© Aksaray Portal 2021

Mevsimlik İşçilerin Sorunları İçin Buluştular

Aksaray’da 12 farklı yerleşim bölgesinde tarımsal alanlarda çalışan mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına karşı yürütülen çalışmalar Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu başkanlığında yapılan toplantıda değerlendirildi.

 Aksaray’da 2 bin 66 mevsimlik tarım işçisi bulunuyor. 12 farklı yerleşim bölgesinde aileleriyle birlikte yaşayan mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlar ve ihtiyaçlar, Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı.

İl Özel İdaresi Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya vali yardımcıları, kaymakamlar ve ilgili birim müdürleri katıldı. Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Mahmut Akkuş’un mevsimlik tarım işçileri ile ilgili bakanlıkça uygulamaya alınan çalışmalar ve Aksaray’da gerçekleştirilen hizmetler, tarım işçilerinin sayıları, yerleşim yerlerinde yapılan altyapı hizmetleri ve genel durum ile ilgili yaptığı bilgilendirme sunumu yapıldı. Aksaray, Nevşehir Niğde illerini kapsayan Mevsimlik Tarım İşçileri Durum Tespit raporuna göre 2024 yılında bu  illerdeki tarımsal alanlarda çalışmak için gelen mevsimlik tarım işçilerinin aileleri ile birlikte yaklaşık 10.000 kişilik bir nüfus oluşturduğunu ifade eden Vali Kumbuzoğlu, Aksaray’da ise 2024 yılında 485 çadırda aileleri ile birlikte toplam 2.066 tarım işçisinin 12 farklı yerleşim yerlerinde konaklama yaptığını dile getirdi.

Geçici Yerleşim Alanlarındaki Eksiklik ve İhtiyaçlar Gideriliyor

Tarım işçilerinin geçici yerleşim alanlarındaki çadır yerleşkelerinin düzenli olmasının önemini belirten Vali Kumbuzoğlu, bu noktalar dışında yeni bir yerleşim alanı oluşturulmayacağını ve buna karşı önlemler alınacağını ifade etti. İşçiler ve aileleri ile yaptıkları görüşmelerde ihtiyaç ve eksikliklerle ilgili bilgi aldığını kaydeden Vali Kumbuzoğlu; İl Özel İdaresi tarafından yapımı tamamlanan betonarme donatıların ortak kullanım alanının hizmete sunulduğunu dile getirdi. 

İŞKUR Müdürü Mahmut Akkuş da yaptığı sunumda, Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun daha önce gerçekleştirilen toplantıda 12 mevsimlik tarım işçisi yerleşim yerinde banyo, tuvalet ve çok amaçlı kullanım için prefabrik donatıların oluşturulması, elektrik, su, hijyen gibi sorunların giderilmesi yönündeki çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Aksaray İl Özel İdaresi tarafından planı ve projesi hazırlanan 6 yerleşim yeri için aktarılan ödenek ile Yeşiltepe, Yeşilova ve Yenikent’te mevsimlik tarım işçilerinin kullanımına yönelik betonarme binaların tamamlandığına değinen Akkuş; Acıpınar, Aratol-Bahçeli ve Sultanhanı yerleşim yerlerinde ise hazırlanan projeler için ödeneğin Çalışma Genel Müdürlüğünden talep edildiğinin altını çizdi.

Mevsimlik işçiler için sağlık taraması, psikososyal destek, dini hizmetler alanında hizmet verildiğine dikkat çeken Akkuş, çocuklar için de sinema etkinliği yapıldığını söyledi.

Akkuş; İŞKUR Müdürlüğünce Cumhurbaşkanlığı genelgesi kapsamında 2024 yılı METİP Eylem Planı çerçevesinde birçok çalışmanın devam ettiğini belirtti. Çalışma çağında olduğu tespit edilen işçilere alternatif alanlarda iş ve meslek danışmanlık hizmetleri verilirken, mevsimlik tarım işlerinde izinsiz yabancı çalışmayı önleyici ve çalışan yabancılara muafiyet belgesi tanımlamak üzere bilgilendirme ve teşvik faaliyetleri yapıldı. Çocuk işçiliği ile mücadele eğitim, bilgilendirme ve farkındalık faaliyetleri, koordinatörlük, koordinasyon ve sekreterya faaliyetlerine yönelik eylem planlarının hazırlandığını ve uygulama çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi. Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER