"Öğretmenlik Haldir, Tavırdır, Yaşayış Tarzıdır"
GÜNDEMAksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi, Öğretmenler Günü'nün önemine vurgu yapma amacıyla, "Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Öğretmenlik" temalı bir etkinlik gerçekleştirdi.
Aksaray Üniversitesi bünyesindeki ASÜ Konferans Salonu’ndaki programın açılışında açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, öğretmenliğin yalnızca bilgi ezberletmek anlamına gelmediğini söyledi.
"Önemli Olan Bilgiyi Aktarmak Değil, Haldir, Tavırdır, Yaşayış Tarzıdır"
Bilginin kullanımı, sentezi, analizi, sonuca varılması ve toplumsal bir değer oluşturulması sürecini ancak bir öğretmenin sağlayabileceğini ifade eden Arıbaş, "Hepimiz ilk eğitimlerimizi çocukluk yıllarında ailelerimizden alırız. Ama bu eğitim bir tür ders işleme şeklinde ilerlemez. Daha ziyade örnek davranışlar ve uygulamalarla gerçekleştirilir. Öğretmenlerimiz de akademik bilgiyi aktarmanın yanı sıra, tıpkı ailelerimizde olduğu gibi duruşlarıyla, kişilikleriyle ve örnek ahlaklarıyla öğrencilerine rol model olur, ülkesini ve milletini seven, çalışkan nesiller yetiştirir. Yani burada önemli olan sadece bilgiyi aktarmak değil, haldir, tavırdır, yaşayış tarzıdır" ifadelerini kullandı.
"Asıl Olan Yaşayarak, Yaşatarak, Örneklikle Öğretmektir"
Peygamber Efendimizin ‘Ben bir muallimim’ mealindeki hadis-i şeriflerine atıf yapan ASÜ Rektörü Arıbaş, "Kur’an-ı Kerim’de de Peygamberimizin bizler için örneklik teşkil ettiğini belirten ayetler var. Buradan da anlamaktayız ki; asıl olan yaşayarak, yaşatarak, örneklikle öğretmektir. 24 Kasım Öğretmenler Günü vesilesi ile Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete irtihal etmiş ve vazifesini yaparken şehadete yürümüş öğretmenlerimizi rahmetle anıyor, görevi başına olan öğretmenlerimizin ve öğretmen adayı gençlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz" açıklamasını yaptı.
"Öğretmen Olmakla Öğretmenlik Yapmak Arasında Fark Vardır"
Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Doğru da açıklamalarda bulunarak, "Öğretmen olmayı derinlemesine anlamak gerekiyor. Öğretmenin asıl işi, edindiği bilgi ve tecrübeleri aktarmaktır; bilgiyi bir yük gibi öğrencilere yüklemek değildir! Öğrenciyi bilgi hamalı olarak görmek öğretmen olmak anlamına gelmiyor. Öğretmen, öğrencinin edindiği bilgi ve donanımı ne zaman, nerede ve nasıl kullanacağını, bu bilgiyi kendisi ve toplum için nasıl değere dönüştüreceğini de öğretir. Öğretmen olmakla öğretmenlik yapmak arasında fark vardır" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından ASÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Eroğlu, "Dijital Çağda Öğretmen Olmak" başlıklı bir sunum yaptı. Ardından Doç. Dr. Gülistan Yalçın "Kapsayıcı Eğitim Uygulamaları" konusunda bilgi verdi. Programın sonunda Müzik Bölümü akademisyenleri sahneye gelerek 8 eserden oluşan repertuarı seslendirdi. Devamında ise akademisyen ve öğrenciler koro halinde 4 eser icra etti. Etkinlik, “2209 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında başarılı çalışmalara imza atan öğrenci ve danışmanlara belge takdim edilmesiyle sona erdi. Haber Bülteni
İlginizi Çekebilir