© Aksaray Portal 2021

Karabatak, “Sağlıkçılar Ve Halk Hiçbir Zaman Bu Kadar Karşı Karşıya Gelmemişti”

Aksaray Türk Tabipler Odası Şubesi Başkanı Operatör Doktor Rıfkı Karabatak, katıldığı canlı yayında Aksaray’daki sağlık sorunlarına değindi. Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesi'ne henüz başhekim atanmamasının bir sorun olduğunu belirten Karabatak, “Anlaşılan o ki hastanede yaşanan sıkıntılardan dolayı yönetici kadrosuna akademik kadrolardan önerilen isimler hastaneye başhekim olmak istemiyorlar. Hal böyle olunca ilimizde yaşanan sağlık sektöründeki sorunların çözümü uzamakta. Burada ilimiz siyasetçileri ve idarecilerinin sağlıkta yaşanan söz konusu sorunları ortak bir çalışmayla çözüme ulaştırması gerekmektedir” dedi.

Aksaray Türk Tabipler Odası Şubesi Başkanı Operatör Doktor Rıfkı Karabatak, canlı yayında moderatör Dilek Eyüpoğlu, gazeteciler Recep Turan Nazmi Çalışkan ve Harun Atalay'ın sorularını cevapladı. Türk Tabipler Odası’nı illegal örgütler başta olmak üzere yaklaştığı çizgiden uzak tutmak için çalıştıklarını kaydeden Karabatak, “Türk Tabipler Odası’na çöreklenmiş radikal grupları Türk Tabipler Odası’nın tüzüğü gereği oradan uzaklaştırmamızın zor olduğunun farkındayız ama İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin tabipler odası başkanları olarak kendi bölgemizdeki odalarımıza sahip çıkarak, kendi içimizde Türk Tabipler Odası’nı illegal örgütler başta olmak üzere yaklaştığı çizgiden uzak tutmak için çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Türk Tabipler Odası’nı Gerçek Kimliğine Kavuşturacağız”

Türk Tabipler Odası Merkez Konseyi’nin tabanla zıt bir yönetim anlayışı sergilese de vatanını ve milletini seven 30'un üzerindeki tabipler odası başkanıyla bir araya gelip, çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Karabatak, “Amacımız başında Türk kelimesi bulunan ama maalesef marjinal grupların egemenliğine geçmiş Türk Tabipler Odası’nı önümüzdeki seçimlerde ülkenin bölünmez bütünlüğüne inanan merkez konsey üyeleri ile temsil edeceği bir duruma getirmek. 30'un üzerindeki tabipler odası başkanı ile ayda bir toplanıyoruz. Önümüzdeki ay içerisinde de Aksaray'da çeşitli illerimizin tabipler odası başkanlarını ağırlayacağız. Çalışmalarımız devam ediyor. 2 yıl sonra yapılacak genel olağan kongrede inşallah Türk Tabipler Odası’nı gerçek kimliğine kavuşturacağız” açıklamalarında bulundu.

“En Önemli Sorunlardan Bir Tanesi Aşırı İş Yükü”

Aksaray'da uzun süre başhekimlik yaptığını belirten Karabatak sözlerini şöyle sürdürdü: “Hiçbir dönem hasta ve sağlık personeli bu kadar karşı karşıya gelmemişti. Aksaray sürekli nüfus olarak büyümekte olan bir şehir. Buna bağlı olarak da hastanelerin yükü artmakta. Hastalarımızın ve çalışan sağlık personelimizin de buna bağlı olarak sorunları artmakta. Öyle bir algı yapılıyor ki; olaya doktorların grevlerini sanki sağlık çalışanlarına maaş istiyorlarmış gibi bakıyorlar. Oysaki sağlık çalışanların en önemli sorunlarından bir tanesi aşırı iş yükü. Devlet hastanesinde hasta muayenesini 5 dakikada 1, 3 dakikada 1 poliklinik muayene randevusuna düşürdüler. Düşünün şimdi bir hekim 3 dakikada ya da 5 dakikada bir hastaya nasıl teşhis koyup, nasıl muayene edebilir? Ya da o hasta o hekimden ne kadar memnun olabilir?”

“Bizim Dışımızdaki Herkesin Sağlık Konusunda Mutlaka Bir Fikri Var”

Doktorluğun ve sağlık çalışanlarının saygın bir meslekten çıkartılıp, hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getirildiğine de dikkat çeken Karabatak, “Malpraktis yasası sağlık çalışanlarına da büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Çünkü ‘5 dakikada bir muayene edin’ dediğiniz insanları daha ne kadar çalıştırabilirsiniz? 30 yıllık hekimliğinizi çöpe atacak bir duruma getirdi. Dolayısıyla hasta memnun değil, hekim memnun değil. İnsan haklarını ararken bir taraftan vatandaşlar mağdur oluyor. İdareciler, hekimlere daha çok çalışmaları için baskı yaptıklarında aslında kendi ayaklarına da sıkıyor. Kamuoyundaki karşılıklı bu olumsuz olgulardan dolayı hekim memnun değildi. Sağlık çalışanları memnun değil, hasta ve hasta yakınları memnun değil. Aksaray'da yaşanan sağlık sorunlarından ben de bir Aksaraylı olarak memnun değilim. Sağlık camiasının sorunlarını sağlıkçıların çözmesi gerekirken her türlü sivil toplum örgütünün, siyasi iradenin, onun, bunun, şunun sağlıkta yaşanan sorunlar hakkında bir fikri var. Ben tabipler odası başkanıyım. Bana hiç kimse gelip ‘Bu sağlıktaki sorunları ne yapar da düzeltiriz?’ diye sormadı. 30 yıllık hekimlik hayatımın 15 yıllık kısmı idarecilikle geçti. Bizim dışımızdaki herkesin sağlık konusunda mutlaka bir fikri var. Dolayısıyla bu çok seslilik ve kaos ortamı verimliliği düşürüyor. Yakın zamanda Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü’nde bir kan değişimi oldu. Kan değişimi, umarım beraberinde bir yeniliği ve düzelmeyi getirir. Umarım yeni gelen il sağlık müdürümüz ve ekibi, bu süreçte bir düzelmeye girer” ifadelerini kullandı.

“Sağlık çalışanlarının haklarını korumak için kurulmuş sendikaların kendi kuruluş felsefeleri dışına çıkıp siyasetle daha çok ilgilenmeleri zaman zaman sağlık çalışanlarının mağduriyetini arttırmakta” diyen Karabatak, sağlık sendikalarının asli görevine dönmeleri gerektiğini vurguladı.

Haber: Harun Atalay

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER