Okullar Açıldı Çocuk Hastalıkları Arttı
SAĞLIKÇocuk Doktoru Zuhal Balkış, kış mevsiminde hem havaların soğuması hem de okul gibi kapalı alanlarda fazla vakit geçirilmesi gibi nedenlerden dolayı çocuklar sıklıkla hastalandıklarını söyledi.
Bu Dönemlerde Enfeksiyon Riski Yükseliyor
Sekiz yıldır çocuk hekimliği yaptığını, son altı aydır da Aksaray Özel İnova Hastanesinde çalıştığını kaydeden Zuhal Balkış, kış mevsiminde çocuk hastalıkları, beslenme ve hastalıkların tedavileri gibi hususlarda önemli açıklamalar yaptı. Bu dönemlerde gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde nezle, grip, sinüzit, bademcik enfeksiyonu ve ishal vakalarının görüldüğünü söyleyen Dr. Balkış, “Kış mevsimi, hava değişimiyle birlikte okulların da açık olduğu bir dönem. Bu dönemde bazı virüs ve bakterilerin görülmesi nedeniyle enfeksiyon riski de biraz yüksek oluyor” dedi.
El Hijyeni Ve Sağlıklı Beslenme Çok Önemli
Çocukları hastalıklardan korumanın en temel yolunun el hijyeni olduğunu, gerek evde gerekse okullarda ellerin sıklıkla ve doğru biçimde yıkanması gerektiğini kaydeden Dr. Zuhal Balkış, “Çocuklarımıza el yıkama eğitimleri vermeliyiz. Bunun yanı sıra sebze ve meyve tüketimini arttırmalıyız. Sebze ve meyveler mevsim sebze ve meyveleri olmalı. Kapalı alanlarda sigara içmemek ve bulunulan ortamları havalandırmak da alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır. Grip aşısı da hastalıklardan korumaya yardımcı olmaktadır” dedi.
Hastalık Etkenlerine Göre Tedaviler Değişiyor
Balık tüketiminin önemine de dikkat çeken Balkış, şöyle devam etti: “Haftada en az iki kez balık tüketilmesini istiyoruz. Çocuklar doktor kontörlünde balık yağını tüketebilirler. Beslenme hastalıkların tedavisinde önemli bir etken. Ama elbette hastalık etkenlerine göre tedaviler farklılaşıyor. Eğer hastalık nezle ve grip gibi viral bir hastalıksa ve hafif geçiriyorsa, semptomatik tedavi dediğimiz ağrı kesiciler, soğuk algınlığı ilaçları ve burun spreyleri kullanabiliriz. Eğer hastalıkta ateşi düşüremiyorsak ve bakteriyel bir durum söz konusu ise antibiyotikler kullanılıyor. Zatürreye dönüşmüş bir durumda ise halk arasında hava tedavisi olarak anılan yöntem kullanılıyor.”
Dr. Balkış, açıklamasının son bölümünde vatandaşları düşmeyen ateş, beslenme düzensizliği ve hırıltılı öksürük konularında uyararak, bu belirtileri olan çocukların vakit kaybedilmeden çocuk doktoruna götürülmesi gerektiğini söyledi. Haber: Kemal Onur Atalay
İlginizi Çekebilir