© Aksaray Portal 2021

Kömürcü De Vatandaş Da Dertli

Aksaray doğalgaz ile buluşalı yıllar oldu. Kent merkezindeki tüm yeni yapılar artık doğalgaz sistemi ile inşa ediliyor. Fakat buna rağmen hala kömür ile ısınan on binlerce ev ve yapı var. Bununla beraber de kömür satışı ile ayakta kalmaya çalışan kömürcü esnafı.

 Doların son zamanlarda zirve yapması, yardım kömürleri gibi etkenler ise hem vatandaşı hem kömürcüyü ciddi manada zora sokuyor.

Kışa geldi çattı, soğuklar kapıya dayandı. Fakat soğuklar bu yıl vatandaşı çok daha derinden etkileyecek gibi görünüyor. Son zamanlarda zamların gündemden düşmediği ülke genelinde dolardaki son hareketlilik ile birlikte iyice tavan yaptı. Akaryakıt ve diğer alanlarda olduğu gibi kömür de yaşanan bu yükselişten nasibini aldı. Bu da hala büyük çoğunluğu kömür kullanan vatandaşları da kömürcü esnafını da kara kara düşündürmeye başladı. İşleri kötüye giden kömürcü esnafı, dolardan dolayı iki ayda kömüre 150 lira zam gelmesinden dolayı büyük sorunlar yaşıyor. Bazı konutlarında hala mevcut site yönetim şirketinin dışardan kömür alması, devlet eliyle yapılan yardımlar esnafın durumunu iyice zora sokarken vatandaş da iki ay içinde 700-750 TL civarına aldığı bir ton kömürü şu sıralar 900-930 TL civarında almaktan yakınıyor. Sıkıntının iki tarafı da etkilediği bir dönemde, hem esnaf hem vatandaş derdine çare aramaya başladı.

“Kömür İki Ayda Pahalandı”

Dolardan dolayı kömür fiyatlarının tavan yaptığını belirten kömürcü esnafı Hüseyin Baysal, “Diğer yıllara göre bu yıl kömür fiyatları resmen fırladı. Bunun en büyük sebebi dolar. Çünkü kömür bize dışardan geliyor. Kömür alış ve satışını dolar üzerinde yapıyoruz. Yaklaşık olarak iki ay öncesinde bir ton ithal kömür 750 liraydı, şimdi ise bin 900 lira oldu. Bu yüksek fiyatlar vatandaşın ve esnafın belini kırdı. Biz şu anda iflas durumundayız. Vatandaşın alım, bizim ise satma gücümüz kalmadı. Çünkü ben bu gün aldığım kömürü yarın çok büyük zararla satıyorum” dedi.

“Fiyatlar Ciddi Anlamda Arttı”

“Biz fiyatların bu kadar yükseleceğini tahmin etmemiştik” diyen Baysal şöyle devam etti: “Çünkü bizim piyasa payımızın yüzde 70’ni doğal gaz aldı. Dolaysıyla biz bu kadar yükseleceğini tahmin etmemiştik. Doğalgazın gelmesiyle biz fiyatların düşeceğine inanıyorduk. Hem esnafın durumu hem de vatandaşın durumu kötü. Yüksek fiyat maddi durumu iyi olan vatandaşı etkilemiyor.

Olan orta ölçekli vatandaşa oldu ve esnafa oldu.  Geçen yılın fiyatlarına göre bu yıl yüzde 40 gibi büyük bir artış var. Bu fiyatların böyle kalacağını düşünmüyoruz. Daha da yükseleceğine inanıyoruz. Çünkü piyasalara baktığımızda dolar gün geçtikçe yükseliyor. Bu da ikinci veya üçüncü bir zammın habercisidir. Doların böyle yükselmesi sadece bizi etkilemiyor. Doğalgazın faturalarına da yansıyacak bu artış. Kömür ve doğal gazda dışa bağımlı olduğumuz için dolar ne kadar yükselirse kömür ve doğalgazın fiyatları da o kadar zamlanacak” dedi. Özel Haber: Ziya Koçak

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER