© Aksaray Portal 2021

MİLLETVEKİLİ YALDIR: “AK PARTİ HÜKÜMETİ, TÜRK ÇİFTÇİSİNİ İFLASA SÜRÜKLÜYOR”

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Turan Yaldır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması için soru önergesi vererek, “220 milyon dolarlık ithalatın kaynağı neden Türk çiftçisine destek olarak verilmedi?” dedi.

 İYİ Parti Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Turan Yaldır, AK Parti hükümetinin tarım politikalarını sert bir dille eleştirerek, mısır üreticilerinin mağduriyetiyle ilgili soru önergesi verdi.

Türk çiftçisinin emeğinin hiç edildiğini, üreticinin mağdur olduğunu belirten Yaldır, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yazılı soru önergesi vererek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya soru yöneltti.

Mısır Hasadı Sırasında İthalat Kararı Sorgulandı

Mısır hasadının sürdüğü süreçte ithalat kararının neden alındığını önergede soru olarak yönelten Yaldır, Türk çiftçisinin hasadına devam ettiği bir dönemde ithalat kapılarının açılmasının ve gümrük vergisinin yüzde 5'e düşürülmesinin yerli üreticiyi zora soktuğunu belirterek, hükümetin neden Türk çiftçisini korumak yerine ithalatçılara ve yabancı üreticilere destek verdiğini sorguladı.

“220 Milyon Dolar İthalat Kaynağı Neden Türk Çiftçisine Destek Olarak Verilmedi?”

Türkiye’nin 1 milyon ton mısır ithalatı için yaklaşık 7,5 milyar TL ödeneceğini belirten Yaldır, bu kaynağın Türk çiftçisi için ayrılması gerektiğini belirterek, “220 milyon dolarlık ithalatın kaynağı neden Türk çiftçisine destek olarak verilmedi?" diye sordu. “Mısır fiyatlarının düşmesi çiftçiyi mağdur etti, hükümet ne yapacak?” sorusunu soran Yaldır, ithalat kararı sonrası mısır fiyatlarının 9.500-10.000 TL seviyelerinden 8.000 TL’ye kadar düştüğünü belirterek, Türk çiftçisinin bu durumdan büyük zarar gördüğünü vurgulayarak, hükümetin hangi adımları atacağını sordu.

“Çiftçimiz Nasıl Üretim Yapacak?”

Yüksek girdi maliyetleriyle çiftçinin nasıl üretime devam edeceğini de sorgulayan Yaldır, “Mazotun litre fiyatı 44,90 TL, gübrenin ton fiyatı 24.500 TL iken çiftçimiz nasıl üretim yapacak?” sorusunu sordu. “Tarımda dışa bağımlı hale gelmeyecek miyiz?” sorusunu da yönelten Yaldır, AK Parti hükümetinin ithalata dayalı tarım politikalarının, Türk çiftçisini bitirme noktasına getirdiğini vurgulayarak, "Bu politikalarla Türkiye tarımda tamamen dışa bağımlı hale gelmeyecek mi?" dedi. Yanlış tarım politikaları sebebiyle çiftçilerin borç batağına sürüklendiğini, hükümetin kayıtsız olmaması gerektiğini söyleyen Yaldır, somut destek planlarının olup olmadığını sorarak, “Türk çiftçisi iflasa sürükleniyor; bu duruma kayıtsız kalamayız” ifadelerini kullandı. Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER