© Aksaray Portal 2021

Meme Kanseri, Erken Teşhisle Tamamen Tedavi Edilebiliyor

<p>Aksaray &Uuml;niversitesi (AS&Uuml;) Tıp Fak&uuml;ltesi Dekanı Prof. Dr. Namık &Ouml;zkan, kadınlarda en sık rastlanan kanser t&uuml;r&uuml; olan meme kanserinin, erken teşhisle y&uuml;zde y&uuml;z oranında tedavi edilebildiğini s&ouml;yledi.</p>

Meme Kanseri konulu konferansta konuşan Dekan Özkan, erken tanı ve tedavi başarısını arttırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla benzeri etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Kısaca kanseri tanımlayarak konuşmasına başlayan Prof. Özkan, “Normal şartlarda insan vücudundaki hücreler belli bir program çerçevesinde bölünürler. Ancak çeşitli etkenlerle bu bölünme programı bozulursa, hücre sonsuz bir bölünme kapasitesi kazanır. Bu bölünme önce kök aldığı dokuyu bozar, sonra kan ya da lenf damarlarıyla vücudun farklı yerlerine dağılır ve ölüme sebebiyet verir.

Buna kanser denir. Kanser önemli bir sağlık sorunudur ve kalp-damar hastalıklarından sonra insan ölümlerinde ikinci sırada yer alır” dedi. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 2018 yılında dünya genelinde 18.1 milyon insana kanser tanısı konduğuna dikkat çeken Özkan, 2040 yılında bu sayının yılda 30 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini belirtti. Dünyadaki her altı ölümden birisinin kanser nedeniyle olduğunu, ölümlerin çoğunluğunun da orta ve az gelişmiş ülkelerde gerçekleştiğini vurgulayan Dekan Namık Özkan, erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri olduğunu kaydetti. Meme kanserinin ölüm sıralamasında beşinci olduğunu belirten Prof. Özkan, şöyle devam etti: “Çünkü yapılan takip programları ile meme kanseri erken teşhis edilebiliyor ve yüzde yüz oranında tedavi edilebiliyor.

Araştırmalara göre her dört kadın kanserinden birisi meme kanseri. Meme, süt salgılayan bir organ ve farklı dokulardan oluşuyor. Memedeki her dokudan kanser gelişebiliyor ancak en sık süt kesecikleri ve kanalcıklarda gelişen kanserler görülüyor. Bunlar tüm meme kanserlerinin yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor. Bir kadında yaşam boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 10-12 arasında. Yani, her sekiz kadından birisi meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinde yaş, cinsiyet, genetik ve ırk gibi unsurlar değiştirilemeyen faktörlerdir. Ancak ilaç kullanımı, ilk doğum yaşı, alkol kullanımı gibi faktörler değiştirilebilir. Yani değiştirilebilir faktörler riski azaltır. 20 yaşın altında meme kanseri neredeyse hiç görülmez, tüm meme kanserlerinin ancak yüzde ikisi 30 yaşın altında görülür. Yaş ilerledikçe meme kanserine yakalanma riski de artar.” Dekan Özkan, konuşmasının devamında meme kanseri teşhis ve tedavi yöntemleri gibi konularda da bilgiler aktardı. ASÜ basın

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER