İnşaat Mühendisleri Odası'ndan Deprem Sergisi: Halkımız Binalarını Kontrol Ettirsin
GÜNDEMKahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından Aksaray İnşaat Mühendisleri Odası, deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Deprem bölgesinden dönen İnşaat Mühendisleri Odası, Aksaray 15 Temmuz Milli İrade Meydanı'nda deprem ve kentsel dönüşüm hakkında bilgilendirme sergisi gerçekleştirdi.
Sergide açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası'na kayıtlı inşaat mühendisleri, kentsel dönüşümün hayati önemine değinerek, Aksaray'ın da bilinçlenmesi gerektiğini söyledi.
Halkımızın Kendi Binalarını Kontrol Etmesini İstiyoruz
Aksaray İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Murat Doğan, "Ülkemizde yaşanan acı depremden sonra, o bölgedeki yıkımlardan sonra arkadaşlarımız Aksaraylı halkımızı bilinçlendirmek amacıyla orada çekimler yaptı. Burada fotoğraflarla birlikte halkımıza sunum yapıyoruz. Halkımızın bu konuda bilinçlendiğini gördük. Daha sonrasında kentsel dönüşüm ile ilgili halkımızın kendi binalarını kontrol etmesini istiyoruz. Devamında hem bizim odamız hem de ilgili makamlarla performans analizine tutarak bir şekilde eski yapılardan kurtularak halkımızı bilinçlendirmek istiyoruz. Maraş’ta gerçekleşen depremlerden sonra biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak 20 kişilik ekibimizle hasar tespit çalışmalarında bulunduk" dedi.
Bundan Sonra Daha Ağır Yaptırımlar Bekliyoruz
Deprem bölgesinde 7 günde 2 bin 400 binayı kontrol ettiklerini söyleyen İnşaat Mühendisi Eyüp Yıldız, "6 Şubat'ta Kahramanmaraş Elbistan merkezli yaşanan iki büyük depremden sonra 10 ilimizin zarar görmesiyle Aksaray’da hasar tespit eğitimi almış 16 gönüllümüz ile birlikte bölgeye hareket ettik. Bölgede 7 gün kaldık ve bu 7 gün içerisinde 2 bin 400 binayı kontrol ettik. Şu acı gerçeği gördük, ilk önce yapılan binaların sağlam zemine yapılması gerektiğini, ardından projelendirme aşamalarında altında dükkan olsun kat sayıları ve çıkmalar olsun yeterli kadar kolon, kiriş ebatların zarar gördüğünü gördük. Bütün bunları yaptıktan sonra buraya gelerek halkı bilinçlendirme amacıyla, orada görmüş olduğumuz acı tecrübeyi halkımızla beraber paylaşmak üzere burada standımızı açtık. Burada herkese sordukları soruların cevaplarını vermeye çalışıyoruz. Bu depremden çıkarmamız gereken dersler var. 99 depreminden sonra el ile atılan betondan normal betona geçtik. Deprem yönetmeliği değişti. Bundan sonra da daha ağır yaptırımlar bekliyoruz. Müteahhitlik canı sıkılanın yapacağı bir meslek değil. Herkes müteahhitlik yapıyor, bu işin bir ciddiyeti var. İnsan sağlığını hiçe atamayız para kazanılacak diye. İnsanların sağlığı ile oynanamaz. Kentsel dönüşüm demek ayakta zar zor duran binaların yeniden yapılması demektir, yeni yönetmeliğe göre daha iyi şartlarda yapılması demektir" ifadelerini kullandı.
Biz Oda Olarak Gereken Tüm Desteği Vereceğiz
İnşaat Mühendisi Barış Ceylan, "Biz Elbistan bölgesinde hasar tespit çalışmalarında bulunduk. Bir hafta kalarak 2.400 binanın hasar tespitini yaptık. Elbistan’da gördüğümüz görüntü büyük bir felaketti. Neredeyse eski binalardan kaynaklı bir faciaydı. 99 depreminden sonra yapılaşmada bir çağ atlandı. Kentsel dönüşümlerimizi odamız olarak destekliyoruz. Bunun için halkımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Halkımızın gerçekten bu konularda bilinçlenmesi lazım, eski binalardan kurtulmamız lazım. Herkese tavsiyem bir an önce binanızı kontrol ettirin biz oda olarak gereken tüm desteği vereceğiz" dedi. Vatandaş Sadi Özdil de bu konuda, "Kentsel dönüşüm yapılmalı. Şimdi 99 öncesi ve 99 sonrası binalar bir değil. Betonundan demirine kadar çok farklı. Yeni sisteme dönülmeli ve insanların can güvenliği sağlanmalı, gerekli önlemler alınmazsa insanlar hayatlarını kaybeder" değerlendirmesinde bulundu. Haber: Kemal Onur Atalay
İlginizi Çekebilir