© Aksaray Portal 2021

Markamız Olsun

Kabak Çekirdeği Marka Haline Getirilmeli

 

Aksaray’ın son yıllarda en önemli tarımsal ürünü konumundaki Kabak Çekirdeği türünün marka haline getirilmesi bekleniyor.

45 bin dönüm arazide yıllık yaklaşık 3 bin 500 ton çerezlik kabak üretimiyle Türkiye genelinde 3’üncü sırada yer alan Aksaray’da üretim her yıl hızla yaygınlaşıyor. Bakımı kolay olduğu için ekimi hızla yaygınlaşan kabak çekirdeğinin en zahmetli aşaması kurutma oluyor.

Aksaray’ın en verimli sulanabilir tarım arazilerinin bulunduğu bölgelerde, son yıllarda yaygınlaşan kabak çekirdeği üretimiyle Türkiye üretiminin yüzde 25’ini karşılar hale geldi. Bölgede yapılan

sulu tarım neticesinde tarlaya ekilen ürünlerden yüksek verim alan çiftçi bakımı kolay ve getirisi yüksek olduğu için kabak çekirdeği üretimini artırdı. Yakın zamana kadar Aksaray’da ekili arazilerin çoğu şeker pancarı, buğday, fasulye ve diğer hububatlardan oluşurken, getirisi yüksek olması gibi avantajlar çiftçilerin kabak çekirdeğine yönelmesine sebep oldu.

Üretim Her yıl Artıyor

Bölgede kabak çekirdeği yetiştiriciliği patates, buğday ve üzümden sonra 4. sırada yer alıyor. Aksaray’da başta ekolojik faktörlerin uygun olması, tarımının kolay olması, lezzetinin çok güzel olması, kıraç ve sulu arazide yetiştirilebilmesinden dolayı tarımı gittikçe yaygınlaşıyor.

Kabak çekirdeği tohumluğunda genel olarak tek tip bir tohumluk bulunmamakla birlikte Aksaray kabak çekirdeğini diğer bölgelerdeki kabak çekirdeklerinden ayırt eden en büyük özellik çekirdeğin tipi ve kavrulma şekli. Aranan bu özelliklere sahip olan Aksaray kabak çekirdeğinin marka haline getirilmesi isteniyor. Özel Haber: Ziya Koçak

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER