Muhtarlık Seçimi Sonuçları Nasıl Öğrenilir?
GÜNDEM<p> Türkiye seçimini yaptı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlar duyuruldu. Kesin olmayan sonuçlara göre şekillenmeye başlayan tabloda, en çok merak edilenlerden biri de muhtar sonuçları. Vatandaşlar yaşadıkları mahallede kimin muhtar olduğunu öğrenmek istiyor.</p>
Peki online olarak açıklanmayan muhtarlık sonuçları nasıl öğrenilir?
Ayrıca muhtarların ne kadar maaş aldıkları merak konusu. Muhtar nedir, ne iş yapar, muhtarlar ne kadar maaş alıyor detaylar haberimizde… Muhtarlık sonuçları il ve ilçe seçim kurullarından öğrenilebiliyor. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde muhtarlık seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasının ardından muhtarlar mazbatalarını alacak.
Muhtar Mazbatası Nasıl Alınır?
Yapılan sayım sonrası: Oyların sınıflanması yapıldıktan sonra seçim komisyonu tarafından bir mazbata yapılarak yerin en büyük mülkiye memurluğuna verilir. Mahalle muhtarlığı ile ihtiyar kurulu asil ve yedek üyelerinin seçimi il merkezine bağlı yerlerde valinin ve ilçe içindeki yerlerde kaymakamın onamasıyla kesinleşir. Seçim mazbatası kesinleştikten sonra dosyasında saklanarak tasdikli bir örneği iş gördüğü yerde asılmak üzere muhtara gönderilir.
Muhtar Nedir, Kimdir?
Muhtar; mahalle ve köylerde aktif olarak yürütme işlemini kontrol eden kişidir. Muhtar; mahallenin yasalar ile belirlenen kurallarını yürütür ve seçimle belirlenirler. Muhtarlar seçilmelerinin ardından 5 sene süre ile görevlerini icra ederler ve bu sürenin sonunda yeniden seçime gidilerek muhtar seçilir.
Muhtarın Görevleri Nelerdir?
Muhtarın görevleri sanılanın aksine oldukça fazladır. Özellikle köy gibi bölgelerde tüm yürütme ve geliştirme işi muhtarda olduğu için daha fazla çaba gerektirmektedir.
Muhtar; Seçim zamanında sandık seçim kuruluna katılır, Sağlık ocağının ve sağlık merkezinin kurduğu kurullara katılır, Emlak vergisi gibi konularda oluşturulan komisyon kurullarına katılır,
Sandık seçim listelerini askıya çıkarır, Askerlik zamanı gelenlerin kimlik bilgilerini askıya asar,
Cadde adları, sokak adları, meydan levhaları için kontroller gerçekleştirir, Bulaşıcı hastalık taşıdığını düşündüğü kişileri gerekli yerlere bildirir, Tebligatların iletilmesini sağlar, Seçmen kağıtlarını yerlerine ulaştırır, Nüfus kâğıdı işlemlerini gerçekleştirir, Kanunların halka anlatılmasına yardımcı olur, Mahallenin sakinliğini korur, Gerekli gördüğü konular ile ilgili olarak hükumet ile iletişime geçer, Vergi toplama işlemleri için yol gösterir, Yardımlaşmayı sağlar, Kişilere yeşil kart alması için yardımcı olur.
Muhtarların 2019 Yılı Maaşları Ne Kadar?
2108 sayılı “Muhtar Ödenek Ve Sosyal Güvenlik Yasası” düzenlemesine göre 2019 senesinin ilk yarısından itibaren geçerli olmak üzere, muhtarlara verilecek aylık net ücret 1,912 TL olarak belirlendi. Her ayın 15. günü peşin olarak verilen muhtar ödeneklerinden, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmıyor.
Ayrıca son yapılan düzenlemeler ile birlikte muhtarların sigorta primleri de devlet tarafından yatırılmaktadır. Bunların yanı sıra köy ve mahalle muhtarlarından, emekli aylığı (Emekli Sandığı, SSK, BAĞKUR) almakta olanların emekli aylıkları kesilmez. Haber: Dilek Eyüboğlu
İlginizi Çekebilir