© Aksaray Portal 2021

Obruklaşmaya Karşı Önlemler Masaya Yatırıldı

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinesinde Eskil ve Sultanhanı bölgesinde oluşan obruklaşmalar hakkında toplantı yapıldı.

Konya AFAD Müdürlüğü, Konya Teknik Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi ile birlikte ilgili bölgedeki obruklaşmalarla ilgili duyarlılık haritası oluşturuldu.

Eskil ve Sultanhanı bölgesinde yaşanan obruklaşmalar hakkında Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) koordinesinde, toplantı yapıldı. Toplantıda Konya AFAD Müdürlüğü, Konya Teknik Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi, bu konuda bir harita ortaya koydu.

 

Obruklaşma Konusuna Dikkat Çekildi

Yapılan toplantıda, obruklaşma konusunda bilgilendirme yapılırken, "Obruklar topluma ve çevreye çok ciddi zararlar verebilecek doğal bir afet olarak kabul edilmektedir. Öngörülemeyen bu tür jeolojik afetler özellikle yerleşim yerlerine ve tarım alanlarına geri dönüşü olmayacak zarar verebilme potansiyeline sahiptir. Yapay ve doğal boşluklar, yer altı suları veya doğal mağaralar gibi yer altında bulunan yapıların tam anlamıyla tespit edilememesi farklı boyut ve şekildeki obrukların ani oluşmasına ve dolayısı ile çevreye zararın boyutlarını arttırmaktadır. Obruk, yer altında kireçtaşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla boşluklar meydana getirmesi ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşan karstik yer şekli. Yer altı suyunun, karbondioksit ile birleşimi sonucu karbonik asit oluşur. Bu karbonik asit kireç taşının yoğun olduğu toprakları zamanla çözerek yer altında mağaralar oluşmasına neden olur, bir müddet sonra mağaranın üstünde bulunan toprak çöker. İşte bu çökme sonucu oluşan derin çukurlara obruk denir. Çözünebilir kayaçların bulunduğu bölgelerde yeryüzü boyut ve şekilleri çeşitlilik gösteren çok sayıda çöküntüyle doludur.

Obrukların çoğu iki şekilde oluşur. Birincisi alttaki eriyebilen kayaçlar topraktan sızan sularla çözünürler ve kayaç içinde bulunan doğal boşluklar genişler ve üzerlerinde bulunan toprakla doldurulurlar. Yer altı suyu kayacı çözmeye devam ettikçe toprak ortadan kalkar ve geride yamaç eğimi düşük, derinliği fazla olmayan çöküntüler bırakır. Komşu obruklar birleştiğinde ise çözünme vadileri denilen daha büyük, düzensiz, kapalı bir çöküntüler ağı oluşturur. Obruklar ayrıca bir mağara tavanının çökmesi sonucu dik kenarlı bir krater şeklinde de oluşur. Bu yolla oluşan obruklar özellikle nüfusun fazla olduğu bölgelerde ciddi bir tehlikedir" denildi. Sonrasında bu konuda alınabilecek önlemlere değinildi. Haber: Sedef Nazlı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER