Kadın Cinayetlerinin 5 Yıllık Haritası Çıkarıldı
AKSARAY
Kocasından veya bir yakınından şiddet gören 150’yakın kadın ise korunmak için devletin sığınma evine başvurdu.
‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın temsili ve başlangıcı olarak kabul ediliyor. Her yıl düzenli olarak kutlanan ve kadınların toplumdaki önemine dikkat çekilse de şiddetler devam ediyor.
Hemen her yıl en az bir veya 2 kadının öldürüldüğü Aksaray’da kadın cinayetleri konusundaki resmi veriler de maalesef birbirini tutmuyor ancak 5 yılda 10 kadının cinayete kurban gittiği tespit edildi. 2010-2015 yılları arasında en az 10 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü Aksaray’da, “oğluna gerçeği söylemesi”, çoğunluğu “tartışma”, “aldatılma şüphesi”, “erkeğin barışma isteğinin reddedilmesi” dahi bir kadın cinayetinin bahanesi olduğu belirlendi. Failler ise koca, sevgili, oğul, kısaca kadınların en yakınındaki erkekler cinayetlere karıştı.
Boşanmada, Evlenme İsteğe De Cinayet Sebebi
Erkeklerin kadınları öldürmek için birçok farklı bahanesi de olduğu görülüyor araştırmada. Faillerin ifadesinde tartışma, kavga, aldatılma şüphesi, kadının ayrılma- boşanma isteği, kadının evlenme isteği, erkeğin barışma isteğinin reddedilmesi gibi gerekçeler ilk sıralarda yer aldı.
150 Kadın Devlete Sığındı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Aksaray’a kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezine çoğu ya koca, ya baba şiddeti görüp, evi terk etmek zorunda kalan yaklaşık 150 kadın başvurdu. ŞÖNİM’de, şiddet gören kadın için ivedilikle koruma kararı alınıyor, gerekirse başka ile naklettiriliyor, mağdurlara maddi yardım, hukuki destek, tıbbi destek, psiko-sosyal destek, istihdama yönelik destek, barınma hizmeti, kreş yardımı, yönlendirme ve rehberlik, eğitim-öğretim konusunda destek veriliyor.
Onların Değeri Her Gün
Toplumdaki yerleri büyük olan kadınlara verilen değerin 1 gün değil her gün olması gerektiğini vurgulayan, Aksaray Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsrafil Aktürk, “Binlerce yıllık medeniyetimizden ve kültürümüzden neslimize miras kalan bütün değerler gibi ana olan, bacı olan, hayat arkadaşı olan, nine olan, mürebbiye olan kadınlarımıza verdiğimiz değeri ve onların toplumumuzdaki hak ettikleri konumlarını insanımıza hatırlatmak için yılın bir gününü beklememize gerek yoktur” dedi. Haber: Ziya Koçak
TÜM HABERLER