nasıl bir işçi giderleri, nasıl bu kadar yüzde 1.700 gibi bir artış oldu? Biz esnaf olarak hiçbir şekilde anlayamadık. Biz bu paraları ne ödeyebiliriz, ne ödeme durumumuz var böyle bir rakam sanayi esnafından istenilmesi şu anda esnaf olarak şok içerisindeyiz" dedi.

 

Yeni Sanayide İstenen Minumum Kira 80 Bin

 

Güvenliklerini sağlayamadıklarından dert yanan Oruçlar, "Belki buraya gelmek isteyip de gelemeyen bir sürü arkadaşımız var çünkü görüyorsunuz zaten sanayi bitti. Burada bir avuç insan olarak kaldık, güvenliğimizi sağlayamıyoruz, doğru düzgün bir kazancımız kalmadı. Esnaflarımız dağıldı ikiye bölündü. Zaten kazandığımız paralar sanayi aktifken aşağı yukarı bir buçuk asgari ücret bantlarında gezerken zaten şu anda onun yarısına düştü. Buradaki mevcut yönetim olarak bize söyledikleri 'kiraya tutun buradan gidin, ikinci etap projesi yapılacak oradan dükkanlarınızı alın geçin.' diyorlar. Şu anda 100 metrekare dükkana istenilen minimum kira 60 bin lira, 80 bin lira. Onlar da aralarında ayrılmışlar otomobilliler grubu, ağır vasıta grubunda kiralar 80-100 bin lira. Bugün 500 metre kare dükkanlara 300 bin lira kira isteyen vatandaşlar var. Bizim bunu karşılama şansımız zaten yok. Bir de zaten ekstradan ayrı bir şekilde ayda 60 bin lira ödeme yapılacağı söyleniyor metrekaresi 15 bin lira açıklanan bir rakam var. Yalnız bunun arkası da sürpriz arsa payı deniliyor, genel giden deniliyor, artı KDV deniliyor. Arsa payı onu dahil etmiyoruz ama arsa payı belki 1 milyon lira çıkacak, belki de dükkan 2 buçuk milyon lira olacak net bir rakamda yok. Biz cesaret edip gidip yazılamıyoruz, almamız lazım. Peşinatı en sonunda yüzde 15’i arsası genel giderler artı KDV hesaplanacak. Ne tuttu 2 buçuk milyon, yüzde 11 peşinat vereceğiz, 250 bin lira. Sonrasında banka sözleşmesi protokolünden bir yüzde 25 daha vereceğiz, sonrasında bu geri kalan borcun 24 ay içerisinde ödenmesi isteniyor. Aslında biz şunu mu anlamalıyız; devlet olarak bize 'Biz sizin talebinizi karşıladık, gördük biz size şu an da 800 tane dükkan yapıyoruz, yapmadık değil ama biz yaptık siz almadınız.'

2022 De Nakit Ödeyen Arkadaşlarımız En Yüksek Aldığı Fiyat 150 Bin Lirayı Geçmedi Ama Bugün O Dükkan 2 Milyon

Sanayi Esnafı Durmuş Çetinkaya, "Mağdur olan bir türlü alamayan 250 arkadaşı geçmez ama 800 iş yeri yapılmak isteniyor. Bu 800 iş yerini ne yapacaksın fazlalığı ne yapacaksın? Şu anda ihtiyaç fazlası var zaten sanayimiz yeni yapıldı. 1600 işyeri var şu anda ama şu anki fiyatlar nerdeyse 17 katı. 100 metre dükkanın maliyeti 2022'de nakit ödeyen arkadaşlarımız en yüksek en iyi yerden kura çekip en yüksek aldığı fiyat 150 bin lirayı geçmedi. Ama bugün o dükkan 2 milyon. İçinden küçük esnaf çıkabilir mi? 'Biz getirdik siz almadınız' diyorlar kısaca. Bu sanayinin 2002'de borcu ödendi. 2002 yılında Örnek Sanayi'de 310 dükkan var. Bu sanayinin 2002'de borçlarımızı ödedik, tapumuzu aldık iş yeri ruhsatlı. 2012 de Nevzat Palta buraya TOKİ eliyle kentsel dönüşüm yapmaya kalktığında kendisine söyledim '10 yıllık bir sanayinin Türkiye’nin hangi ilinde var böyle bir uygulama?' O zamanlardan başladılar bugünkü getirdikleri şu görüntü bilerek ve bilinçli hazırlandı. Biz haklıyız, biz demiyoruz ki bize bedava verilsin işyeri ama bir yıl önceki maliyeti de 17 katına çıkarılmaz. Biz bir de bu ülkenin vatandaşıyız esnafıyız hakkımızda arıyoruz" dedi.

 

Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Buradan Özellikle Sesleniyorum Kaybedecekler

 

Sanayi Esnafı Hasan Övünç de yaşadıkları sorunlara değinerek şöyle konuştu:

"Sadece siz geliyorsunuz sadece bu insan mı var burada Aksaray'ın sesini olayları takip edecek? Cengiz Aydoğdu ne iş yapıyor? İlknur İnceöz ne iş yapıyor? Ayhan Erel ne iş yapıyor? Ramazan Kaşlı ne iş yapıyor? Bunların sıfatları nedir orada? Meclis'te odasında beklemek mi? Cengiz Aydoğdu ayağına dökmedik adam kalmadı, sen burada Yeşiltepe kasabasından çıkmış gitmiş bir insansın. Vali de olabilirsin beni ilgilendirmiyor ama o vali zihniyetiyle Aksaray’a bir mobbing yapmaya kalkarsan bir gün gelir bütün saltanatınız elinizden gider. Siz kimsiniz? Siz seçildiniz biz asıl olanız asıllar ayaklarına dökülüyor vekillerin. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a buradan özellikle sesleniyorum kaybedecekler. Bana kızabilirler zaten sosyal medyadan bayağı bir mobbing var ama kaybedecekler. 6 yıldır yalvarıyoruz yapmayın, etmeyin, gitmeyin, devlet sizsiniz. Tamam bizi hatalı yaptınız kooperatif olduk kooperatifi suçlu ilan ettiler, terörist ilan ettiler. Bu nereye kadar gidiyor? Biz esnafız 40 yıldır vergi veriyoruz nereye gitti bu paralar? Çöp parası almıyorlar emlak parası alıyorlar hırsızları üzerimize saldılar. İnsanlar artık dükkanlarında yatıyor. 2023 yılının Türkiye’sinde artık böyle bir şey yaşanıyor ama bunların da mutlaka bir hesabı olması lazım. Öyle zengini zengin edip emlakçıları, Almancıları bilmem para babalarını, tefecileri o sanayiye yerleştirip oranın rantını yükseltip diğer insanları mağdur etmek gibi bir zihniyet hiçbir şekilde etik değildir. Bunu mutlaka kabul edecekler bu esnafları mağdur etmenin bedelini ödeyecekler.

 

Kentsel Dönüşümler Adı Altında Buradaki Araziye Çökmek Hiç Uygun Değil

 

Özellikle Evren Dinçer’e sesleniyorum 15 yıldır kentsel dönüşüm sanayiden mi başlar? Barınma alanlarından mı başlar? İnsanlar gelip sanayi sitelerinde yatmıyorlar geceleri, deprem olduğu anda biz zaten üç saniyede dışarı çıkıyoruz. Barınma alanlarından başlar kentsel dönüşümler beyefendiler. Kentsel dönüşümler adı altında buradaki araziye çökmek hiç uygun değil. Burada Tacin havzasındaki belediyenin arazilerini, devlet arazileriyle birlikte katacaklar ve büyük bir rant oluşacak. Bu inkar edilemez bir şey. Burada bizi düşünmüş olsalardı 6 yıldır peşlerinde gezdirmezlerdi. Şu anki fiyatlar 15 bin lira. Yazıklar olsun! 3 bin lira maliyeti var bir duvarı üç kişiye satıyorsunuz vicdansızlar. Prefabrik konutları yapıyorsunuz bir duvarı üç kişiye satıyorsunuz üzerini de kapatmışlar sacla al sana metre karesi 15 bin lira bedel.

 

Rezil Ettiler Bizi Kepaze Ettiler Hakkım Hepsine Haram Olsun

Villa mı yapıyorsunuz siz? En yüksek yerlerde Marmaris’te Bodrum'da villa mı yapıyorsunuz? Biz istihdam sağlayacağız yanımızda çocuklar yetişecek, bu ülkeye katkı sağlayacak, dertleri ne bunların doymadı mı bunlar? Yeter artık bıktık ama seçime 2 ay kaldı hesaplaşacağız. Hiçbirine hakkımı helal etmiyorum. Oda başkanları başta, onlar peşkeş çekti bu şehri. Hangi oda başkanları varsa hiçbirini seçmiyorum. Haluk Şahin Yazgı Belediye Başkanı başta olmak üzere, arkalarında toplandılar gittiler. Bir Allah’ın kulu, oda başkanı esnafın masada hakkını savunmadı bir kez hak savunulmaz mı? Esnaf var burada bu şehrin lokomotifi Aksaray’ın sanayi sitesiydi. Rezil ettiler bizi kepaze ettiler hakkım hepsine haram olsun.”

Bu Kadar Esnaf Ne Yapacak Diye Kimse Oturup Düşünmedi

CHP Milletvekili A. Adayı Ali Abbas Ertürk, esnafın sorunlarını dinlendikten sonra şu açıklamada bulundu:

"Bir buçuk asgari ücret kazanıyorduk şimdi o yarıya indi' dediler. Sanayide esnaf olup dükkanı olup organize sanayide bana maaşla bir iş bul diyen üç beş kişi oldu buradaki arkadaşlarımız bir asgari ücretli kadar kazanamıyor. Öncelikle vatandaşlarımızın bunu iyi bilip buna göre bir vicdan muhasebesi yapması lazım. 2014 yılında gömleğin düğmeleri en baştan yanlış iliklenerek geldi. İl Başkanı olduktan sonra üç sene önce sanayiye geldik belediye başkanına çağrı yaptık. Makam odasının kapısını kapatıp 'bu TOKİ'nin işi benim değil' diyerek bu işin içerisinden çıkamazsın ve bu üç yılda da hiç bir şey yapılmadı. Dükkanı olanlarda o kırık dökük dükkanlara gitti. Zannetmeyin ki dükkan alanların dükkanları böyle çok güzel, kullanışlı falan değil. Dükkanı olmayanlar da kaderine terk edildi. Birçok arkadaşımız belediye başkanından randevu istiyor çözüm istiyor ve hiçbir yetkili, ilimizin hiçbir yetkilisi demedi, 'bizim yeni sanayide dükkanımız yok eski sanayide belediye meclisinden karar aldınız, kasımda boşaltacağız.' diye. Peki bu kadar esnaf ne yapacak diye kimse oturup düşünmedi. Bu olay bir süreç yanlışıydı.

Fiyatlar İki Buçuk Milyona Dayanmışsa Bu Enflasyonla Açıklanamaz

2017'de 100 metrekare için 110 bin liraya yazıldıysa, 2023 yılında fiyatlar 2.5 milyona dayanmışsa bu enflasyonla açıklanamaz. TÜİK’in o uydurma rakamlarıyla da açıklanmıyor. Çünkü TÜİK’in o uydurma rakamlarını baz alsak yine bu sayılara ulaşamıyoruz. Bu vicdanla açıklanamaz, insanlıkla, emekçiye destekle açıklanamaz. Bu resmen sanayi esnafını ezmek ne haliniz varsa görün demek. Onları yalnız bırakmaktır, bir başına çaresiz bırakmaktır. Bu esnafımızı burada çaresiz, yalnız bırakanların hesabını sormak bizim boynumuzun borcu. Fiyat konusuna bakın 15 bin lira denmiş 100 metrekare dükkan 1.5 milyon arsa payını eklediğimiz zaman genel gider demiş. TOKİ’nin sözleşmeleri o kadar muallak ki hiç kimse bir şey anlamıyor. Yaklaşık 2.5 milyonu buluyor. Bakın kendim size piyasadan aldığım rakamları söylemeyeceğim. Devletin açıkladığı çevre şehircilik birim fiyatlarını 100 metrekare dükkanın birim fiyatı tek konut için mesela 800 dükkan dediğiniz zaman bir müteahhite gittiğiniz zaman indirim yapar. 320 bin lira buna 350 bin lira arsa payı eklesek 700 bin lira bakın bunun arsa ve devletin açıkladığı fiyat bu piyasada daha ucuza gelir ama 700 bin TL 100 metrekare dükkandan siz 2 milyon 200 bin istiyorsunuz. Yüzde 300'ki arsa TOKİ’ye bedava.

Bahçeli'ye Çağrı Yapıyorum, Gidin Toki'nin Camlarını Taşlatın

2 milyon 200 binden yüzde 10 başvuru bedeli yüzde 25 de peşinat aldığınız zaman yaklaşık 770 bin lira gibi bir parayı zaten siz peşin alıyorsunuz. Mal ettiğiniz parayı siz zaten alıyorsunuz bir kaybınız yok sizin. Hatta daha fazlasını da alıyorsunuz ve bu esnafa da aylık 67 bin lira taksit. İktidar milletvekillerine sesleniyorum aldığınız maaşa hiç dokunmadan gelin bu sanayinin bu taksitini siz ödeyebilir misiniz? Zaten hayatınız bedava bu 67 bin lirayı siz kendiniz maaşınızla hiç harcamadan zor bela ödersiniz. Burada aylık peşinat 750 bin lira verecek var mı? Herkes kasasındakini toplasa 2 milyon çıkmaz. Asgari ücret kazanamıyorum diyor yarısına düştü diyor, yarısına vicdansızlar yarısına düştü diyor! Bununla ev geçindirmek mümkün değil bununla kendi dükkanının masrafını çıkarmak mümkün değil. Çağrımızdır bizim, bu kar falan değildir. Bu dinimize göre de caiz değildir. Bu vicdani olarak da doğru değildir, bu insani olarak da ahlaki değildir. İnsanları bu kadar soyup soğana çevirmek olsa olsa taş bir vicdanla açıklanır. Buradan Devlet Bahçeli'ye de çağrı yapıyorum. Enflasyon yüksek diye marketlerin camlarını taşlatıyordunuz ya gidin TOKİ'nin camlarını taşlatın. Enflasyon diyorsanız sizin kurumunuz böyle fahiş fiyatlarla arttırıyor. Ne hale geldik biz? TOKİ devletin kurumu AK Parti zamanında kurulmuş bir kurum değil. Devletimiz tarafından dar gelirli insanlara imkanları olmayanları başını sokacağı bir ev yapmak için kurulmuş bir kurum. Böyle bir kurulmuş bir kurumu insanları soygun aracı haline getirdiniz.

 

TOKİ’ye Sesleniyoruz Bu Vicdansızlıktan Vazgeçin Siz Devletin Kurumusunuz

 

Zor anımızda bize yetişsin diye kurulmuş Kızılay'ı Cumhuriyetten daha eski Kızılay'ı deprem felaketinde çadır satacak hale getiriniz. Yok mu Allah korkunuz? Yok mu vicdanınız, insafınız yok mu? Utanma duygunuz kalmadı mı? Arkadaşım soruyor niye gelmedi o milletvekilleri nasıl gelecek? Ben onların yerinde olsam Aksaray'ın ara sokaklarında dolaşırım caddeye çıkmam. Adamlar bir de tekrar aday oluyor tekrar göreve talip oluyor. 5 yıl il başkanlığı yapmış istifa ediyor, 'bir daha vekil olacağım' diyor. Ben onların konumunda olsam gündüz dışarı çıkmam utancımdan. Çağrı yapıyoruz Sultanhanı'nda bunu yaptık dar gelirli vatandaşlarımıza bir haksızlık vardı bunu kısmen düzelttiler. TOKİ sayfasından duyuru yaptı. Bizim açıklamalarımızı anlıyorum ki TOKİ duyuyor. TOKİ'YE sesleniyoruz bu vicdansızlıktan vazgeçin. Siz devletin kurumusunuz bu arkadaşlarımızın verdiği vergiyle oradasınız. Bu çağrımızı duyun ve bu soruna bir çözüm bulun.

 

BURADA İNSANLAR KENDİ GÜVENLİĞİNİ KENDİ SAĞLIYORSA KIZACAKSINIZ AMA NEREDE DEVLET NEREDE?

Bir belediye başkanı 'bu TOKİ'nin işi' deyip nasıl koltuğunda oturabilir Allah aşkına? Burada insanlar kendi imkanlarıyla Ortaçağdan kalma güvenlik önlemini kendi alıyor. Bu ilkel çağlarda olurdu arkadaşlar. Burası vilayet binasına 5 kilometre. Emniyetin dibiyse ve burada insanlar kendi güvenliğini kendi sağlıyorsa kızacaksınız, nerede devlet nerede? Devlet yok demektir bu. Aksaray gibi en güvenli bir şehirde ülkenin en merkezi bir yerinde, emniyet müdürlüğüne bir kilometre uzaklıktaki bir yerde, insanlar imece usulü güvenlikleri için nöbet tutuyorsa siz neredesiniz? Niye devlet nerede dediğimiz zaman kızıyorsunuz? Sanayi esnafını var sayın o zaman. Yazılmamış beş sene önce ben kooperatife yazılacağım demiş ve başvurmamış bundan dolayı insanları cezalandıramazsınız. Kentsel dönüşüm yapıyor, kentsel dönüşümü yapın geç kaldınız diyen biziz. 20 yıldır biz muhalefetiz şimdi kentsel dönüşüme itiraz ediyorsunuz adamın piyasa değeri 2 milyon olan arsasına 150 bin lira verirsen itiraz ederiz. Vatandaşın hakkını korumak bizim görevimiz . Yıkmayın demiyoruz, yapmayın demiyoruz hatta hızlı davranın boşaltın insanları bir kişinin canı burnu kanamasın diyoruz. Ama 'burası yıkılıyor biz kentsel dönüşüm yapacağız 10 liralık malı 1 liraya alalım muhalefet sussun.' Kusura bakmayın arkadaşlar burada herhangi bir vatandaşımızın Aksaray’da 430 bin hemşehrimizin herhangi birinin hakkına tecavüz olursa, bizi karşınızda bulursunuz. Bakın buradan siyasi algı yapmayın. Bu söylediklerimin tamamı arkadaşlarımızın sorunları. Bu sorunun çözülmesini bekleyeceğiz ve kesinlikle yazılmayın bu fiyatlara arkadaşlar. Bu sorun çözülecek bir sorundur. TOKİ çok makul yüzde 10 müteahhitlik karı da var yüzde 15 genel gider de var bunun maliyeti belli, giden beton belli, lüks bir plaza yapmıyorsunuz. 2.5 milyon ne demek? Bu arkadaşlarımızı vicdana davet ediyoruz. Devlet Beyi de TOKİ’nin camlarını taşlamaya davet ediyoruz.” Haber : Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER