© Aksaray Portal 2021

Maymun Çiçeği Hastalığına Karşı Sağlık Bakanlığı, Rehber Yayınladı

Sağlık Bakanlığı, dünyanın birçok yerine hızla yayılan "maymun çiçeği" virüsü hakkında bir rehber yayımladı.  Hazırlanan rehberde hastalığın mikrobiyolojisinden bulaşma yollarına, belirtilerinden tedavi yöntemlerine kadar tüm detaylara yer verildi.

 Rehbere göre, virüsün semptomları 2-4 hafta devam ederken, ağır vakalara da yol açabiliyor. Hastalık, enfekte kişilerle ya da eşyalarıyla temas halinde bulaşabilirken, belirtiler arasında ateş, yoğun baş ağrısı, halsizlik, deri döküntüsü bulunuyor. 

Virüs 13’ü Afrika ülkesi olmak üzere 16 ülkede görüldü. Afrika’da vaka sayısı 17 bin 541 olurken, hastalığa bağlı ölüm sayısı 517 oldu. 

“Normal Kişilerde Ölüm Oranı Binde 1’in Altında”

Yayınlanan rehberde, “Semptomları genellikle 2-4 hafta süren ve kendi kendini sınırlayan maymun çiçeği ağır vakalara da yol açabiliyor. Orta Afrika'daki vakalarda yüzde 10 ile en yüksek ölüm oranı saptanırken, Batı Afrika'da bu oran yüzde 1. 2022 yılından sonra pandemik hale gelen formu ile bağışıklık sistemi normal kişilerde ölüm oranı binde 1'in altında” ifadelerine yer verildi.

Maymun Çiçeği Hastalığı Belirtileri

“İlk belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve kas ağrıları yer alıyor. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayıp vücudun diğer bölgelerine, en yaygın olarak da avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor” ifadelerine yer verilen rehberde, “Aşırı kaşıntı yapan veya ağrılı olabilen döküntüler değişip farklı aşamalardan geçebiliyor ve sonunda kabuk oluşturup dökülüyor. Bazen döküntüler deride iz bırakabiliyor. Enfeksiyon genellikle kendiliğinden iyileşiyor ve yaklaşık 14-21 gün sürüyor. Ciddi vakalarda lezyonlar tüm vücuda, özellikle de ağız, göz ve cinsel organlara yayılabiliyor” denildi.

Bulaş Durumunda Ne Yapılması Gerekir? 

Hastalıkla karşılaşılması durumunda el hijyenine maksimum özen gösterilmesi, hastaya maske takılması, sağlık personellerinin N95 maske, gözlük, eldiven ve önlük gibi ekipmanlar kullanması, hastanın cilt lezyonlarından örnek alınması öneriliyor. Haber: Yakup Türk

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER