© Aksaray Portal 2021

Koçak: “Üretici Önünü Görmek İçin Destek Ödemelerinin Açıklansın”

Aksaray Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koçak, verilen destekler konusunda net olunmasını talep ederek, "Çiftçilerimiz Tarım ve Orman Bakanlığımızdan 2024 Yılı Tarımsal Desteklerinin açıklanmasını bekliyor" dedi.

Başkan Koçak, çiftçilere verilen destek konusunda daha net olunmasını talep ederken, 2023 yılı için verilecek desteklerin hesaplara yatmasını beklediklerini, 2024 için yapılacak ödemelerin de önceden açıklanmasını istedi.

 

"Çiftçilerimiz Tarım ve Orman Bakanlığımızdan 2024 Yılı Tarımsal Desteklerinin Açıklanmasını Bekliyor " 

Üreticinin kafasının karıştığını söyleyen Başkan Koçak, "Hangi destek, neye destek, ne kadar destek, ne zaman destek, neyin desteğini alıyoruz, nakdi mi alacağız ayni mi bilmiyoruz. Ürünü kaldırıyoruz destekler açıklanıyor. Çiftçilerimiz Tarım ve Orman Bakanlığımızdan 2024 Yılı Tarımsal Desteklerinin açıklanmasını bekliyor" dedi.

 

"Hasat Tamamlanmış Ama 2023 Desteği Hala Açıklanmamıştır" 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakanlar kurulu sonrası yaptığı açıklamada hububat üreticilerinin kışlık ekimler için hazırlık dönemi başında ihtiyaç duyduğu mazot ve gübre desteğini, Ekim ayından itibaren Ziraat Bankası kartlarına tanımlanacağını söylediğini hatırlatan Başkan Koçak, "Çiftçiye verilen tarımsal desteklerin temel hedefi üretim planlaması yapmaktır. Devletimiz hangi ürünün daha çok üretilmesini istiyorsa, o ürüne çok destek verir. Arz fazlası olan ve üretimini artırmak istemediği ürüne ise daha az destek verir veya hiç vermez. Böylece üretimde bir planlama sağlanır. 2023 yılının 8. ayı geride kalmış olmasına rağmen tarımsal destekler henüz açıklanmamıştır. Birçok üründe ekim yapılmış, hasat büyük oranda tamamlanmış, fakat çiftçimiz 2023 yılında alacağı destek halen açıklanmamıştır" ifadelerini kullandı.

 

"Desteklerin Açıklanması Çiftçimizin Yararına Olacaktır" 

Üreticilerin yararı için destek ödemelerinin açıklanmasını talep eden Başkan Koçak, "Tarım ve Orman Bakanlığımızın hazırladığı tarımsal destekleme bütçesinin bir an evvel açıklanması üreticilerimizin yararına olacağı kanaatindeyiz. Halen açıklanmayan tarımsal destekler ile, üretim planlaması yapması zor bir durum oluşturmaktadır. Çiftçi ne kadar mazot, gübre desteği alacağını, hayvancılıkta hangi desteklerin artacağını hangilerinin azalacağını, alan bazlı ve prim fark ödemesi desteklerindeki artış oranlarını bilerek nasıl bir üretim planlaması yapacağı hakkında bilgisi olması Çiftçilerimizin faydasına olacaktır" ifadelerine yer verdi. Haber: Dilek Eyüboğlu

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER